Доступність посилання

ТОП новини

«Аналогові астронавти» готуються до колонізації Марсу


Надувні помешкання і скафандр-комп’ютер – астронавти готуються колонізувати Марс (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Надувні помешкання і скафандр-комп’ютер – астронавти готуються колонізувати Марс (відео)

Пустеля Дофар в Омані дуже схожа на Марс. Але це набагато ближче. Тут надзвичайно жорсткі погодні умови. Тож це одне із найкращих місць на Землі для двох сотень науковців із пяти країн аби випробувати на собі технології колонізації Марсу.

Одне із випробувань має перевірити, чи зможуть надувні помешкання, що виглядають наче декорації для голлівудського блокбастеру, стати безпечною домівкою для перших людей на Червоній планеті.

«Ілон Макс та його команда довели, що ракета Хеві Фалкон працює. І це виводить нас на зовсім інший рівень - ми можемо відправитися у далекий космос, ми можемо полетіти на Марс. Доступ до космосу – одна із ключових задач, яка тепер вирішена», – вважає аналоговий астронавт Картік Кумар.

​Вони називають себе саме «аналоговими астронавтами», бо створюючи умови, аналогічні космічним, працюють над тим, щоб підготуватися до міжпланетної експедиції. Для цього технології тестують у найнепривітніших куточках світу - від від Аризони до Сибіру. Випробовують капсули, ровери, скафандри – усе, що знадобиться майбутнім колоністам.

«Ці пейзажі, ці схили – вони самі по собі виглядають фантастично у цій віддаленій пустелі. І ці місця – вони наче близнюки таких самих місць на Марсі. І вони не тільки виглядають схоже. Грунти, мінерали, дуже багато подібного. Ну і додайте сюди неймовірну гостинність оманців – ми відчуваємо, що ми в правильному місці», – ділиться думками командир місії «АМАДІ-18» Гернот Грьомер.

Місія «АМАДІ-18» триватиме місяць. Експерименти для експедиції пропонували науковці зі всього світу. Один із експериментів – тестування нового скафандру, який отримав назву «Ауда».

Коли астронавти одягають на себе п’ятдесятикілограмовий костюм, вони отримують доступ до цілої лабораторії наукових інструментів та способів передачі даних. Спеціальний прилад транслює на екрани карти, повідомлення та дані сенсорів. Це навіть не скафандр, а персональний космічний корабель.

Науковці кажуть, раді усім успіхам, і навіть помилкам. Тому що все, чому вони навчаться тут допоможе першим колонізаторам на Марсі. І ці знання їм знадобляться уже за кілька десятиліть.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG