Доступність посилання

ТОП новини

Виклик для саперів на Донбасі (огляд преси)


Газета «День» розповідає, чому розмінування на Донбасі розтягнеться щонайменше на десять років. Видання інформує, що Україна увійшла у список 40 країн з мінною забрудненістю. Сім тисяч квадратних кілометрів – такою є площа замінованих територій на Донбасі. На сьогодні розмінування проходить дуже повільно – розміновано лише 260 кілометрів. Це 3,5% від усіх територій. Експерти газети вважають, що на розв’язання проблеми піде не один десяток років. Саме тому фахівці говорять про «гуманітарне розмінування», яке включає політичну, економічну, гуманітарну та соціальну складові. Його мета – зробити заміновану територію безпечною для господарської діяльності, зазначає газета у статті «Виклик для саперів».

У цьому ж числі «День» наголошує, що у справі Януковича дуже важливим є не просто заведені кримінальні справи проти колишніх найвищих посадовців, а якісне розслідування. Адже допущені помилки можуть у подальшому стати підставою для скасування вироків у європейських судових інстанціях, в разі, якщо, наприклад, Янукович вирішить туди звернутися. Є навіть приклади, коли представники колишнього режиму вже вигравали справи в європейських судах, наприклад, той же Андрій Портнов. На цьому газета наголошує у статті «Справа Януковича: чи є стратегія?».

«Газета по-українськи» пише, що верстати, елементна база, металургія, хімія – це те, на чому ґрунтується створення сучасних зразків озброєння. Україна виготовляє бронемашини з чужою бронею, двигунами, оптикою, гусеницями чи гумою. Тому основа доданої вартості – лише руки зварника й голова інженера. Цього замало, щоб українська оборонна промисловість зробила крок уперед, наголошує експерт газети.

Чотири роки триває війна в Україні, і чотири роки Україна намагається захиститися від російської агресії не стільки силою власної армії, скільки, покладаючись на вплив та авторитет США та західноєвропейських держав, переконує експерт газети «Україна молода», дипломат Богдан Яременко. Водночас ні в США, ні в Європі серед простих громадян немає чіткого розуміння, що ж відбувається в Україні, чому вона воює досі з Росією і чим це може загрожувати самій Америці чи Європі. Росія теж бореться за свій вплив на світові процеси. І, на думку експерта, набагато успішніше. Хакерські атаки, вкидання вигідної їм інформації, зміцнення позиції праворадикальних політичних сил, активізація антиукраїнських настроїв у Польщі – в усьому цьому прослідковується «російський слід», переконує видання.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG