Доступність посилання

ТОП новини

Швеція має очолити миротворців в Україні – новий звіт до Мюнхенської конференції з безпеки


Андерс Фоґ Расмуссен
Андерс Фоґ Расмуссен

Організація Об’єднаних Націй має розглянути застосування контингенту в 20 000 військовослужбовців із країн, які не є членами НАТО, і 4 000 поліцейських для того, щоб допомогти врегулювати кризу в Україні, мовиться в новому звіті, який має бути презентований високопосадовцям цього тижня, повідомляє агентство Reuters.

Високопосадовці Росії, України, Німеччини й Франції обговорять конфлікт в Україні під час проведення конференції з безпеки в Мюнхені.

Звіт, складений колишнім генеральним секретарем НАТО Андерсом Фоґом Расмуссеном, який тепер є радником президента України Петра Порошенка, буде презентовано високопосадовцям, включаючи спецпредставника США з питань України Курта Волкера.

На шляху затвердження миротворчих сил ООН є великі перепони, зазначає видання. Росія, яка має право вето в Раді безпеки ООН, повинна погодитись із цим форматом, і Швеція мусить погодитись очолити місію.

«Ця діяльність вимагатиме залучення низки європейських країн, таких як Швеція, країн, які мають досвід миротворчих операцій, таких як Бразилія, та країн, яким довіряє Росія, таких як Білорусь», – заявив Річард Ґован, співавтор звіту й експерт у справах ООН Колумбійського університету в США.

Деякі дипломати й експерти називали цифру в 50 000 осіб, однак, на думку Ґована, така цифра не є реалістичною, і Москва, ймовірно, буде проти такого великого контингенту.

Створення миротворчих сил, на думку Ґована, дозволить провести місцеві вибори в Україні, що є ключовою частиною Мінських домовленостей.

«Якщо вдасться достатньо швидко розгорнути присутність на місцях, добре було б перейти до місцевих виборів за 12 місяців, а потім залишити миротворців на період охолодження, скажімо, на два роки загалом», – наголосив Ґован.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG