Доступність посилання

ТОП новини

Cпорт за тиждень: Мохнацька, біатлоністи та «Дніпро»


Іллюстраційне фото. Дмитро Підручний
Іллюстраційне фото. Дмитро Підручний

У березні на українських спортсменів чекають понад 20 серйозних стартів світового та європейського рівня, серед них і ті, на яких можна буде виграти такі бажані олімпійські ліцензії. Деякі змагання можуть перенести в іншу країну або змінили дати проведення, інші – взагалі можуть провести при порожніх трибунах через коронавірус. Такі новини – це додатковий стрес для спортсменів, але вони продовжують виступати та вигравати. Чим запам'ятався минулий спортивний тиждень? Шукайте відповіді у традиційному спортивному дайджесті від Радіо Свобода.

Тріумф паралімпійців

У Польщі завершився чемпіонат світу з легкої атлетики серед спортсменів з порушеннями розумового та фізичного розвитку. Українські паралімпійці вибороли 16 медалей, серед яких 10 золотих, 5 срібних, 1 бронзова. Найбільше нагород у Людмили Даниліної – 4 золотих (800 м, 3000 м, 4х400 м, 4х200 м) та «срібло» на дистанції 1500 метрів. А також чотири золоті нагороди виборола Юлія Шуляр – 200 м, 400 м, 4х200, 4х400. Україна посіла перше місце у командному заліку, далі у найкращій трійці – Португалія та Польща.

Континент підкорено

Збірна України з біатлону, в складі якої Валя Семеренко, Юлія Джима, Артем Прима та Дмитро Підручний, стала чемпіонкою Європи у змішаній естафеті. Українці були серед лідерів упродовж усієї гонки, і на останній етап Дмитро Підручний вирушив разом із білорусом Сергієм Бочарниковим. Проте відстрілявши стоячи чисто, українець мав перевагу над суперником, який вирушив на штрафне коло. Як результат, Україна – перша.

Також на континентальній першості Олена Підгрушна фінішувала другою в суперспринті. З одним промахом Підгрушна програла 2,8 секунди лише влучній росіянці Євгенії Павловій, але приблизно на стільки ж українка випередила француженку Хлою Шевальє. А Дмитро Підручний у цій же дисципліні серед чоловіків став третім. Ще одна бронза в активі Анастасії Меркушиної та Руслана Ткаленка в одиночній змішаній естафеті.

Кошик нагород у пневматичній стрільбі

У польському Вроцлаві на континентальній першості українці вибороли 8 нагород. Чемпіонками Європи стали Вікторія Рибовалова, Галина Авраменко та Валентина Гончарова у стрільбі по рухомій мішені з 10 метрів серед команд. Ще одно «золото» в активі Галини Авраменко у перемінній стрільбі по рухомій мішені з 10 метрів. А ось Вікторія Рибовалова у цій дисципліні стала другою. Ще одна команда нагорода, того ж тріо Рибовалова-Авраменко-Гончарова, але вже срібна – у стрільбі по рухомій мішені з перемінною швидкістю.

Срібними призером Європи став Олег Царьков у стрільбі з гвинтівки з 10 метрів у вправі ГП-6. У стрільбі по рухомій мішені з 10 метрів серед змішаних команд «срібло» виграв мікст Галина Авраменко – Ігор Кизима, Вікторія Рибовалова і Данило Даниленко завоювали бронзові нагороди. Ще одну бронзу виборола Вікторія Рибовалова у цій же дисципліні, але в індивідуальному заліку.

Історичне «золото»

Надія Мохнацька стала переможницею етапу Кубка світу з фристайлу, який відбувся в Алматі. Акробатичний стрибок українки судді оцінили у 73,66 бала, що дозволило випередити американку Меґан Нік та представницю Казахстана Жанботу Алдабергенову.

Це перша медаль Кубка світу в кар’єрі 24-річної фристайлістки з Івано-Франківська. А також друге «золото» на такому рівні для України – у 2012 році Ольга Волкова стала переможницею етапу Кубка Світу у Монт-Габріелі.

«Шахтар» в 1/8 Ліги Європи

У другій зустрічі 1/16 донецький «Шахтар» та португальська «Бенфіка» розписали мирову – 3:3. Голами за португальців відзначилися Піца, Рубен Діаш та Рафа Сілва, за «гірників» забили Тарас Степаненко та Алан Патрік, а також автогол на рахунку Рафа Сілва. Тож «Шахтар» за підсумком двох матчів пройшов португальську «Бенфіку».

Тепер у 1/8 фіналу Ліги Європи «гірники» зіграють з німецьким клубом «Вольфсбург». Перший поєдинок відбудеться в Німеччині 12 березня, матч-відповідь – 19 березня в Харкові. На стадії 1/16 фіналу німецький клуб пройшов шведський «Мальме». «Вольфсбург» спершу переграв суперника вдома (2:1), а згодом розгромив опонентів на їхньому полі (3:0).

Стрибуни у воду знову серед найкращих

У німецькому Ростоку завершився другий етап Гран-Прі зі стрибків у воду, де українці здобули чотири нагороди. Вікторія Кесар і Станіслав Оліферчик стали переможцями в міксті на триметровому трампліні, які набрали 305,61 бала. Крім того, Вікторія Кесар стала срібною призеркою в синхронних стрибках із триметрового трампліна разом із Ганною Письменською. Остання також виборола бронзову нагороду в індивідуальних стрибках із триметрового трампліна. А десятиметрова вишка, на якій виступили Олег Сербін та Євген Науменко, стала бронзовою для українського «синхрону».

Олімпійські ліцензії у велоспорті

На чемпіонаті світу з велотреку українські спортсмени, хоча і не вибороли нагород, але здобули необхідні результати. Ганна Соловей та Анна Нагірна стали дванадцятими в медісоні, що «дарує путівку» на Олімпійські ігри в Токіо-2020. Проте ліцензія не іменна, а на неї претендує також Оксана Клячина, яка на світовій першості була запасною.

Ганна Соловей
Ганна Соловей

Жіноча збірна з хокею повертається до кваліфікаційного відбору

Українські хокеїстки не змогли закріпитися в Дивізіоні 2B, тому вимушені повернутися до кваліфікаційного відбору, який у минулому році пройшли з легкістю. У першому турі світової першості українська збірна поступилася Туреччині в овертаймі. Далі хорватська команда переграла українок у серії булітів. Нова Зеландія без проблем принесла Україні третю поразку загалом і першу в основний час – 5:3. Австралія познущалася з «синьо-жовтих», вигравши з рахунком 1:9. І фінальна «суха» крапка від Ісландії – 7:0. Україна не виграла жодного матчу. А ось Австралія прогнозовано стала переможницею цього турніру.

Жіноча збірна з хокею, яка в минулому році пробилася до Дивізіону 2В
Жіноча збірна з хокею, яка в минулому році пробилася до Дивізіону 2В

Чергові нагороди від каратистів

Каратисти Різван Талібов і Станіслав Горуна посіли призові місця на турнірі Karate1 Premier League, який відбувався в Австрії. Різван Талібов, який виступає у ваговій категорії понад 84 кг, здолав у фіналі американця Браяна Іра – 3:1. І це перше золото та перший фінал турнірів Karate 1 для представників України у важкій вазі (84+ кг) за всю історію. А Станіслав Горуна (до 75 кг) у поєдинку з іранським спортсменом Бахманом Гончі Азгарі – 0:3 – здобув срібну нагороду турніру.

«Дніпро» продовжує лідирувати

Українська Суперліга з баскетболу повернулася після невеличкої перерви через виступи збірної України на відборі до Євробаскета-2021. Одразу 8 матчів була можливість побачити в українських вболівальників. Розпочався тиждень зустріччю «Прометея» проти «Запоріжжя», де один з лідерів українського чемпіонату не без проблем здобув перемогу – 85:93.

«Київ-Баскет» – єдиний представник України у Кубках Європи ФІБА також змусив вболівальників нервувати. Так у матчі проти «Миколаєва» підопічні Айнарса Багатскіса виграли з мінімальною перевагою – 84:85, а ось в грі проти «Запоріжжя» різниця була більш вагомою – 95:85.

«Черкаські мавпи» на характері зіграли проти «Миколаєва». Команда з Черкас приїхала усього з 8 гравцями, і то серед них двоє грали з температурами. Проте це не завадило «Мавпам» здобути необхідну перемогу – 63:74. «Одеса» на виїзді обіграла «Харківські соколи» – 89:86, але харків'яни нарешті додали до своєї статистики перемогу – у матчі проти чинного чемпіона «Хіміка» – 77:76.

Ось хто дійсно «розігрався», так це «Дніпро». У матчі проти чемпіона – команди з Южного Одеської області – дніпряни виграли з перевагою у 5 очок. А ось «Одесі» не пощастило більше – команда Дениса Журавльова завершила гру з різницею у 15 очок.

«Дніпро» залишається одноосібним лідером у турнірній таблиці, маючи у своєму активі 19 перемог та 43 очка. Далі «Прометей», тріумфував у 16 іграх із 22 та набрав 39 очок. На третьому місці «Київ-Баскет», який зіграв на два матчі менше, ніж «Дніпро», має 16 перемог та 38 очок.

  • Зображення 16x9

    Ольга Модіна

    Журналістка проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії». У 2012 році закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю «журналістика». До команди Радіо Свобода долучилася у 2018 році. Висвітлюю теми, пов’язані з окупацією Донбасу. Цікавлюся спортом та кіно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG