Доступність посилання

ТОП новини

Приїжджі з Росії заселяються в найдорожче житло в окупованих Донецьку і Луганську (огляд преси)


Мешканці Донецька на акції протесту проти агресії Росії щодо України. Донецьк, 28 квітня 2014 року (ілюстраційне фото)
Мешканці Донецька на акції протесту проти агресії Росії щодо України. Донецьк, 28 квітня 2014 року (ілюстраційне фото)

В матеріалі «Нові донецькі» тижневик «Новое время» розповідає, як росіяни обживаються в окупованому Донбасі. Видання пише, що потік «переселенців» з Росії, переважно військових і чиновників, надає перевагу дорогим помешканнях в центрі Донецька і Луганська. За твердженням видання, угруповання «ДНР», «ЛНР» не ведуть облік нерухомості, яку під різними приводами вони відібрали у справжніх господарів. Заселення окупованих міст приїжджими з Росії – це не жадібність, а технологія, розрахована вона на те, щоб закріпити людей на захопленій території. Тим самим, як наголошує тижневик, створюється прошарок жителів, яким є що втрачати у разі, коли Україна поверне собі ці території.

Реформа фіскальної служби – один із головних пріоритетів кожної нової влади, яка перманентно відбувається уже кілька років без жодних відчутних результатів, переконує «Дзеркало тижня». Хоч як розсаджують «криловський квартет», музика не змінюється – схеми на митниці зберігаються, тіньові потоки не висихають, тиск на бізнес триває. Про те, чому нещодавно Кабмін скасував дві постанови, які передбачали реальну реформу фіскальної служби, в інтерв'ю тижневику розповідає міністр фінансів Олександр Данилюк.

Про те, чому інфляція в Україні виявилася вищою за очікувану, з яких причин велика приватизація не відбулася, а економіка зростає мінімальними темпами, в інтерв'ю тижневику «Новое время» пояснює прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Стаття називається «Директор Кабміну».

Українці живуть у двох Українах одночасно. Одна, за твердженням «Українського тижня», виходить на Майдани, посилає своїх дітей на фронт, збирає гроші на бронежилети, намагається брати участь у місцевому самоврядуванні. Друга голосує гречкою, дає хабарі, дружньо ненавидить владу всіх рівнів і слухає шансон. І ці дві України, як переконує видання, можуть співіснувати в одному часі і просторі. Іноді навіть доволі плідно для державних інтересів. Загалом же, як наголошує «Український тиждень», межа між імперською та національною свідомістю проходить не по Дніпру й навіть не по Збручу, вона пролягає не на мапі, а в найкращому разі між генераціями.

Про те, чому пошуки «халяви» шкодять Україні не менше, ніж корупція, аналізує «Український тиждень». Найкраще, як переконує видання, проблема «безбілетника» розроблена в економіці. Більшість товарів та послуг українці мусять оплачувати в індивідуальному порядку, але є ціла категорія благ, доступ до яких не може бути обмежений ні для кого. Наприклад, право на здобуття загальної середньої освіти. Користуються ним не лише сумлінні платники податків, а й ті, хто від виконання цього обов’язку ухиляється. Утім, значно масштабнішими «безбілетниками» є ті, хто створює схеми, внаслідок яких поглиблюються прогалини в бюджеті. В основному це офшорні схеми, «сірий» імпорт і контрабанда. Про ефективні заходи, які можут змінити ситуацію йдеться в матеріалі «Синдром «безбілетника».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG