Доступність посилання

ТОП новини
Все про визволення незаконно утримуваних Росією військовополонених моряків та політв'язнів
Все про визволення незаконно утримуваних Росією військовополонених моряків та політв'язнів

Хроніка обміну полоненими: Моряки і «в’язні Кремля» повернулися, «але боротьба триває».

Україна, щоб визволити утримуваних Росією своїх громадян, видала Кремлю підозрюваних у скоєнні злочинів

Українські моряки та політичні в’язні Кремля повернулися до України. Радіо Свобода оперативно інформувало про перебіг подій і в Києві, і в Москві.

Україна визволила 24-х взятих у полон Росією у Керченській протоці військових моряків, а також політв'язнів Кремля – громадян України, засуджених Росією. Серед них, як сподіваються, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карп'юк, Павло Гриб та інших.

Україна, щоб визволити своїх незаконно утримуваних Росією громадян, видає Кремлю підозрюваних у скоєнні злочинів.

Серед тих, кого забрала Росія, понад два десятки росіян, які визнали себе військовополоненими і написали листа до президента Росії Володимира Путін із проханням включити їх у списки на обмін. Окрім них також є громадяни України, засуджені за державну зраду, за «створення терористичної групи» і за колаборацію із проросійськими незаконними збройними угрупованнями та окупаційною владою Криму. Це, зокрема, Володимир Цемах, Валерій Кірсанов, Кирило Вишинський, керівник інформаційного агентства «РИА Новости-Україна», якого підозрюють у поширенні «недостовірної, необ’єктивної, упередженої інформації щодо України.

Обмін відбувся за схемою «35 на 35».

Як очікується, обмін може відбутися за схемою «35 на 35». Росія, як вважають, має звільнити серед інших і українського кінорежисера Олега Сенцова, який отримав вирок - 20 років колонії за звинуваченнями «в підготовці терактів» в анексованому Криму.

Олег Сенцов на суді у Москві. 26 грудня 2014 року (архівне фото)
Олег Сенцов на суді у Москві. 26 грудня 2014 року (архівне фото)

Літак з лівреєю (емблемою) у вигляді українського прапору приземлився в аеропорту «Внуково» у Москві і припаркувався біля перону урядового терміналу «Внуково-2». В нього увімкнені двигуни, повідомляє «Громадське»:

Адвокати військовополонених українських моряків Микола Полозов і Сергій Бадамшин заявляють, що автобуси з українськими моряками вирушили з СІЗО «Лефортово» у Москві, ймовірно, до пункту обміну.

Про це пишуть ​російські агентства ТАСС, Интерфакс

«За моїми даними, моряки вже залишили слідчий ізолятор. Вважаю, що їх повезли до аеропорту для видачі українській стороні», – сказав Полозов.

Кореспондент ВВС в Києві Йона Фішер: «Спецборт на шляху з Москви у напрямку Києва. Знову ж таки — нічого не підтверджено офіційно — але це може бути частиною обміну між Росією та Україною»:

Вранці 7 вересня з російського СІЗО «Лефортово» виїхали пасажирські автобуси у супроводі автомобілів ФСБ і ДПС Росії, повідомляють українські і російські ЗМІ з посиланням на дані своїх кореспондентів на місці події.

Як повідомляє російське інформагентство «Інтерфакс», автобусів три, натомість Hromadske.UA пише про два автобуси.

За повідомленням ЗМІ, автобуси їдуть у московський аеропорт «Внуково», звідки, ймовірно, очікується відправлення утримуваних в Росії громадян України до Києва.

XS
SM
MD
LG