Доступність посилання

ТОП новини

Томас Кент: Аргументи на користь демократичного оптимізму


Президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Томас Кент
Президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Томас Кент

Президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода (РВЄ/РС) Томас Кент у статті для політичного журналу The American Interest пише про те, що песимісти схильні квапитися у своїх висновках щодо неминучого занепаду демократії. Автор пояснює, як працює РВС/РС та яку роль організація відіграє у сприянні демократичному відновленню.

Демократія – це система, яку супроводжує найвищий рівень свобод та процвітання. Та останнім часом багато хто передбачає неминучий її занепад. В результатах нещодавнього дослідження правозахисної організації Freedom House, наприклад, ідеться про те, що сьогодні демократія переживає найсерйознішу кризу за десятиліття, зауважує Томас Кент.

Твердження, що демократія стала на шлях довготривалого занепаду, виходять з двох основних причин. З одного боку, це зростання песимізму щодо економічних, соціальних та політичних проблем у самих демократичних країнах, а з іншого – позірні успіхи недемократичних держав, таких, як Китай та Росія, зазначає автор.

І самі люди можуть підтримувати авторитарні режими. «Російська та китайська системи не вимагають постійних репресій. Їхні громадяни не живуть у повсякденному страху перед засланням до Сибіру або таборами перевиховання», – пояснює автор. Населення в недемократичних країнах заплющує очі на відсутність політичних свобод в обмін на те, що вони вважають важливим: громадський порядок, підбадьорливі національні наративи (чи вони правдиві, чи ні) та якийсь певний рівень процвітання, мовиться у статті.

Сучасні авторитарні системи можуть мати непоганий вигляд для старшого покоління, яке бачило часи набагато гірші
Том Кент

Тенденцію такого успіху недемократичних країн складніше підтримувати в умовах сучасного світу – інформацію складніше контролювати, так само, як і приховувати корупцію. Багато країн намагаються блокувати доступ в інтернеті, але інформаційні мережі змінюються так швидко, що за ними складно вгнатися, зазначає Кент.

Сучасні авторитарні системи можуть мати непоганий вигляд для старшого покоління, яке бачило часи набагато гірші, але молодь сьогодення прагне гідних умов життя та певної міри економічних свобод. Нові сили кидають виклик старим. Поява криптовалют, наприклад, є одним із прикладів широкомасштабної співпраці та створення цілої фінансової системи, яку ще не так давно було б навіть складно уявити без участі і контролю держави, зауважує Кент.

Том Кент: «Моя стаття для The American Interest про те, чому демократія насправді може рухатися в бік могутнього переродження»

Авторитарні держави також намагаються залучати інструменти нової влади – вони маніпулюють соціальними мережами для створення хаосу за допомогою «ботів» та «тролів» і використовують криптовалюти для відмивання грошей. Але вони все одно в принципі залишаються прихильниками ієрархічних та закритих систем, мовиться у статті.

Завданням прихильників демократії є просувати як інструменти для об’єднання людей і їхньої співпраці, так і цінності, з якими люди працюватимуть разом.

«РВЄ/РС є новинною організацією, яка зосереджується на місцевих новинах у державах, у яких працює. Закони США вимагають, щоб ми були професійними та об’єктивними в нашій роботі», – пояснює Кент. Завданням організації є сприяння політичній свободі, вільним ринкам і толерантності.

«Ми не вважаємо, що журналістська об’єктивність вимагає байдужого ставлення до того, що відбувається у світі, і ми зберігаємо особливу редакційну спрямованість на інтереси та цінності, важливі для демократії», – наголошує президент РВЄ/РС.

РВЄ/РС просуває демократичні цінності, а серед основних тем, на яких зосереджуються її журналісти, – корупція, підприємництво, підзвітність уряду, інтернет та культура, права жінок, сексуальні меншини та боротьба із «фейковими» новинами.

Організація надає голос тим, хто виступає проти авторитарних режимів, але метою РВЄ/РС є не лише озвучити думки дисидентів, але й показати, яке може бути демократичне майбутнє, зауважує автор.

США краще проголосити свої принципи і дозволити людям судити, наскільки добре ми живемо згідно цих принципів, ніж дозволяти недружнім акторам визначати, за що ми стоїмо
Том Кент

Розміри аудиторії РВЄ/РС по всьому світі – один із показників цінності організації, зауважує Кент. Кожного тижня вона сягає 15 мільйонів людей у країнах колишнього Радянського Союзу. «Лише в одному Ірані ми доносимо свій голос до майже 10 мільйонів людей. Минулого року наші сайти 25 мовами зібрали майже мільярд переглядів. У соціальних мережах кількість взаємодій із нашими контентом – через коментарі, вподобання та поширення – досягла 50 мільйонів. Коментарі аудиторії показують, що ми надаємо людям інформацію та ідеї, які вони не можуть отримати з місцевих медіа», – мовиться у статті.

Більш того, РВЄ/РС пишається прозорістю щодо свого фінансування з боку США. Деякі читачі прихильні до США, інші – ні. Тим не менш, важливе ясне розуміння американських цінностей: «Для США краще проголосити свої принципи і дозволити людям судити, наскільки добре ми дотримуємося цих принципів, ніж дозволяти недругам стверджувати за нас, за що ми стоїмо».

І незважаючи на всі передбачення песимістів, «ми будемо служити інтересам демократичного відновлення, яке наближається», наголошує Томас Кент, президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG