Доступність посилання

ТОП новини

«Інформації більше, ніж достатньо»: у «Слузі народу» відкинули критику в комунікаційному провалі щодо евакуації та коронавірусу


20 лютого до України прилетів спецборт із китайського міста Ухань, де зафіксований спалах коронавірусу
20 лютого до України прилетів спецборт із китайського міста Ухань, де зафіксований спалах коронавірусу

Голова парламентського комітету з питань здоров'я нації, член фракції «Слуга народу» Михайло Радуцький вважає необґрунтованими звинувачення в комунікаційному провалі української влади в ситуації з евакуацією українців із китайського Уханя та короновірусом. Про це він заявив в інтерв'ю Радіо Свобода. Радуцький також пояснив, що буде з тими українцями, хто залишився в Китаї, та чи буде подібна евакуація українських громадян з лайнеру Diamond Princess​.

– Інформації більше, ніж достатньо, бо стільки брифінгів від президента, від прем'єр-міністра, від РНБО, МОЗ, Верховної Ради ще ніколи не було ні по одній ситуації в країні. Але деяким політичним силам дуже вигідно сьогодні зробити дешевий хайп і заробити дешеві політичні дивіденти

Сьогодні відбувся злам сайту МОЗ і начебто з сайту МОЗ розсилають інформацію, що в Україні є 5 людей з підтвердженим вірусом. Це стовідсоткова брехня. Я розмовляв з головою Служби безпеки України. Вони зараз відкривають справу і будуть підключатись до цього, бо ми вважаємо, що це може бути навіть не внутрішнє втручання в справи.

– Наскільки ефективно взагалі організований сам процес евакуації. Тому що у багатьох є питання, зокрема, щодо її відтягування і щодо того, як літак сьогодні приземлявся.

– Все організовувалось повністю в тісній співпраці зі Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Всі заходи, які ми робили, робились за стандартами (так само, як і інші країни, які вже зробили евакуацію).

Затягування не було, бо ці люди мали зібрати документи, отримати дозвіл влади Китаю, пройти перевірку, щоб вони не були з вірусом, бо їх не пускали б у літак. Не пускали б у літак тих, хто мав би хоча б маленькі ознаки, підозри на інфікованість. Дуже важко було отримати дозвіл країн, де літак сіда на дозаправку.

Що сьогодні зранку відбулось? Літак дійсно зробив кілька кіл навколо Харкова, бо екіпаж бачив загрозу: погодні умови, які не давали літаку здійснити безпечну посадку. Саме тому він полетів на Київ на дозаправку, а потім повернувся.

– Критика, яка лунає, стосується обсервації. Вважають, що вона може бути недостатньо професійно організованою.

– Ми вільні люди і кожен має право вважати так, як завгодно. Але на сьогоднішній день все, що зроблено, всі заходи безпеки є. І ми, держава, уряд усвідомлюємо відповідальність перед громадянами України (і перед тими, які повернулись, і перед тими, хто буде знаходитись поруч). Тому всі заходи безпеки забезпечені, тести забезпечені, лікарняні ліжка.

Якщо, не дай боже, під час цієї обсервації хтось захворіє (а таке можливо), вони тут же будуть із цього санаторію спеціальним транспортом відправлені в лікарню, яка пристосована саме для цієї інфекції.

Персонал, який там є, він теж не буде мати 14 днів змогу спілкуватись з зовнішнім середовищем, з людьми, які не долучені до того.

Забезпечуватмме цей режим Національна гвардія України і Національна поліція, в професійності яких в мене особисто немає сумніву ніякого.

Все, що є сьогодні у світовому досвіді, Німеччини, США, тих країн, які вже забирали своїх громадян, ми зробили не менше, ніж вони, а в деяких речах навіть трохи перестрахувалися.

– Що буде з тими, хто залишився в Ухані?

– Щойно вони пройдуть лікування і одужають (як наприклад, наші працівники з круїзу), звичайними рейсами вони повернуться до України.

– Із круїзного лайнера Diamond Princess​ буде евакуація?

– З круїзного лайнера, поки він не пристав до порту, ми цього навіть зробити не можемо, По-друге, там дуже великий осередок.

Але там є держава Японія, яка лікує всіх, хто є на тому лайнері і хто захворів. Вони всі потрапляють до японських лікарень. Тому ми тут за допомогу нашим громадянам впевнені.

І ще раз хочу наголосити: з Уханя ми забрали не інфікованих людей. Ми забрали тих, хто був у зоні враження. Наразі люди здорові. Хоча так, є інкубаційний період.

До речі, сьогодні закінчився 14-денний термін після прильоту останнього літака (ще коли були дозволи на польоти в Китай регулярних рейсів). Ні одна людина, яких ми всі відслідковували на 5-й і на 14-й день, не захворіла і ці люди вже не є під наглядом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG