Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині затриманий каталонський сепаратист Карлес Пучдемон


Карлес Пучдемон
Карлес Пучдемон

У Німеччині 25 березня затриманий колишній лідер іспанського регіону Каталонії, сепаратист Карлес Пучдемон, повідомив його адвокат. Ордер на арешт Пучдемона видала Іспанія.

Як повідомляє агентство France-Presse, Пучдемон був зупинений, коли перетинав кордон Данії та Німеччини.

Раніше цього місяця Пучдемон відмовився знову очолити регіон. Про це він заявив у відеозверненні з Брюсселя. Пучдемон натомість закликав підтримати Йорді Санчеса – прихильника незалежності Каталонії, який перебуває під вартою за звинуваченням у підбурюванні до заколоту.

На дострокових парламентських виборах 21 грудня минулого року перемогу здобули прихильники незалежності регіону на чолі з Карлесом Пучдемоном, який переховувався в Бельгії, бо в Іспанії йому загрожує арешт.

Згідно із законодавством, перед початком першого раунду голосування кандидат на посаду голови Каталонії повинен з’явитися в парламент, щоб представити свою програму і взяти участь у дебатах. Дистанційної присутності за допомогою відеозв’язку регламент не передбачає.

Пучдемон заявив про намір у вигнанні відновити свої повноваження як керівника Каталонії. Мадрид наполягає, що керувати Каталонією з-за кордону буде «незаконно».

Дострокові вибори в парламент Каталонії призначили після того, як регіон оголосив про незалежність за підсумками місцевого референдуму в жовтні минулого року. Мадрид назвав голосування незаконним і ввів в Каталонії пряме правління.

XS
SM
MD
LG