Доступність посилання

ТОП новини

Тривала війна не заважає Україні та Росії торгувати – Newsweek


Москва вже чотири роки веде гібридну війну на сході України, в якій було вбито понад 10 300 українців, однак економічні зв’язки між двома країнами зміцнюються. Про це пише український кореспондент Daily Signal Нолан Пітерсон в статті «Попри тривалу війну один з одним, торгівля між Україною та Росією триває», що була передрукована в Newsweek.

Поставки російських товарів до продуктових магазинів Києва не припиняються, потяги все ще ходять з Києва до Москви, зазначає журналіст.

Минулого року бойові дії на сході України посилились, однак двостороння торгівля між Росією та Україною, за даними НБУ, зросла приблизно на третину за період з січня до листопада. Імпорт з Росії до України зріс на 38,6%, а український експорт до країни, офіційно визнаної українським парламентом країною-агресором, збільшився на 11,6 відсотка.

Складна мережа геополітичних та економічних інтересів поєднує дві пострадянські країни, попри фактичну війну, зазначає видання.

«Ці торговельні тенденції одразу не зникають», – сказав Марсель Ван Герпен, директор нідерландського аналітичного центру Cicero Foundation в коментарі Daily Signal.

Ван Герпен критично оцінив пасивну позицію українського уряду з цього питання: «український уряд є пасивним, і, як видається, задоволений, що загальні обсяги торгівлі (з Росією) знизились протягом останнього року, а торгівля з ЄС зростає після підписання угоди про вільну торгівлю». «Однак, – заявляє Ван Герпен, – пасивність може бути небезпечною ... збільшення агресії на Донбасі має супроводжуватись щонайменше економічними санкціями».

Торгівля між Україною та Росією зросла приблизно на стільки ж, як і торгівля України з ЄС, згідно з даними Державного комітету статистики України.

«Мене не дивує зростання українсько-російської торгівлі», – заявив директор Центру зовнішньо-політичних досліджень Heritage Foundation Люк Коффі. «Війна триває вже четвертий рік, лінія фронту залишається стабільною і місцеві торговельні зв’язки між двома країнами, ймовірно, поновлюються», – зауважив дослідник.

Продовження відносин України та Росії є особливо болючим питанням для бойових ветеранів та військових, які проводять четверту зиму в окопах під російським артилерійським вогнем.

«Україна не мусить торгувати з агресором, навіть якщо це погано для економіки», – переконаний бойовий ветеран Михайло Притула, який провів рік на передовій на Донбасі.

Зі свого боку, виступаючи перед ЗМІ 11 січня, президент Росії Путін схвально відгукнувся про посилення торгівлі. «Це – гарний знак, що у нас є фундаментальні можливості поновлення торгівлі», – наголосив він.

Все ж через війну Україна, хоч і повільно, але намагається зменшити зв’язки з Росією. Так, в грудні 2017 року Київ оголосив, що постачання ядерного палива тепер здійснюється 50 на 50 Росією та американською компанією Westinghouse. Ще в 2015-го 95% ядерного палива Україна отримувала з Росії, наголошує видання.

Після початку війни Україна заборонила військовий експорт до Росії і тепер провідну позицію в імпорті українських товарів військового призначення займає Китай, який в 2016 році закупив військових товарів з України на 90 мільйонів доларів.

Нещодавно літакобудівельне підприємство «Антонов» представило свій транспортний літак Aн-132D, вироблений без поставок частин з Росії.

А от в сфері енергетики співпраця зростає. Після двох років без поставок російського газу НАК «Нафтогаз» оголосив про плани розблокувати поставки від «Газпрому» через вигідну ціну, запропоновану цією компанією. Зростає також і транзит російського газу через Україну. А в грудні Україна зняла санкції з російського постачальника вугілля «Южтранс», одного з найбільших постачальників антрациту до України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG