Доступність посилання

ТОП новини

Спостерігачі ЄС кажуть, що прокремлівські ЗМІ поширюють дезінформацію про коронавірус


Скріншот новин російських ЗМІ, які поширують дезінформацію про коронавірус
Скріншот новин російських ЗМІ, які поширують дезінформацію про коронавірус

Брюссель – Прокремлівські ЗМІ активно поширюють дезінформацію про коронавірус, намагаючись «підірвати довіру громадськості» до країн Заходу, говорить внутрішній документ Європейського союзу.

Документ, датований 16 березня, був написаний Європейською службою зовнішніх справ (EEAS), відділом стратегічних комунікацій європейського дипломатичного корпусу.

У ньому зазначається, що прокремлівські ЗМІ «відіграли визначну роль у поширенні дезінформації щодо коронавірусу з метою посилення кризи охорони здоров'я в західних країнах, зокрема, підриваючи довіру громадськості до національних систем охорони здоров'я».

У документі також додають, що пандемія коронавірусу – «це постійна та щоденна тема в прокремлівських ЗМІ».

Коментуючи частини звіту, які з'явилися раніше 18 березня у деяких західних ЗМІ, прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков сказав, що ці розмови ґрунтуються на «безпідставних звинуваченнях».

«З точки зору здорового глузду, я не можу коментувати це», – сказав Пєсков.

Пєсков сказав, що звіт не має прикладів, чи цитат конкретних новин. Але у документі зазначено, що Оперативна робоча група зі стратегічних комунікацій, підрозділ EEAS, що слідкує за дезінформацією у Росії, зібрали 80 випадків дезінформації, пов'язаних із коронавірусом, у їхній публічній базі даних з 22 січня.

Скріншот відео, яке поширюють у російській соціальній мережі «Одноклассники», що пропагує ідею американської теорії змови через коронавірус
Скріншот відео, яке поширюють у російській соціальній мережі «Одноклассники», що пропагує ідею американської теорії змови через коронавірус

У документі також відзначають, що російський канал RT Spanish був популярним джерелом інформації про вірус у соціальних медіа – понад 6,8 мільйона поширень у фейсбуці, твіттері та Reddit з 1 січня по 12 березня.

Європейські наглядачі за дезінформацією кажуть, що тактика прокремлівських джерел змінилася. Вони, «схоже, не створюють самі дезінформацію, але замість цього просто розширюють теорії, які беруть початок» в Китаї та Ірані, або серед крайніх правих угрупувань у Сполучених Штатах.

Наглядачі кажуть, що така тактика новин дозволяє прокремлівським медіа заперечувати, що вони створюють дезінформацію та стверджувати, що вони «просто повідомляють про те, що говорять інші».

У звіт також йдеться про те, що деякі ширші дезінформаційні наративи, на які посилаються дослідники, висувають твердження, що коронавірус принесли мігранти, або що це біологічна зброя, розроблена США, Великобританією чи Китаєм.

Випуск новин на російському державному телебаченні про теорії змови навколо коронавірусу
Випуск новин на російському державному телебаченні про теорії змови навколо коронавірусу

Група дослідників каже, що прокремлівська дезінформація щодо пандемії спрямована на міжнародну аудиторію багатьма мовами.

В Італії, йдеться у звіті, повідомлення «спрямовані на посилення страху щодо спроможності національних та міжнародних органів влади впоратися зі спалахом».

У документі мовиться, що приклади включають історії, які свідчать про те, що здатність ЄС ефективно боротися з вірусом сумнівна». Або що «італійські лікарі вибиратимуть, кому жити, а кому помирати, оскільки лікарні не в змозі врятувати всіх пацієнтів».

Аналогічно, йдеться у звіті, повідомлення прокремлівських ЗМІ іспанською мовою пропагандують «апокаліптичні історії, звинувачують капіталістів за спробу отримати користь від вірусу, та відкреслюють, як добре Росія та Путін борються зі спалахом».

У звіті роблять висновок, що великі платформи соціальних медіа «вжили значних заходів для стримування поширення» викривленої інформації та дезінформації навколо коронавірусу.

Однак, у ньому додають, що оцінити вплив кампаній з дезінформації соціальних медіа прокремлівських ЗМІ важко через обмеження конфіденційності даних, якими такі компанії, як «Фейсбук», діляться з владою.

  • Зображення 16x9

    Рікард Юзвяк

    Редактор Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода з питань Європи​. Раніше працював кореспондентом РВЄ/РС у Брюсселі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG