Доступність посилання

ТОП новини

Герої року спортивної України: хто вони


Нагородження найкращих спортсменів України за результатами 2019 року
Нагородження найкращих спортсменів України за результатами 2019 року

Червона доріжка, бурхливі оплески, вечірня сукня чи елегантний костюм, спалахи від фотокамер, зірки театру та кіно, а головне – конверти, в яких написані ті самі прізвища. Усе як на «Оскарі», але зі своєю атмосферою – спортивною.

Хто вони? Спортсмени, які у 2019 році змушували весь світ казати про Україну; кумири, на яких хоче бути схожа малеча; атлети, за яких тримали кулаки, затамувавши подих, тисячі вболівальників; люди, які вражають своїм бойовим характером, працьовитістю та жагою до перемоги. Радіо Свобода розповідає про тих, кого в цьому році визнали переможцями в усіх номінаціях «Спортивного Оскару».

Найкращий спортсмен

Для Жана Беленюка 2019 рік видався по-справжньому яскравим – три «золота» із трьох. Що цікаво, дві нагороди вищого ґатунку було виборено в одного й того ж самого суперника – Іслама Аббасова. З яким у Беленюка свої «рахунки» – на світовій першості 2018 року спортсмени боролися спочатку на змаганнях, а потім ледь не побилися поза ними. У 2019 році зустрічі минули без неофіційних бійок, але зі 100% перемогою Беленюка і на ІІ Європейських іграх, і на континентальній першості.

Жан Беленюк
Жан Беленюк

А вже у вересні українець поставив «золоту крапку» на світовій першості. Беленюк у фіналі виступив проти угорця Віктора Льорінца. Поєдинок завершився з рахунком 2:1 на користь українця. І це вже друге золото в кар’єрі Беленюка – у 2015 та у 2019 роках.

Цікавий факт: У 2018 році Жан Беленюк знявся у кліпі «Гни свою линию» українського репера Ярмака. За сюжетом підліток, який терпить приниження від своїх ровесників, починає активно займатися спортом, щоб дати їм відсіч. Роль героя в дорослому віці виконав Беленюк. Для Жана ця тема близька, адже, за його словами, в дитинстві постійно чув образливі слова на свою адресу через колір шкіри, але нині вдячний своїм кривдникам, бо таке ставлення його зробило сильним.

Найкраща спортсменка

Вона стала наймолодшою чемпіонкою світу в історії дзюдо ще у 17 років та 11 місяців. Саме Дар’я Білодід здобула першу золоту нагороду світової першості в історії українського дзюдо. Але це було раніше… У 2019 році українка лише підтвердила, що недарма її називають «діамантом» і «Анакондою». Саме Білодід виборола першу золоту нагороду для «синьо-жовтих» на ІІ Європейських іграх, де у фіналі в принциповій зустрічі здобула перемогу над чинною чемпіонкою Європи Іриною Долговою з Росії.

Дар'я Білодід
Дар'я Білодід

Уже у серпні 2019 року Білодід підтвердила своє звання чемпіонки світу. Другий рік поспіль українка не залишила шансів японці Фуні Тонакі.

Цікавий факт: Не лише про футбол, хокей чи бокс знімають фільми. 25 березня презентують документальний фільм про Дар'ю Білодід під назвою «Анаконда».

Найкращий тренер

Геннадій Білодід тричі ставав бронзовим призером світової першості, двічі вигравав на чемпіонаті Європи. Світлана Кузнєцова – переможниця молодіжної першості СРСР, майстер спорту СРСР. Обидва усе своє життя присвятили дзюдо. Проте, коли донька Дар’я вирішила також займатися цим видом спорту, були спочатку проти. Але все ж таки вибір дитини підтримали та стали її тренерами. Тепер Геннадій Білодід та Світлана Кузнєцова не лише батьки талановитої дівчини, але й наставники дворазової чемпіонки світу з дзюдо.

Дар'я Білодід та мама Світлана Кузнєцова
Дар'я Білодід та мама Світлана Кузнєцова

Емоції Дар'ї після виступів, її сльози щастя та щирі обійми з батьками – вже давно стали «родзинкою» усіх турнірів із дзюдо та темою для гіфок, які із задоволенням постять вболівальники.

Цікавий факт: Cвоїх батьків Даша називає талісманами. Тому перед кожним своїм виходом на татамі обіймається з мамою та батьком – на щастя.

Народний вибір

У спеціальній номінації, в яку потрапили лише чемпіони світу – Дар'я Білодід, Дмитро Підручний, Жан Беленюк та Ольга Харлан, відбувалося глядацьке голосування. Тож за рішенням фанатів українського спорту, в номінації «Народний вибір» перемогла найтитулованіша українська фехтувальниця Ольга Харлан.

Ольга Харлан
Ольга Харлан

Українка у червні здобула свою восьму золоту нагороду на континентальній першості, вигравши у фіналі у француженки Манон Брюне. А потім додала ще одну медаль вищого ґатунку, але вже з чемпіонату світу. Тож тепер Ольга Харлан шестиразова чемпіонка світу: чотири рази в індивідуальних змаганнях і двічі в командних. І жодна шаблістка світу не може похизуватися чотирма золотими нагородами світової першості, крім українки.

Цікавий факт: Ольга Харлан стала першою українкою, яка отримала власну зменшену копію – ляльку Barbie. Українська фехтувальниця стала однією з «зірок», що стали рольовими моделями для ляльок і частиною міжнародного проекту Barbie Dream Gap. Мета проєкту – показати, що нове покоління дівчаток може вибрати будь-яку професію і досягти успіху.

Ольга Харлан
Ольга Харлан

Сенсація року

Історичне «золото» Дмитра Підручного, яке стало першою золотою чоловічою нагородою на чемпіонаті світу в історії українського біатлону та сьомим «золотом» взагалі для України, визнали сенсацією року.

На світовій першості у гонці переслідування Дмитро Підручний стартував із 17-секундним відставанням від норвежця Йоганнеса Тінгнеса Бьо, припустився двох промахів під час першої стрільби, проте це не завадило йому обігнати лідера світового біатлону та прийти першим.

Дмитро Підручний
Дмитро Підручний

Цікавий факт: Дмитро Підручний дуже відверто розповідає про всі проблеми українського біатлону та може «рознести» і сервіс-менів команди, і чиновників. Але найбільше вразила історія Підручного про «зливи» гонок на ранніх етапах кар'єри. Йому запропонували програти, але Дмитро відмовився.

Найкраща збірна

Чоловіча збірна України з фехтування на шпагах (у складі Богдана Нікішина, Анатолія Герея, Романа Свічкаря та Ігоря Рейзліна) стала срібним призером чемпіонату світу-2019. На шляху до «срібла» українці переграли збірні Гонконгу (45:40), Угорщини (45:36) та Італії (37:34), а у півфіналі – Китай (38:24). У фіналі українці в напруженій боротьбі програли команді Франції з рахунком 37:45.

Чоловіча збірна України з фехтування на шпагах
Чоловіча збірна України з фехтування на шпагах

Цікавий факт: На цьому ж чемпіонаті світу Ігор Рейзлін став бронзовим призером в індивідуальній шпазі.

Найкраща збірна з ігрових видів

«Золото» світової першості з футболу серед гравців віком до 20 років стало історичною подією. «Молодіжку» в Україні зустрічали як героїв. Вперше за часи незалежної України U20 змогли побороти прокляття 1/8 та не лише пройти далі, але й виграти світову першість.

Збірна України з футболу віком спортсменів до 20 років
Збірна України з футболу віком спортсменів до 20 років

Українці у фіналі перемогли однолітків із Південної Кореї з рахунком 3:1. А також повернулися з особистими трофеями: Андрія Луніна визнано найкращим воротарем турніру, Сергій Булеца здобув «срібний м’яч» за три голи та два асисти, а Данило Сікан став другим серед бомбардирів турніру.

Цікавий факт: Гравцям збірної виплатили преміальні на суму 1 мільйон доларів.

Нагородження збірної України з футболу віком спортсменів до 20 років
Нагородження збірної України з футболу віком спортсменів до 20 років

Олімпійська надія

Її називають не «з цієї планети». У 2019 році Ярослава Магучіх сенсаційно увірвалася у дорослу легку атлетику. На чемпіонаті світу українка, яка виступає у стрибках у висоту, перевершила особисте досягнення, підкоривши 2.02 метри, а потім злетівши на 2.04 метри. Це не лише особистий рекорд Магучіх, але й світовий рекорд серед спортсменів віком до 20 років.

Ярослава Магучіх
Ярослава Магучіх

Крім того, українка у травні здобула «золото» на першому етапі «Діамантової ліги» та стала наймолодшою переможницею в історії цього турніру. На момент виступу Магучіх було 17 років і 226 днів. Магучіх визнали найкращою молодою спортсменкою світу за версією Міжнародного олімпійського комітету.

Цікавий факт: У вільний час Ярослава малює – зазвичай тварин, але понад усе любить – котиків.

Ярослава Магучіх
Ярослава Магучіх

Зірка, що сходить

У 13 років та 7 місяців Олексій Середа став наймолодшим чемпіоном Європи зі стрибків у воду. «Золото» континентальної першості українець виборов на десятиметровій вишці, де випередив француза Бенжамена Офре та росіянина Руслана Тернового.

Олексій Середа
Олексій Середа

Крім того, у 2019 році Середа двічі зупинявся в кроці від нагороди світової першості – в індивідуальних стрибках із 10-метрової вишки та у синхроні з Олегом Сербіним.

Цікавий факт: Улюблена страва Олексія – суші. Каже, що може їсти кілограмами.

Олексій Середа
Олексій Середа

Сильні духом (паралімпійські види спорту)

Тотально незряча Марина Піддубна на світовій першості з плавання, яка була ще й відбором на Паралімпіаду в Токіо у 2020 році, виборола п’ять нагород – два «золота» (50 метрів вільним стилем та змішана естафета 4х100 вільним стилем), два «срібла» (200 метрів комплексне плавання, 100 метрів вільний стиль) та одну «бронзу» (100 метрів на спині)

Цікавий факт: Марина Піддубна мала змогу встановити новий світовий рекорд на дистанції 50 метрів вільним стилем, але «налетіла» на доріжку. Проте без рекорду українка додому не поїхала, а встановила його у змішаній естафеті 4х100 метрів – Марина Піддубна разом з Кирилом Гаращенком, Анною Стеценко і Ярославом Денисенком.

Нагородження Марини Піддубної
Нагородження Марини Піддубної

Разом з олімпійцями

У 2019 році уже 5-й титул чемпіона світу з пауерліфтингу виборов Олексій Бичков. І він єдиний представник цього виду спорту серед чоловіків, хто досягав такого успіху. Бичков став найкращим у жимі лежачи – 327,5 кг, становій тязі – 387,5 кг, але поступився першою сходинкою п'єдесталу у присіданні, де підкорив 417,5 кг. Проте у сумі триборства українець набрав 1132,5 кг. І таким чином на 2,5 кг оновив світовий рекорд, який сам же встановив на чемпіонаті Європи в травні 2019 року.

Олексій Бичков
Олексій Бичков

Цікавий факт: У 2017 році у Краматорську стартував пілотний проєкт ініціований Спортивним комітетом України із соціальної реабілітації ветеранів АТО за допомогою спорту, в рамках якого Олексій Бичков безкоштовно тренував усіх охочих.

Також в номінації Спортивна слава України нагороди олімпійського чемпіона 1968 року з волейболу Володимира Іванова та олімпійської чемпіонки з баскетболу 1976 року Наталії Клімової.

  • Зображення 16x9

    Ольга Модіна

    Журналістка проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії». У 2012 році закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю «журналістика». До команди Радіо Свобода долучилася у 2018 році. Висвітлюю теми, пов’язані з окупацією Донбасу. Цікавлюся спортом та кіно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG