Доступність посилання

ТОП новини

Довідка:


Як узяти участь у переписі – три способи:

  1. Самостійно заповнити опитувальні листи через інтернет.
  2. Заповнити їх на стаціонарних дільницях.
  3. Вдома при усному опитуванні (переписувачі ходитимуть 21-30 жовтня).

Кого переписують:

  • Громадян Республіки Білорусь
  • Іноземних громадян та осіб без громадянства, які постійно або тимчасово проживають, чи тимчасово перебувають у Республіці Білорусь.
  • Громадян, які постійно проживають у Республіці Білорусь, але на дату перепису тимчасово перебувають на території іноземних держав (термін відсутності не перевищує одного року).

Про що запитують:

Загалом є 49 запитань, на які пропонують відповісти. Запитують, серед іншого, про місце народження, скільки часу людина жила за кордоном і чи планує виїжджати з Білорусі. Цікавляться також національністю, рідною мовою, освітою, сім’єю і працею; запитують про фінансове становище, житлові умови.

Мовний розділ перепису-2019 містить два запитання:

  • ваша рідна мова (мова, засвоєна першою в ранньому дитинстві);
  • мова, якою ви розмовляєте вдома.

І варіанти відповідей: білоруська, російська, польська, українська або якась інша.

У порівнянні з опитуванням 10-річної давнини, викреслено третій пункт: інші мови, якими ви вільно володієте. Виявилося, що відповіді ніяк не відображають реального стану речей.

Згідно з результатами попередньої кампанії, в Білорусі проживали 9 мільйонів 504 тисячі людей, білорусів із цього числа – 7 мільйонів 957 тисяч (83,7% від загального числа). Білоруську мову назвали рідною 53,2% населення країни, вдома нею розмовляли 23%. Під час перепису 1999 року ситуація виглядала набагато краще: білоруська мова була рідною для 73,6% жителів.

Коли з’являться підсумки?

Першу інформацію про чисельність населення «​Белстат» (Національний статистичний комітет Республіки Білорусь) надасть уже в лютому. Розгорнуту – щодо соціально-демографічних характеристик – у липні 2020 року.

XS
SM
MD
LG