Доступність посилання

ТОП новини

«Я ‒ нерезидент»: «пригоди» кримчан в українських банках


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Павло Новиков

Громадяни України з кримською пропискою продовжують залишатися нерезидентами з точки зору української банківської системи. Їм погоджуються відкрити рахунок тільки в разі надання довідки внутрішньо переміщеної особи. Ще в 2014 році Національний банк України видав відповідну постанову на підставі закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим».

​Клієнт «ПриватБанку» з кримською реєстрацією Сергій Золотарьов розповідає, з якими труднощами йому довелося зіткнутися при перевипуску картки: «З 2014 року ми проживаємо в Глухівському районі Сумської області й до лютого 2018 року користувалися послугами «ПриватБанку», а саме картками. Через те, що в однієї закінчувався термін дії, я вирішив заздалегідь відкрити іншу. Її видали, але картку ще треба активувати, поклавши певну суму. Однак і оператор, і касир не змогли це зробити, запропонували почекати. Я години три ходив містом, але й друга спроба не була вдалою. Зателефонував на «гарячу лінію», де мені вже повідомили, що мене вважають нерезидентом. Я заперечив, що тоді мені не могли б видати карту. Врешті оператор прийняла мою заявку й пообіцяла відповідь упродовж доби. Після закінчення цього терміну мені повідомили, що картки не активують, бо я ‒ нерезидент. Я попросив письмову відповідь, і тут виявилося, що чекати треба тиждень ‒ нібито це не рядовий випадок. За 10 днів мені так нічого й не прийшло».

Повідомили, що картки не активують, бо я ‒ нерезидент

​За словами Сергія Золотарьова, «ПриватБанк» також заблокував одну з чинних карток його матері, яка прописана в Севастополі.

Прес-секретар «ПриватБанку» Олег Серга так прокоментував для Радіо Крим.Реалії цю ситуацію: «Ми вже про це чотири роки говоримо. Треба підійти до відділення, уточнити документи ‒ ось і все. Щодо кожного такого клієнта система вимагає уточнення документів, а інакше автоматично блокує операції з жителями Криму. Це суо технологічна річ».

Сергій Золотарьов стверджує, що у відділенні банку в нього додаткових документів не просили: «Це неправда. Ніхто не просив мене уточнити яку-небудь інформацію. Навіть більше, у мене є біометричний закордонний паспорт і водійські права, оформлені тут, у Сумській області. Адже це доказ того, що я живу на материку, але у мене їх у «ПриватБанку» не просили, а просто відмовили. Мало того, я поки не можу піти в суд, тому що не отримав на руки письмову відповідь. Доведеться надіслати до банку офіційне звернення й домогтися цього».

Ганна Рассамахіна
Ганна Рассамахіна
Нацбанк України наполягає, що норма про нерезидентів спрямована проти фінансування тероризму
Ганна Рассамахіна

Юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Ганна Рассамахіна підкреслює, що українські банки не мають права вимагати у кримчан додаткові документи, окрім довідки переселенця: «У нас два основні банки, які страждають такими галюцинаціями з приводу уточнення документів, ‒ «Укрсиббанк» і «ПриватБанк». Виключно за власною ініціативою, без будь-яких підстав у нормативній базі вони вимагають додаткові документи. Сумнозвісна постанова Нацбанку про нерезидентів говорить, що довідка внутрішньо переміщеної особи робить громадянина резидентом. Ніяких більше обмежень немає. Банк може запропонувати клієнту добровільно підтвердити свій статус, але відмова ніяк не може привести до блокування рахунків чи інших санкцій. Але для «ПриватБанку» закон не писаний, вони роблять, що хочуть. Найімовірніше, Сергій доб’ється відновлення карт через суд, але на це піде багато часу й ресурсів. Національний банк наполягає, що норма про нерезидентів спрямована проти фінансування тероризму».

Оригінал публікації – на сайті Крим.Реалії

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG