Доступність посилання

ТОП новини

Вікторія Подгорна: Парламентарі хочуть показати, що Зеленський лише шоумен (огляд преси)


Почекун під час сесії Верховної Ради України (архівне фото)
Почекун під час сесії Верховної Ради України (архівне фото)

Газета «День» дізнавалась, чому народні депутати затягують дату інавгурації новообраного президента. Експерти видання, зокрема політолог Вікторія Подгорна, вважає, що головна причина – психологічна. Парламентарі не поважають коміка. Парламентарі хочуть показати, що вони є досвідченими професійними політиками, а Зеленський лише шоумен, актор, який отримав свої голоси за збігом обставин. Друга причина – раціональна – це питання розпуску парламенту. Депутати прагнуть дотягнути ситуацію до того моменту, коли президент не матиме часу на розпуск парламенту. Експерт вважає, що народні обранці орієнтувалися на два варіанти вибору народу – або Порошенко, або Тимошенко. На Зеленського вони просто не ставили, а отже, і не планували відповідні конфігурації політичного поля. Зеленський, як президент, тим паче з таким результатом на виборах, для них виявився несподіванкою, тому вони шукають нові форми згаданої конфігурації. А для цього потрібен час. Експерт переконаний, що політики так і не зробили висновків із результатів останніх виборів. Голосування за Зеленського – це певною мірою вердикт нинішній політичній системі та політикам, які дуже глибоко занурились у свої кабінети та автомобілі. Скло цих автомобілів виявилося занадто тонованим для того, щоб ясно бачити реалії за вікном. На цьому наголошується в статті «Обранці проти обраного».

Газета «Україна молода» наголошує на утаємничості команди нового президента. Зеленський тримається принципу «мовчання – золото». То хто ж усе-таки разом iз ним візьме відповідальність за подальші п’ять років у країні? І хоч як би українці чекали конкретики, але імена офіційних соратників вдасться почути лише після інавгурації, констатує видання. Сценарист серіалу «Слуга народу» та наближена особа Зеленського Юрій Костюк в інтерв’ю журналістам заявив, що до інавгурації не називатимуть імена людей, які зможуть очолити державні органи. Щодо переїзду з Банкової, то тут також доведеться почекати, адже це потребуватиме кілька десятків мільйонів доларів, яких у бюджеті немає. Як варіант, там розглядають кошти інвесторів. Проте, як планує розплачуватися з інвесторами державна установа, незрозуміло, зазначає газета. Адже хто буде інвестувати у проект, який не зможе принести ніякого прибутку?

На розгляді парламенту – пакет законів, які повинні змінити «професію» України. Газета «День» нагадує, що 16 травня Верховна Рада голосуватиме за пакет інвестиційних стимулів для нових виробництв –законопроекти про індустріальні парки. Для України індустріальні парки –це перехід від моделі економічного дрейфу, який є сьогодні, до моделі керованого промислового інноваційного розвитку, де темпи зростання будуть щонайменше 7-8% на рік. Експерти видання нагадують, що індустріальні парки – головний інструмент економічного розвитку Південної Кореї. За 30 років вони перетворили відсталу аграрну економіку на промислову супердержаву. У Південній Кореї – 1200 індустріальних парків, які генерують 80% експорту, 70% промислового виробництва та 50% зайнятості.

У четвер, 16 травня, українці вкотре відзначатимуть Всесвітній день вишиванки – свято, покликане зберігати й продовжувати одну зi споконвічних народних традицій. Як наголошує газета «Україна молода», вишиванка для українців – це не просто святковий чи модний одяг, а й важливий спосіб національної самоідентифікації, своєрідний дрес-код нації. Про те, як відзначатимуть це свято, йдеться в статті «Хрестиковий похід».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG