Доступність посилання

ТОП новини

Бунт в’язнів Замкової колонії: продовження історії


Замкова колонія в Ізяславі на Хмельниччині
Замкова колонія в Ізяславі на Хмельниччині

Голодування, порізані вени та годівля через зонд за рішенням суду – про бунт в’язнів Замкової колонії в Ізяславі на Хмельниччині правозахисники заявили ще наприкінці січня. Журналістам Радіо Свобода вдалося побувати всередині на десятий день від початку протесту і поспілкуватись із деякими голодувальниками. Таким чином засуджені виступали проти умов утримання та поведінки адміністрації. Зараз Мін’юст рапортує: голодування припинено. Водночас, за даними Харківської правозахисної групи, кількох людей із Замкової колонії через значне погіршення здоров’я довелося перевести до лікарні.

Говорити про причини свого протесту деякі засуджені у присутності адміністрації відмовляються. Але без тюремників поспілкуватись не вдається ні з ким. Начальник колонії Олександр Новосядлов погоджується на зустріч журналістів із деякими голодувальниками, прізвища яких передали Радіо Свобода правозахисники, але активно долучається до розмови сам. В’язні скаржаться, в основному, на нього та його колег:

– Мені робили операцію – виразка шлунку. Третину шлунку вирізали. Ваші співробітники мене змушують якесь будівельне сміття носити – те, що мені не дозволяє моє здоров’я, я фізично цього не можу.

– Даю вам відповідь…

– Я зрозумів. Так-так-так. Пишуть мені рапорти і всіляко знущаються.

Частина засуджених зізнається, що припиняють протест через рішення суду про годування через зонд. Водночас, один зі співрозмовників Радіо Свобода, Олег Михайлов, каже, що продовжує голодувати попри судове рішення щодо себе. Пізніше ми дізнаємося, що він – у лікарні в Шепетівці.

В’язні Замкової колонії більше не голодують – Мін’юст

Голодування – несправжнє, бо засуджені відмовляються тільки від приготованого на в’язничній кухні, продовжуючи споживати те, що їм передають із зовні, пояснював ситуацію у січні Олександр Новосядлов.

Це саме повторювали і в Міністерстві юстиції, якому перейшла в підпорядкування пенітенціарна система. Однак там говорили і про внутрішнє розслідування, яке мало відповісти на запитання: що насправді відбувається у Замковій колонії?

За словами заступника міністра Дениса Чернишова, поведінку начальника колонії розгляне дисциплінарна комісія, але письмових скарг на будь-що жоден із ув’язнених так і не написав.

Жодна особа зараз не голодує, ми намагаємося шукати компроміс у будь-якій ситуації
Денис Чернишов

«Жодна особа зараз не голодує, ми намагаємося шукати компроміс у будь-якій ситуації. І чому я сказав, щоб вони написали перелік питань, якими вони не задоволені – щоб ми могли проти кожного прізвища зазначити «можемо», «не можемо», «можемо у якийсь проміжок часу». Але знову ж таки, повторюся за своїм колегою, ми не Хоттабичі, у нас бороди такої немає, щоб висмикнути і загадати бажання», – зазначив він.

У Мін’юсті прокоментували ситуацію у Замковій колонії станом на зараз
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

За словами Чернишова, серед усних вимог засуджених була вимога дозволити курити на всій території колонії – а цього їм дозволити не можуть. Між тим, каже він, до Замкової колонії їздили вже кілька груп спостерігачів, зокрема – народний депутат Андрій Немировський, і значних порушень не виявили.

В карцері трохи прохолодно, але у нас і в «цивільних» домівках воду відмикають
Денис Чернишов

«В карцері трохи прохолодно, але у нас і в «цивільних» домівках воду відмикають. Подивились блок харчування, медпункт, загалом поставили «четвірку» колонії», – зазначає заступник міністра.

Є 9 рішень суду про примусове годування – Діденко

Між тим, правозахисники іншої думки про причини припинення бунту. Андрій Діденко з Харківської правозахисної групи зауважує: є дев’ять рішень суду про примусове годування, яким тут послуговуються ще з радянських часів. Окрім того, за його словами, засудженим можуть за це продовжити термін покарання, адже голодування вважається порушенням режиму.

«Нам відомі дані щодо восьми осіб: це Мізунський Дмитро, Пономарьов Олександр, Яковлєв Андрій, Бобко Євген, Себастьянов Антон. Вони перебувають у Замковій виправній колонії і до них застосовано рішення суду стосовно примусового годування. А от Пойденко Олександр, Маляренко Андрій і Олег Михайлов – їх вивезли в лікарню Шепетівської виправної колонії №98, де вони зараз і перебувають», – каже Діденко.

За словами правозахисника, акції непокори засуджених Замкової колонії відбуваються мало не щозими – оскільки приміщення колишнього монастиря, яке за Радянського Союзу переробили під в’язницю, дуже складно опалювати.

У цій установі перебуває 240 осіб, які відбувають покарання, включно із засудженими до довічного позбавлення волі
Андрій Діденко

«Насправді у цій установі перебуває 240 осіб, які відбувають покарання, включно із засудженими до довічного позбавлення волі, – пояснює він. – І що стосується цієї установи, то моя точка зору – її набагато рентабельніше було б закрити і ліквідувати як заклад системи виконання покарань. А в’язнів – є достатньо місць, куди можна перевести.

«Або навіть побудувати окремий корпус для тримання осіб засуджених до довічного позбавлення волі, бо цих осіб з кожним роком стає більше і більше. А перегляду таких справ і звільнення осіб, які відбувають покарання довічно, ми не спостерігаємо. Тому ми маємо розуміти, що кількість осіб, які засуджені довічно, буде збільшуватись, і заклади для їх утримання також мають бути побудовані належним чином, відповідно до міжнародних стандартів», – пояснює Діденко.

Нині триває реформа системи виконання покарань в Україні, стандарти для якої не змінювались понад півстоліття. Міністерство юстиції анонсувало закриття найбільш непридатних для життя установ та будівництво нових – за новими стандартами. Наразі, за даними Міністерства, закрили 13 установ, а у деяких з них – зокрема, Лук’янівському СІЗО у Києві – почали ремонт.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

  • Зображення 16x9

    Віталій Панасюк

    До команди Радіо Свобода приєднався у січні 2018 року. Працюю оператором проєкту #ВУкраїні (спільний телепроєкт документальних репортажів Української служби Радіо Свобода та телеканалу «Настоящее время»).

    У ЗМІ працюю із 1994 року. До Радіо Свобода працював у телевиробництві телеоператором новин, програм та документальних проєктів. Як оператор-постановник брав участь у зйомках документальних фільмів «Розщеплені на атоми», «Діти перемоги». Лауреат премії «Телетріумф» за операторську роботу над документальним фільмом. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG