Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: «Марш за імпічмент» став «Маршем за майбутнє»


Прихильники Міхеїла Саакашвілі проводять «Марш за майбутнє» в центрі Києва, 4 лютого 2018 року
Прихильники Міхеїла Саакашвілі проводять «Марш за майбутнє» в центрі Києва, 4 лютого 2018 року

Минулі вихідні були насичені протестами. Із найчисельніших і найгучніших почнемо.

«Марш за майбутнє»

У центрі Києва відбувся «Марш за майбутнє», організований партією «Рух нових сил» Міхеїла Саакашвілі. Учасники акції провели мітинг на Європейській площі, де вимагали імпічменту президентові Порошенку, проведення парламентських виборів та формування нового уряду.
Мітинг завершився, проте частина учасників заявили про намір влаштувати автопробіг до будинку Петра Порошенка в Козині на Київщині. Втім, рух автоколони до будинку Порошенка зупинила акція проти забудови водойм.

«Марш за майбутнє» пройшов центром Києва (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

«АвтоЄвроСила»

Одразу в декількох обласних центрах України та в Києві відбулися акції протесту власників автівок з іноземною реєстрацією. Активісти вимагають змінити митне законодавство та знизити митний збір на ввезення іноземних авто. Також вимагають скасувати стандарт «Євро-5». Втім, у коментарі Радіо Свобода деякі активісти зізнавалися, що не є автовласниками, а також не надто розуміють мети акції.

У Києві мітингують автомобілісти на єврономерах (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

До слова, в ДФС повідомили, що майже 247 тисяч авто з іноземною реєстрацію перебувають в Україні незаконно.

Закон чи віра?

А от про цей протест розповімо детальніше. Кілька сотень громадських активістів, митців, волонтерів, ветеранів війни з Росією на Донбасі провели біля Національного музею історії України в Києві акцію «Свободу архітекторам» на підтримку архітекторів Олександра Горбаня й Олексія Шемотюка, затриманих за підозрою у спробі підпалу споруди УПЦ (МП) біля фундаменту Десятинної церкви. Люди також висловили вимогу до влади – з’ясувати законність зведення споруди в буферній зоні Національного заповідника «Софія Київська». Паралельно з акцією «Свободу архітекторам» віряни УПЦ (МП) прийшли на літургію і провели свій мітинг-молебень на захист споруди. Люди тримали в рухах хрести та ікони. Між активістами й захисниками будівлі систематично виникали словесні перепалки, також невеликі штовханини. Згодом учасники акції наставили звукову апаратуру в сторону вірян і гучно увімкнули музику.

«Національній дружині – «незачьот»

Кілька десятків активістів виступили проти організації «Національні дружини». Учасники акції побоюються, що такі організації можуть чинити наругу над певною групою людей, зокрема, людей із лівоцентристськими поглядами.

Протести на кордоні з Польщею

Активісти і жителі прикордонних районів перекрили дороги поблизу чотирьох пунктів пропуску на українсько-польському кордоні – «Шегині», «Рава-Руська» та «Краковець» (Львівська область) та «Ягодин» (Волинська область). У такий спосіб громадяни висловлювали невдоволення з приводу запровадження податкових обмежень на ввезення товарів з-за кордону.

Цирки без тварин

А на іншому боці країни, в Дніпрі зоозахисники та волонтери, які опікуються тваринами, пікетували будівлю Дніпропетровського державного цирку, протестуючи проти жорстокого поводження з тваринами і вимагаючи заборони в Україні цирків із виступами тварин.

Бунт в’язнів Замкової колонії

А зараз мова вже не про тварин, а про людей, над якими ймовірно теж знущаються інші люди. Протести засуджених у Замковій колонії в Ізяславі на Хмельниччині, які почалися 22 січня, тривають донині, заявляють родичі ув’язнених. За їхніми словами, частина протестувальників голодує, а частина вдалася до самоушкоджень. Тим часом, Міністерство юстиції України, якому підпорядковується установа, стверджує, що проводить там перевірку, хоча має інформацію, нібито голодування засуджених несправжнє, попри те, що суд 31 січня виніс рішення про примусове годування чотирьох в’язнів. Наші кореспонденти поїхали в колонію, аби на власні очі побачити та з’ясувати, що ж там відбувається.

В’язні Замкової колонії про голодування
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

«Лепетуни»

І на завершення хочемо познайомити Вас із однією сім’єю. Тато Лепетун, мама Ярина, діти Леся та Андрійко, а ще бабуся та дідусь. Це – родина Лепетунів. Вони куховарять, рибалять, ходять разом до магазину, зоопарку і по ягоди. І при цьому навчають маленьких глядачів української мови, збагачуючи їхній словниковий запас і формуючи правильну вимову. Усього має з'явитися 11 серій. Про те, як вони створюються та що буде з проектом далі, розповіла його співавтор Наталія Клименко.

Протестуйте, але й популяризуйте!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG