Доступність посилання

ТОП новини
2 травня в Вірменії пройшло зі страйком, блокадою інфраструктури і мітингами
2 травня в Вірменії пройшло зі страйком, блокадою інфраструктури і мітингами

Лідер протестів закликав вірмен «взяти паузу». Живий блог

Вранці 2 травня в Єревані та в інших містах Вірменії знову почалися акції громадянської непокори

2 травня в Єревані та в інших містах Вірменії знову почалися акції громадянської непокори. Їх проводили прихильники вірменського опозиційного політика, лідера протестного руху Нікола Пашиняна. Вони вимагали усунення від влади Республіканської партії та призначення Пашиняна прем’єр-міністром.

На фоні акцій непокори по всій країні фракція Республіканської партії Вірменії, яка наразі має більшість у парламенті, заявила, що на виборах прем’єр-міністра 8 травня підтримає кандидата, якого висуває одна третина парламенту. Після цього на багатолюдному мітингу на площі Республіки в Єревані лідер протестного руху Пашинян закликав своїх прихильників взяти паузу і відпочити.

Голова Національних зборів (парламенту) Вірменії Ара Баблоян виступив із заявою, згідно з якою «в останні дні і особливо сьогодні відносно депутатів Національних зборів чинять кричуще свавілля, що перешкоджає нормальній діяльності Національних зборів».

Баблоян закликає проявити стриманість, відмовитися від образ і погроз на адресу депутатів в соціальних мережах, на вулицях і в інших громадських місцях, припинити оприлюднення телефонних номерів і адрес депутатів Національних зборів.

«Закликаю припинити незаконне блокування квартир депутатів Національних зборів, утриматися від втручання в особисте життя депутатів Національних зборів. Подібні дії не можуть привести до якогось позитивного зрушення, не можуть тривалий час ігноруватися державними органами і нашими громадянами», – зауважив Баблоян і ще раз закликав «всіх наших громадян і особливо молодь проявити розсудливість, стриманість і толерантність».

Ара Баблоян
Ара Баблоян

Засідання парламенту Вірменії сьогодні не відбулося через відсутність кворуму з 53 депутатів. Через чотири години після старту зареєструвалися всього 33 депутати.

Карен Карапетян закликає всі політичні сили «сісти за стіл переговорів»

Виконувач обов'язків прем'єр-міністра Вірменії Карен Карапетян звернувся «до всіх політичних сил із закликом проявити волю, рішучість і гнучкість, сісти за стіл переговорів». Таку його заяву поширила прес-служба нинішнього очільника уряду.

«Всі ми усвідомлюємо, що необхідні цивілізовані та швидкі практичні рішення для подолання політичної кризи, наскільки важко б це не було. Прем'єр-міністр може бути обраний тільки в парламенті конституційним шляхом. Іншого рішення не існує ні теоретично, ні практично», – цитує його прес-служба.

Карапетян висловлює впевненість в тому, що «спільними силами наша країна переможе це випробування».

Журналіст, політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода Віталій Портников пише, що «те, що відбувається у Вірменії, знищує саму путінську модель функціонування влади»

У Єревані називають багато причин, крім найголовнішої – обрання Пашиняна не бажає Кремль
Віталій Портников

«Здавалося б, чим Москву не влаштовує Пашинян? Вірменія є геополітично залежною від Росії. Пашинян у своїх виступах підтверджує вірність країни своїм геополітичним зобов'язанням. Що стосується «дрейфу на Захід» – так до нього був схильний і колишній президент Серж Сарґсян. Путіну довелося буквально змусити вірменського президента відмовитися від підписання Угоди про асоціацію з Європейським союзом. А Сарґсян був свій, перевірений політик».

Центральний банк Вірменії поширив заяву, в якій закликав всіх бути стриманими і не поширювати дезінформацію.

«Сьогодні в деяких ЗМІ та серед користувачів соцмереж висловлювали стурбованість через курс валют і передчасне припинення вкладниками договорів про вклади. У зв’язку із цим ЦБ Вірменії повідомляє, що фінансова система Вірменії – дієва, стабільна система, банки мають високу ліквідність, проблем з готівкою в системі немає, а резерви перебувають на історично найвищому рівні», – йдеться в заяві.

За даними установи, всі подібні неперевірені відомості можуть призвести до паніки, в результаті чого постраждають як самі громадяни, так і їхні фінанси.

Президент Вірменії Армен Сарґсян виступив із заявою – він закликає продовжити консультації.

«Напередодні Національні збори не змогли обрати прем’єр-міністра країни. Глибоко шкодую, що політична криза триває незважаючи на те, що всі заявляють про те, що вона загрожує майбутньому країни», – повідомляє прес-служба Сарґсяна.

«Загальна увага звернена на дії залучених політичних сил. Закликаю протягом найближчого тижня продовжити консультації для виходу з кризи, що служитиме нашим спільним національним інтересам».

Президент Вірменії Армен Сарґсян
Президент Вірменії Армен Сарґсян

Протестувальники перекрили всі вулиці в Гюмрі.

Близько 300 працівників локомотивного депо Гюмрі оголосили страйк і приєдналися до протестувальників.

Наразі не їздить потяг Гюмрі-Єреван, і протестувальники також перекрили міждержавну дорогу, яка пов’язує Вірменію із Грузією.

Нікол Пашинян, 2 травня 2018
Нікол Пашинян, 2 травня 2018

Група діячів культури і мистецтва, студентів і викладачів Театрального інституту проводять пікет біля Міністерства культури. Вони зустрілися з виконуючим обов’язки міністра культури, республіканцем Арменом Аміряном і закликали його приєднатися до них, на що той відповів, що зараз виконує свої службові обов’язки.

Тим часом група адвокатів проводить пікет біля будівлі міністерства юстиції.

За останніми подіями з Вірменії можна спостерігати у прямій трансляції Вірменської редакції Радіо Свобода:

Сьогодні зранку в Єревані в декількох місцях перекриті проспекти Ачаряна і Мяснікяна. Після 9:00 на цих вулицях транспорт майже не ходив, окрім машин швидкої допомоги і автомобілів служб з надзвичайних ситуацій. Десятки єреванців пішки рухалися центром міста.

Громадян, які вимагали б від активістів розблокувати вулиці, майже не було.

В розмовах із Вірменською службою Радіо Свобода більшість людей висловлювали солідарність із протестувальниками.

Студенти блокують вулиці Єревана, активісти перекривають дорогу до аеропорту (відео):

Сьогодні страйкують також всі співробітники обласної адміністрації Тавушскої області крім самих чиновників, а також всі співробітники мерії обласного центру Іджеван, крім мера.

Віце-губернатор Тавуши Левон Сарґсян в коментарі Вірменській службі Радіо Свобода зазначив, що вони наразі намагаються забезпечити нормальну роботу обласної організації. Він також запевнив, що губернатор Овік Абовян перебуває на робочому місці.

Протестуючі, до яких приєдналися також і співробітники місцевих відділень банків, податкової інспекції та інших організацій, перекрили ряд доріг в Тавушскій області.

Протест в Іджевані, 28 квітня
Протест в Іджевані, 28 квітня

Опозиційний лідер Нікол Пашинян закликав своїх прихильників розблокувати роботу аеропорту «Звартноц» о 14:00 за Єреваном.

Зранку демонстранти перекрили транспортне сполучення між столицею країни Єреваном та міжнародним аеропортом «Звартноц». За деякими повідомленнями, співробітники аеропорту також приєдналися до протесту.

Поїзд Гюмрі-Єреван не ходить: протестуючі перекрили залізничні колії. Про це Вірменській службі Радіо Свобода повідомили в прес-службі компанії «Південно-Кавказька залізниця».

Транспортний колапс у Вірменії через протести:

«Ми готові до всіх сценаріїв» – Нікол Пашинян

Відповідаючи на запитання кореспондента Вірменської служби Радіо Свобода про те, чи вважає він, що все веде до нових виборів прем'єр-міністра через 7 днів або ситуація може вирішитися раніше, Пашинян сказав: «Де-юре мають відбутися нові вибори прем'єр-міністра, а якщо вибори не відбудуться, відбудуться позачергові парламентські вибори. Знаєте, ми аналізуємо сценарії, у всякому разі, за всіма сценаріями загальнонародний рух не може не перемогти. Бачите, що відбувається: народ, який відчув подих перемоги, не може випустити її зі своїх рук».

На запитання, чи впевнений він у перемозі навіть у разі організації і проведення дострокових парламентських виборів Республіканською партією, Пашинян відповів, що вони готові до будь-якого сценарію і що за будь-якого сценарію у них є план дій.

«Щиро кажу: те, що відбувається в цих кабінетах, залах, це вже несуттєво, істотно те, що колишніх відносин народ-влада у Вірменії більше не буде, не важливо, хто буде при владі – я чи хтось інший, це технічні питання, але старих відносин влада-народ більше немає і не буде. І те, що в цьому процесі беруть участь школярі, є гарантією того, що цього не буде не тільки впродовж 10-20 років, але що цього не буде протягом 100 років, а якщо протягом 100 років цього не буде, ця традиція буде тривати вічно. Тобто, демократичному майбутньому Вірменії ніщо не загрожує, я в цьому переконаний».

Під час ходи Нікол Пашинян сказав Вірменській службі Радіо Свобода:

«Дуже позитивно оцінюю залучення до процесу Роберта Кочаряна (другий президент Вірменії), це ще більше збільшує масштаби революції».

Опозиціонер з досвідом – політичний портрет лідера вірменських протестів Нікола Пашиняна

Нікол Пашинян має тривалу історію спротиву. Гучний критик уряду та редактор газети отримав семирічний тюремний вирок після того, як його було визнано таким, що допомагав в організації антивладних протестів після перемоги Сержа Сарґсяна на президентських виборах у 2008 році. Тоді десятеро людей загинули і понад 200 були поранені.

Лідер рок-гурту System of a Down Серж Танкян, вірменин за походженням, заявляє про намір приїхати до Вірменії.

Танкян у Facebook направив своє послання «переможним братам і сестрам у Вірменії».

Мені дуже сумно, що досі я не зміг особисто приєднатися до вас через жахливий вірус, однак я пильно стежив за вами і робив коментарі, коли відчував, що це може щось змінити. Обіцяю скоро бути у Вірменії

Лідер протестного руху Нікола Пашинян після того, як 1 травня республіканська більшість у вірменському парламенті проголосувала проти обрання його на посаду прем’єр-міністра, закликав громадян Вірменії перекривати і блокувати вулиці, метро, залізницю, аеропорт, міждержавні та міжобласні траси і «взагалі все, що тільки можна перекрити». Він закликав також до страйків у навчальних закладах, на підприємствах і в держустановах.

Не блокувати Пашинян закликав лише ті магістралі, які використовуються військовими, а також ведуть до Нагірного Карабаху.

Пашинян закликав громадян Вірменії до загального страйку (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG