Доступність посилання

ТОП новини

Київ повинен був проявити рішучість в Криму (огляд преси)


Під час мітингу проти окупації Росією українського Криму. Сімферополь, 11 березня 2014 року
Під час мітингу проти окупації Росією українського Криму. Сімферополь, 11 березня 2014 року

Якби у лютому 2014 року Київ проявив рішучість в Криму, то Росія відчула б, що Україна готова захищатися, наголошує в інтерв'ю газеті «День» народний депутат Рефат Чубаров. Він переконаний, що тоді треба було негайно звільнити приміщення Верховної Ради Криму, уряду та розташувати свої сили по всім стратегічним об’єктам для їхньої охорони. А це вже зовсім інша постановка питання в умовах початку агресії, коли сам агресор ще випробовує об’єкт нападу. А так пасивність призвела до безкарності окупанта. Видання нагадує, що діям (а точніше бездіяльності) тодішньої влади давалось багато пояснень. Головний аргумент на її виправдання – Україна мала деморалізовану армію, влада формувалась фактично з нуля, а отже, не було й механізмів ухвалення рішень. Так чи інакше, в ключові дні окупації півострова Київ ніяк не відреагував – не були мобілізовані сили, не були проведені військові навчання тощо. І головне, не було зроблено відповідних висновків для унеможливлення подальшої окупації сходу України, наголошує газета у статті «Хронічне запізнення».

Про те, що спонукало президента Петра Порошенка до раптового порушення тривалої паузи вчорашньою прес-конференцією, аналізує газета «День». Видання також розповідає, про що засвідчив виступ глави держави. По-перше, вже очевидно, що євроатлантична інтеграція – пріоритет номер один, на якому Порошенко побудує свою передвиборчу програму на другий президентський термін, переконані журналісти. Про інші висновки і прогнози йдеться в статті «Знервоване багатослів’я».

«Скільки миротворців потрібно на Донбасі?» – у статті під таким заголовком газета «День» називає різні цифри. Загалом, за інформацією видання, миротворців на Донбасі буде в 1,7 разів менше, ніж російських гібридних військ, а якщо брати до уваги лише 20-тисячну військову складову миротворчого контингенту, то перевага росіян і бойовиків над миротворцями становитимуть більше ніж удвічі.

Експерт тижневика «Країна» переконаний, що у 2018 році узгодять миротворчу місію. Її розгортання може зайняти від року. А сама історія – на десятки років: тривалий і складний процес роззброєння, налагодження мирного життя. Якщо миротворці зайдуть 2018-го, то 2019 року Путін може наполягати на виборах в окупованому Донбасі. Недружній до України електорат, якого обробляють інформаційно, голосуватиме, як вигідно росіянам. Далі Москва заявить про необхідність зменшення санкцій. До того ж, присутність миротворців не означатиме, що окупована нині частина Донбасу повертається в Україну, переконує в тижневику політолог Віктора Андрусів. Навпаки: після заходу «блакитних шоломів» Київ змушений буде утримувати ці території, платити пенсії, надавати соціальну допомогу. Росіяни знімуть із себе тягар на кілька мільярдів доларів. Якби політики думали стратегічними інтересами, то не пропонували б цей підхід. Експерт тижневика нагадує, що у римлян було правило: ніколи не укладайте договори після поразки. Це її закріпляє.

Що відіграватиме в медичній реформі, зокрема, в роботі сімейних лікарів найважливішу роль? Що зміниться в їхній практиці? І як це позначиться на клієнтах, розповідає газета «Голос України». Стаття називається «Гроші таки «ходитимуть» за пацієнтом».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG