Доступність посилання

ТОП новини

Роман Чайка: Україна має достатньо козаків, щоб гречкосії не продали держави (огляд преси)


Пам'ятник засновникам Києва на майдані Незалежності під час Революції гідності. Київ, 15 грудня 2013 року
Пам'ятник засновникам Києва на майдані Незалежності під час Революції гідності. Київ, 15 грудня 2013 року

Що допомагає і що заважає країні рухатися вперед? Як вона протистоятиме найбільшим викликам? І чи зможе втримати незалежність, за яку боролося не одне покоління українців? Про це розмірковують експерти тижневика «Країна». Так, соціолог Євген Головаха переконаний, що найбільша загроза для держави – невизначеність і низький рівень професіоналізму нової влади. Якщо не виправдають довіри суспільства, політичну систему чекатиме нова трагедія. В опозиції до влади здебільшого опинилась інтелектуальна еліта. Вона не повинна самоусуватися від України. А влада має вчитися і дослухатись до думки досвідченіших політиків та економістів, переконаний соціолог. Міцна економіка – запорука незалежності, зазначає інший експерт тижневика, журналіст Роман Чайка. Стрибок сусідів України – Польщі, Угорщини – показує, як це можна зробити. У 1990-х стартова ситуація у них була гірша. Та вони обрали шлях економічних струнких реформ. З оптимізмом дивитися в майбутнє журналістові допомагає наявність 300 тисяч бойових ветеранів. В Україні достатньо козаків, щоб гречкосії не продали держави за ціною свого холодильника.

Тепер відповідальність за стан справ у країні зосереджена в руках однієї політичної сили. І, як наголошує газета «День», у зв'язку з монополізацією влади існують чималі ризики для самої демократії –ризики укорінення автократії. Далеко ходити не треба – приклади поряд: Росія, Білорусь... Тому в цих умовах постає запитання: хто може бути альтернативою (опозицією) нинішній монопольній владі? Опозиційні фракції в парламенті? Позапарламентські сили? Засоби масової інформації? Про це розмірковують експерти газети. Так, політик Олександр Солонтай погоджується, що «Слуга народу» дійсно монополізує владу у Верховній Раді. І фізична розсадка депутатів, і розподіл комітетів, і підготовка до засідання парламенту, і процедури щодо майбутньої реформи Верховної Ради – усе це свідчить про те, що команда Зеленського хоче міцно тримати під контролем парламент. Починаючи з того, щоб фізично не давати опозиції можливості блокувати парламент, як це було раніше, і закінчуючи тим, щоб не давати можливості блокувати парламент юридично. Все це містить у собі як ризики, так і можливості. Головне, щоб окремі «ділки» не конвертували такі можливості в мегагроші та великі мегарішення. Зараз юридично «ляльководом» буде Зеленський, Богдан та їхня команда. А ось хто буде на них безпосередньо впливати і чиї рішення вони просуватимуть, буде видно одразу після того, як вони затвердять Кабінет міністрів і до кінця року будуть затверджені бюджет та макрополітика. Інший експерт видання політолог Петро Олещук не впевнений в ефективності опозиції. Вона зараз досить різнорідна, їх нічого не поєднує, вважає експерт. Владі особливо не треба буде нічого робити з опозицією, крім того, щоб використовувати давню тактику «розподіляй і володарюй». Тобто вони можуть спокійно нацьковувати ці фракції одна на одну й виконувати свої завдання самостійно. Питання також у тому, хто стоїть за лаштунками відомих облич Зеленського, Богдана та Разумкова. Це можуть бути люди як усередині країни, так і за її межами. Конкретніше йдеться в статті «Рада в «зелених тонах».

Найбільша проблема українців – це українці. Як і 100 років тому, є імовірність, що внутрішні проблеми можуть спричинити поразку, наголошує в тижневику «Країна» історик Олександр Зінченко. Він вважає, що зараз найбільшою внутрішньою загрозою для України є крайній популізм і невігластво людей, які на хвилі зміни електоральних настроїв прийшли до влади. Є ризик, що й у зовнішньополітичній сфері Україна втратить підтримку. Це означатиме, що Захід потихеньку відходитиме від позицій, які були міцні ще рік чи півтора тому. Історик переконаний, що зараз як і після обрання Януковича, у середньотерміновій перспективі є загроза авторитаризму. В усіх українських президентів найвищий рівень підтримки – день інавгурації. Люди голосують не так за обіцянки кандидата, як за власні очікування. Коли виявляється, що очікування не відповідають реальності, вони ображаються не на себе, а на свого обранця. Є висока імовірність, що динаміка довіри до новообраного президента не буде винятком. Тоді інстинкти політичного самозбереження «слуг народу» підштовхуватимуть їх до пошуків ворогів. А запит на «сильну руку» в суспільстві є – десь 60 відсотків вважають, що вона потрібна » для нормального розвитку країни». Може з’явитися спокуса осідлати цей тренд, попереджає історик.

Після Чорнобиля і Фукусіми реакція світової спільноти на аварії на ядерних об’єктах є доволі однозначною та цілком прогнозованою: вся повнота інформації має бути доступною спеціалістам для оцінки наслідків, ризиків і загроз; усі рішення мають ухвалюватися прозоро та колективно, із залученням міжнародних організацій і широкого кола експертів, зважаючи на потенційно глобальний характер загрози. Натомість, як стверджує дописувач газети «День» Юрій Костюченко, – реакція Кремля на аварію на полігоні Ньонокса під Архангельськом є абсолютно протилежною: російська влада все відкидає, заперечує, приховує дані й відмовляється від будь-якої співпраці. Після того, як приховати сам інцидент не вдалося, всі сили було кинуто на те, щоб викривити і приховати реальну картину інциденту. Дописувач зазначає, що існують такі системи управління, функціонування яких становить загрозу всьому навколишньому світові. Існування таких систем не лише руйнує їхні власні суспільства і держави, а й генерує неприйнятні ризики для всього глобального суспільства. Ця система невпинно занурюється в кризу і при цьому тягне за собою в безодню увесь світ. І світовим лідерам слід нарешті припинити власні деструктивні ігри в популізм і зрозуміти, з ким вони мають справу. Інакше дуже багато хто ризикує піти на дно історії разом із «Курськом», «Лошариком», «Буревісником» та приреченими російськими кримінальними елітами... Заголовок статті – «Буревісник» і російська ядерна загроза.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG