Доступність посилання

ТОП новини

Переможець нацвідбору на «Євробачення-2020» Go_A про скандал із TVORCHI, критику і коронавірус


Гурт Go-A із піснею «Соловей» представить Україну на конкурсі «Євробачення-2020». Київ, 22 лютого 2020 року
Гурт Go-A із піснею «Соловей» представить Україну на конкурсі «Євробачення-2020». Київ, 22 лютого 2020 року

Після перемоги у фіналі українського національного відбору на «Євробаченні-2020» гурт Go_A дав велику пресконференцію. Відповідаючи на запитання журналістів, лідерка колективу Катерина Павленко розповіла, чи мав він під час виступу у фіналі проблеми зі звуком (як колеги по сцені із TVORCHI), як ставиться до критики (зокрема, від Тараса Тополі) та чи не боїться, що фінал конкурсу у Роттердамі може опинитися під загрозою через коронавірус.

ПРО ВАЖЛИВІСТЬ ПЕРЕМОГИ У НАЦВІДБОРІ

«Ми дуже хотіли, щоб на «Євробаченні» вперше прозвучала пісня українською мовою. І ми цієї цілі досягли. Ми дуже раді.

Це перемога української культури. І це дуже важливо. Це показує, що наше суспільство починає розуміти взагалі певні речі, які наразі є дуже важливими для нашої країни».

ПРО ТЕ, ЧИ БУЛИ ПРОБЛЕМИ ЗІ ЗВУКОМ

«Звичайно, потрібно було звикнути до звуку, який там, але я не можу сказати, що у нас був поганий звук. У нас все пройшло нормально.

Не скажемо, що це було прямо так, як у нас на концертах, тобто так, як ми звикли працювати, це було по-іншому, але ми підлаштувалися і змогли попрацювати».

(ДОВІДКОВО: 23 лютого гурт TVORCHI заявив про технічні проблеми під час виступу у фіналі українського національного відбору на «Євробачення-2020». Вокаліст Джеффрі Кенні сказав, що йому не увімкнули пісню у вушний мікрофон, тому він чув лише свій голос. За словами учасників гурту, технічні проблеми з вушним мікрофоном вони мали і під час свого виступу в півфіналі. Обидва рази їх критикували через вокал).

ПРО ПІСНЮ «СОЛОВЕЙ» І ЇЇ ВИКОНАННЯ

«Це звичайний технічний вокал, який іде зсередини. Раніше ніхто не задумувався, як округлити звук, у ноту попасти. Люди співали душею і це, насправді, унікальна річ.

За умовами «Євробачення», народну пісню не можна використовувати, але в основу нашої пісні справді лягла народна пісня.

Коли ми робили її просто, знаєте, як чернетку, то ми орієнтувалися на пісню, яку я знаю ще з часів, коли вчилася на фольклориста в університеті.

Але потім ми переробили текст: якщо в попередній версії у нас пісня закінчувалась трагічно, то ми подумали, що якщо у нас є можливість пеперобити текст, то ми зробимо так, щоб тут все вийшло набагато краще. Бо скільки ж можна плакати?»

ПРО КРИТИКУ

«Це класно, що в українців так працює фантазія, що вони нарешті аналізують тексти, бо, як мені раніше здавалося, всім було взагалі байдуже, про що співається в пісні. А тут вони прямо її так глибоко проаналізували і стільки багато в них теорій з'явилося. Я радію з того. Аби вони ще весь цей творчий потенціал спрямували у якусь творчість, то це взагалі б класно було.

Якби про нашу пісню не говорили, це було б набагато гірше. А якщо вона викликає якусь реакцію у людей... Ну, це ж мистецтво. Не зважаючи на те, що ми зараз знаходимось у рамках конкурсу, то все одно музика має залишатися мистецтвом. А мистецтво має викликати емоції». А те, які воно викликає емоції, це залежить від людини: що вона відчуває, бачить, те вона і генерує потім».

(ДОВІДКОВО: Після перемоги Go_A у фіналі націвідбору на «Євробачення-2020» щодо їхнього виступу і, зокрема, пісні виникла хвиля критики. Наприклад, лідер гурту «Антитіла» Тарас Тополя написав, що «те, що нам намагаються впарити як етно... воно, насправді, не наше»).

ПРО МОЖЛИВИЙ ВПЛИВ КОРОНАВІРУСУ НА ПРОВЕДЕННЯ «ЄВРОБАЧЕННЯ»

«Давайте готуватись до хорошого (взагалі навіть не в рамках «Євробачення-2020»). Давайте вчитися відчувати позитив від моменту, в якому ми знаходимося, бо статися може що завгодно. Може статися так, що ми знайдемо вакцину і виявиться, що цей вірус взагалі не страшний».

ПРО МАЙБУТНІЙ ВИСТУП У НІДЕРЛАНДАХ

«В Європі потрібно показати нашу культуру, але розуміти, що ми водночас їдемо в європейську країну і що треба зробити так, щоб ми сподобалися європейцям». ​

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG