Доступність посилання

ТОП новини

В Україні вже розпочалася передвиборна лихоманка (огляд преси)


Під час мітингу біля Верховної Ради України з вимогою змінити виборчу систему. Київ, 6 вересня 2018 року
Під час мітингу біля Верховної Ради України з вимогою змінити виборчу систему. Київ, 6 вересня 2018 року

В Україні ще до оголошеного старту президентської кампанії де-факто вже розпочалася передвиборча лихоманка. Нещодавно масштабний скандал розгорівся навколо Аграрної партії. Це було неочікувано, зазначає газета «Україна молода». Адже, на думку газетярів, традиційно політсила вирізнялася своєю поміркованою, врівноваженою позицією, стабільно входила до трійки лідерів місцевих виборів, впевнено нарощувала рейтинг і підтримку людей. Дивну лихоманку пояснило керівництво партії, заявивши, що проти неї здійснюють рейдерську атаку. Втім, на місцях ситуація продовжує залишатися напруженою. Що ж насправді відбувається – вплив зовнішніх сил, розкол чи банальний заколот? Про це журналісти вирішили дізнатися у лідера Аграрної партії Віталія Скоцика. Докладніше про спробу рейдерської атаки, передвиборчі фейки і роль Віктора Медведчука у багатоходівці, яка мала би принести президентство Юлії Тимошенко, йдеться в інтерв'ю під заголовком «Віталій Скоцик: Аграрна партія ніколи не стане п’ятою колоною Кремля в країні».

У час, коли Україна очікує надважливого рішення Вселенського патріархату щодо томосу про автокефалію української церкви, у Києві триває ще одна релігійна битва, зазначає газета «День». На території Національного музею історії України уже 12 років незаконно діє капличка Української православної церкви (Московського патріархату). За кількадесят метрів від неї – підмурки Десятинної церкви, першого кам’яного храму Київської Русі. Позиція містян та архітекторів виявилась єдиною – цій капличці не місце на Старокиївській горі. Зараз це питання вирішується в суді. Однак, як переконують експерти видання, Мінюст став на бік московських рейдерів у рясах.

Газета «День» пише, що нинішня кремлівська влада вважає себе спадкоємицею Російської імперії, відроджує так зване московське «православ’я» та проводить лінію наступництва від Володимира Святого та Миколи Другого. Але такою вона не є. Як стверджує дописувач видання, творцем цієї влади є не Рюриковичі та Романови, а російський інтелігент Володимир Ленін, і, аналізуючи дії путінського політбюро, виходити потрібно саме з цього факту. Автор статті проводить паралелі з сучасністю і нагадує, що більшовики користувалися всіма засобами для досягнення своєї мети – не лише організовані повстання і теракти, але й агентурна робота, пропаганда, дестабілізація незалежних держав зсередини. Зараз ті ж функції виконують російські спецслужби, агенти впливу, всілякі російські організації. І, звичайно, робота в інтернеті – таких можливостей у більшовиків не було.

У Росії розпочалися найбільші за останні 37 років військові навчання «Схід-2018», які триватимуть 7 днів. У маневрах братимуть участь нібито, за офіційними повідомленнями, майже 300 тисяч військових, десятки тисяч бронемашин. Раніше в НАТО із приводу цих навчань висловлювали сподівання, що Москва проведе «Схід-2018» у прозорій і передбачуваній манері. Рівень цього заходу вражає не лише заявленою масштабністю, а й показовістю та союзниками (Китаєм і Монголією). Докладніше про навчання розповідає газета «Голос України» у статті «Схід-2018» – демонстрація дещо надуманих можливостей РФ впливати на світову політику».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG