Доступність посилання

ТОП новини

Газовий реванш. Хто лобіює закупівлю російського газу? (Огляд преси)


«Україна молода» інформує, що українська влада має намір повернутися до прямих закупівель російського газу. Хто за цим стоїть – українські бізнесмени чи «заслані козачки» з боку Росії, поки не зрозуміло. Але мета цієї кампанії, на думку газетярів, очевидна: змусити Україну збільшити імпорт газу з перспективою, що рано чи пізно Київ відновить закупівлю російського газу. Чим це загрожує, газета розповідає в матеріалі «Газовий реванш».

Закон про деокупацію Донбасу ухвалений і вже найближчим часом його підпише президент, йдеться в цьому ж числі газети «Україна молода». Бо в остаточному варіанті Закон вийшов саме таким, яким його подавала Адміністрація президента й узгоджував профільний комітет. І в цьому є ще одна тривожна тенденція, зазначає експерт видання. Він вважає, що парламент де-факто самоусунувся від створення цього законопроекту. Адже всі поправки в другому читанні дружно провалювалися залом. Що свідчить, що замість Верховної Ради є юридично-протокольний відділ Адміністрації президента. На цьому газета наголошує в статті «Дорога до Гааги відкрита?».

Газета «День» стверджує, що Міністерство оборони продовжує битву не лише на фронті. Тепер оборонне відомство стараннями свого керівництва, військових юристів, прокурорів та активістів поволі відновлює втрачене, і повертає віддані в оренду, у відкуп, через шахрайські схеми, «товариський лізинг» і просто самозахоплені землі Міноборони й інший нерухомий актив. Загалом вже у власність відомства повернуті 70 тисяч гектарів землі. Скільки ще можна повернути, йдеться в публікації «Битва за ресурси Міноборони».

У «Приватбанку» працював так званий «банк усередині банку». Він був центральним елементом виведення коштів, стверджує «Газета по-українськи». До цієї тіньової структури були залучені сотні працівників. Загалом «Привату» вдалося «відмити» майже 5,5 мільярда доларів. Чи зберігатиме Ігор Коломойський вплив в українській політиці, залежить від результатів наступних президентських виборів. Якщо переможе Петро Порошенко, його вплив падатиме, переконує газета. Потреба виживання змушує чинного президента зменшувати вплив олігархату на політичне життя. Якщо виграє Юлія Тимошенко, ймовірно, будуть «договорняки». Конкретніше про них розповідає «Газета по-українськи».

2018 рік газета «День» проголосила Роком 100-ліття Гетьманату Павла Скоропадського. Видання розповідає про те, чому в радянській та пострадянській свідомості не було місця гетьману Скоропадському, про його здобутки і роль в історії України.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG