Доступність посилання

ТОП новини

Російський телеканал «поховав» посла України в Таджикистані


Анушервон Аріпов

Сайт російської телепрограми «Вести» на каналі «Росія-24» назвав посла України в Таджикистані і Афганістані Віктора Нікітюка одним із семи громадян України, які загинули в теракті в готелі Intercontinental у Кабулі. Сам посол інформації про свою смерть здивувався.

Бойовики «Талібану» напали на готель в Кабулі 20 січня. Серед загиблих мешканців готелю були семеро українців, зокрема, співробітники афганської авіакомпанії. Але сам посол Віктор Нікітюк, який представляє інтереси України в Таджикистані і Афганістані, живий і здоровий. Під час нападу він перебував в Душанбе і про свою «загибель» дізнався з таджицьких ЗМІ, які переказали репортаж російського каналу.

Новина спантеличила не тільки самого дипломата, але і його рідних та близьких. Нікітюк упевнений, що повідомлення про його смерть – не просто помилка, але провокація російського державного телеканалу.

«У цій трагічній ситуації в готелі Intercontinental кілька ситуацій було пов’язано з Україною. По-перше, це, звичайно, загибель наших семи співвітчизників. По-друге, те, що метою атаки був обраний готель, в якому проживали українці. По-третє, теракт збігся з проведенням міжнародного флешмобу «Єдина Україна» і стався напередодні великого державного свята України – Дня соборності», – перераховує він.

«Жоден зі світових засобів масової інформації, крім російських, не дав повідомлення, що під час теракту загинув посол України», – підкреслює дипломат.

Росія веде проти Афганістану гібридну війну. А вона має багато спільних рис з тією гібридної війною, яку Росія веде проти України

«Мені здається, що повідомлення про мою загибель, я не перебільшую його значення, – це спроба відвернути увагу від проблеми підтримки Росією руху «Талібан». Відвернути увагу від того, що Росія веде проти Афганістану гібридну війну. А вона має багато спільних рис з тією гібридної війною, яку Росія веде проти України», – вважає дипломат.

«ЗМІ регулярно пишуть про те, що Росія поставляє зброю «Талібану», що на озброєнні у «Талібану» є сучасні зразки озброєнь, які мають тільки російські військові і яких немає на озброєнні в афганських сил безпеки, – підкреслює він. – ЗМІ також пишуть про те, що, постійно підтримуючи контакти з «Талібаном», Москва намагається цей рух легітимізувати і що Росія надає матеріальну та фінансову підтримку руху за різними схемами, зокрема, і через поставки пального».

«Напередодні теракту, 19 січня, в ООН якраз виступав міністр закордонних справ Росії (Сергій) Лавров і закликав до того, щоб почалися прямі переговори між урядом Афганістану і рухом «Талібан», – нагадує посол України в Афганістані.

Російська влада не визнає, що надає підтримку «Талібану», і завжди підкреслює, що постачає зброю тільки законній афганській владі. У лютому 2016 року російська влада подарувала Кабулу 10 тисяч автоматів Калашникова AK-47 і мільйони патронів – «для боротьби з міжнародним тероризмом і наркотрафіком».

Оригінал матеріалу – на сайті спецпроекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG