Доступність посилання

ТОП новини

Італія – третя країна у світі за кількістю уражених коронавірусом


Військові в захисних масках на площі біля собору Дуомо – візитівки Мілану, який зачинений через коронавірус
Військові в захисних масках на площі біля собору Дуомо – візитівки Мілану, який зачинений через коронавірус

Рим – За кількістю заражених коронавірусом Італія стала першою в Євросоюзі та третьою країною у світі після Китаю і Південної Кореї. За останню добу число заражень зросло удвічі – понад 200 випадків, включно з сімома померлими людьми. Епіцентр епідемії локалізований на півночі Апеннін в Ломбардії і Венето. До зони поширення вірусу потрапили сім промислово розвинених регіонів, де проживають близько 30 мільйонів людей. У цих областях урядовим указом запроваджені надзвичайні заходи з протидії поширення вірусу, що викликає захворювання COVID-19.

Безлюдні вулиці і порожній громадський транспорт, поодинокі перехожі у захисних масках, подекуди голі полиці супермаркетів, оголошення в аптеках про відсутність дезінфікуючих засобів – це перший наочний ефект розпорядження влади, яка від минулої суботи обмежила пересування на півночі Італії через коронавірус.

Оголошення на дверях міланської аптеки «Маски і дезінфікуючий гель скінчилися»
Оголошення на дверях міланської аптеки «Маски і дезінфікуючий гель скінчилися»

«Зранку в понеділок у метро в Мілані не бачила живої душі, на дорогах майже безлюдно, зайшла в аптеку купити дезінфікуючий засіб і мені з порогу зразу завили, що скінчилося все. Вчора ввечері у супермаркеті неподалік Мілана м’яса, картоплі, води вже не було на полицях. Трохи макаронів ще лишилося. Затоварені покупці вивозили по кілька візків на сім’ю», розповіла Радіо Свобода українка Леся, яка мешкає за 20 кілометрів на північ від Мілана. Це в регіоні Ломбардія, де зареєстрували найбільше заражених, понад 170 осіб.

Спорожнілі полиці міланського супермаркету
Спорожнілі полиці міланського супермаркету

Уродженець Кременчука Денис також живе на півночі області і розповів наступне: «Люди стривожені, особливо хто живе сам. Ввечері після роботи заходиш у магазин – а там майже порожньо. Дівчата наші, які працюють у сфері обслуговування, у модному бізнесі часто контактують з іноземцями, вони дуже переживають за ситуацію, що склалася». Попри початкову істерію довкола закупівлі продуктів та гігієнічних гелів ситуація на загал залишається контрольованою без зайвої паніки.

Порожній потяг метро у Мілані в понеділок 24 лютого вранці
Порожній потяг метро у Мілані в понеділок 24 лютого вранці

Без паніки

Голова обласної адміністрації Ломбардії Аттіліо Фонтана закликає жителів до спокою і не брати штурмом продуктові магазини. «Гонитва за продуктами немає сенсу. Постачання продтоварів гарантоване», заявив керівник області.

Очільник департаменту Цивільного захисту і надзвичайний комісар у справі подолання вірусу Анджело Борреллі зі свого боку попереджає: «У разі збільшення випадків заражень вже визначені майже 3 з половиною тисячі ліжкомісць у військових структурах».

Пан Борреллі пояснює також, що в Італії кількість людей, охоплених вірусом, стрімко збільшується, бо в зонах епіцентру епідемії тотально проводять аналізи за допомогою тампонів для виявлення вірусу. «Ми використали досі понад 3 тисячі тампонів. Це надзвичайна операція з попередження та запобігання поширенню епідемії», звітує чиновник.

За розпорядженням місцевих адміністрацій та згідно з урядовим указом від минулих вихідних, щонайменше десять населених пунктів на півночі країни вдалися до особливих заходів безпеки. Наразі визначені два епіцентри концентрації вірусу: місто Кодоньйо і довколишні поселення у Ломбардії, на південь від Мілана, та населений пункт Во Еуґанео у сусідньому регіоні Венето, де понад 30 людей підхопили вірус. В’їзд і виїзди до згаданих поселень закриті, їх цілодобово контролює патруль поліції.

У цих та кількох інших сусідніх областях принаймні на тиждень закриті навчальні заклади, музеї, церкви, кінотеатри, стадіони, значне число підприємств та інших публічних місць. У Мілані щорічний Тиждень моди на вихідних пройшов без відвідувачі і байєрів за закритими дверима, скасували історичний Венеційський карнавал та інші святкові заходи, відклали міжнародні конгреси.

Спілки підприємців півночі Італії вже підраховують можливі економічні збитки для промислово розвиненої частини країни. Через зупинку економічної активності індустріального регіону Італії хвилювання проявилося на фінансовому ринку. Показник Міланської біржі у понеділок знизився на 6 відсотків.

Причини поширення вірусу в Італії

Чому саме в Італії фіксують найбільшу в Європі кількість пацієнтів позитивних на коронавірус? Адже ще тиждень тому в країні чули про цю недугу виключно в новинах із Китаю та азійських країн, де понад місяць вирує епідемія. На Апеннінах прокинулися лише минулої п’ятниці після першого летального випадку в Падуї. Потім протягом двох діб Ломбардія і Венето стали «закритими» регіонами.

Голова департаменту цивільного захисту Аджело Борреллі пояснює: «Це сталося через незнання медиків, які були не в змозі швидко розрізнити симптоми вірусу». Але лікарі, за його словами, не винні, тому що ознаки хвороби дуже важко виявити. Перший хворий на корона вірус, який помер, 78-літній чоловік, 10 днів перебував у лікарні із симптомами застуди. Ніхто й не думав про наявність небезпечного вірусу, відповідний аналіз тампоном йому зробили за кілька годин до смерті. Решта померлих також люди літнього віку, які вже мали попередні важкі патології, зауважують медики.

Досі, власне, і медичний персонал був не готовий, адже не мав особливих розпоряджень поводження з хворими на респіраторні недуги. Навіть самі лікарі не вживали особливих заходів, щоб не заразитися від пацієнтів. Це спричинило і зараження серед них. Нині увага прикута до пошуку «нульового пацієнта», тобто, від кого передався вірус, адже в іншому випадку його поширення не зупинити.

Серед причин широкого виявлення вірусу як влада, так і експерти медики називають ще й надмірно скрупульозну перевірку пацієнтів із симптомами застуди та іншими респіраторними захворюваннями. Урядовці регулярно проводять пресконференції та інформують про перебіг епідемії. Прем’єр-міністр Джузеппе Конте попередив, що попри надзвичайні заходи з локалізації вірусу, кількість заражених може збільшуватися. При цьому влада запевняє, що Італія залишається безпечною країною, яку не слід боятися відвідувати.

У Римі, де в лікарні одужали троє хворих на коронавірус, ситуація спокійна. Невеликий ажіотаж помітний у супермаркетах. У столичних школах вимагають від дітей мати при собі гігієнічні гелі, часто мити руки і радять дивитися теленовини, де регулярно розповідають про заходи гігієни для запобігання захворюванню. Людей у захисних масках майже не видно, але телефонні розмови часто присвячені темі коронавірусу. З притаманним італійцям гумором вони умудряються мінімізувати ситуацію. Так, у соцмережах чи у батьківських чатах не бракує тематичних мемів на зразок: «Спочатку китайці, тепер ломбарди… чи вірус чіпляється до тих, хто багато працює? Ми у Римі можемо спати спокійно» (з натяком на поширений стереотип про ледачих римлян).

Відео із супермаркету в Мілані , понеділок 24 лютого

За кількістю заражених коронавірусом Італія стала першою в ЄС
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG