Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісар із розширення: ми не змагаємось із Росією й Китаєм, хто більше допомагає в боротьбі з коронавірусом


Oлівер Варгеї
Oлівер Варгеї

Єврокомісар із розширення ЄС і Європейської політики сусідства Олівер Варгеї в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода розповів про екстрену допомогу, яку ЄС виділяє країнам Західних Балкан і шістьом державам «Східного партнерства» для боротьби з коронавірусом. До «Східного партнерства» входять Україна, Молдова, Грузія, Вірменія, Білорусь і Азербайджан. Єврокомісар сказав, що всі ці країни терміново потребують медичного обладнання, щоби впоратись зі спалахом коронавірусу. На ці цілі Єврокомісія щойно надала понад 550 мільйонів євро.

Радіо Свобода: Цього тижня Європейська комісія заявила про виділення 411 мільйонів євро для Західних Балкан, а також іще 140 мільйонів євро для країн «Східного партнерства». На що конкретно підуть ці гроші в рамках боротьби з коронавірусом?

Олівер Варгеї: Ми виділяємо ці кошти на три пріоритети, три цілі. Першим, звичайно, є термінова підтримка, кошти на термінові потреби. Я запитав усі країни Західних Балкан, а також країни «Східного партнерства» і країни-сусіди на Півдні щодо їхніх термінових потреб. І те, що вони мені подали, – без винятку мова йде про медичне обладнання.

Насамперед без винятку мова йде про медичне обладнання

Їм не вистачає масок, апаратів ШВЛ й іншого захисного медичного обладнання. Відтак маємо їм допомогти у цьому. І це те, на що ми виділяємо кошти.

Ми щойно доправили першу партію апаратів штучного дихання для Боснії та Герцеговини. До Сербії здійснюються рейси з медичним обладнанням, і за цю авіадоставку обладнання платить ЄС. Ми також працюємо над доставкою апаратів вентиляції легень для Косова, а також вони попросили машини швидкої допомоги.

Йдеться про створення відділів реанімації, які будуть потрібні, коли епідемія сягне піку в усіх цих регіонах

Ми також працюємо з Північною Македонією й Албанією. Відтак намагаємось допомогти всім. Ми трохи відстаємо в плані допомоги країнам «Східного партнерства» і зараз отримуємо інформацію щодо їхніх потреб.

Відтак ми зосереджуємось на термінових потребах.

Другим пріоритетом є короткотермінові, середньотермінові потреби, коли йдеться про створення чи зміцнення систем охорони здоров’я. Власне, йдеться про створення потрібних відділів реанімації й інших відділів, які будуть потрібні, коли епідемія сягне піку в усіх цих регіонах.

Отже, намагаємось їм там допомогти. Обсяги допомоги є відчутними.

І третім пріоритетом буде стан справ після кризи, як перезапустити економіки і як уникнути значного шоку в економічному плані після кризи.

Будівля Європейської комісії в Брюсселі
Будівля Європейської комісії в Брюсселі

Радіо Свобода: Чи є можливим, щоб лікарі з ЄС, медсестри з ЄС та інша допомога з ЄС були спрямовані до країн «Східного партнерства» і Західних Балкан?

Олівер Варгеї: Ну, Єврокомісія не має лікарів чи медсестер. Їх мають держави-члени ЄС. Звичайно, ми будемо заохочувати, щоб члени ЄС зробили це. Але, думаю, зараз всі потребують власних лікарів і медсестер у себе. Але коли ми пройдемо найважчий відтинок і коли ми будемо мати достатньо ресурсів, звісно, ми будемо заохочувати членів ЄС допомогти сусіднім регіонам у такий спосіб.

Радіо Свобода: Чи у вас немає якоїсь стурбованості, що Китай і Росія були в сусідніх регіонах ЄС швидше і заробили собі бали на дещо повільній реакції ЄС як у країнах Західних Балкан, так і в державах «Східного партнерства»?

Олівер Варгеї: Ні, я так не вважаю. Допомога є допомогою, і ми маємо надати допомогу регіонові, і це те, над чим ми працюємо. Я думаю, що ми діяли швидко в нашому реагуванні, як тільки ми змогли почати боротьбу з кризою в самому ЄС.

Ми не беремо участі в якомусь забігу. Тут мова про допомогу

Ми одразу після цього прийшли з допомогою цілому регіонові. Ми не беремо участі в якомусь забігу. Тут мова про допомогу. Ми разом із цими країнами перебуваємо на нашому континенті. І якщо ми не зможемо забезпечити такий же рівень захисту, таку ж саму стратегію і такий самий рівень координації між нами й тими країнами, тоді епідемія може знову повернутися.

Радіо Свобода: Але чи вам трохи не прикро, коли ви бачите, як сербський президент Александр Вучич скаржиться на ЄС і вихваляє Китай? Чи це не привід для стурбованості?

Олівер Варгеї: Ні, я це не вважаю приводом для хвилювання. Важливо, що президент також одразу дав чітко зрозуміти, що ми (ЄС) є тими, хто допомагає більше. Ми надаємо Сербії 7,5 мільйонів євро, в той час як Китай дав п’ять мільйонів допомоги.

Нинішня криза загострила певні емоції. Але наше завдання – вести тверезу дискусію

Відтак варто подивитися на цифри. Ми є найбільшими торговельними партнерами, ми є найбільшим інвестором – це становить відповідно 70 і 80 відсотків. Відтак ЄС є найважливішим партнером, і ми й надалі будемо найважливішим партнером у регіоні.

Я розумію, що нинішня криза, можливо, загострила певні емоції. Але наше завдання – вести тверезу дискусію з цього питання, і ми маємо показати, що ми допомагаємо. Я не порівнюю нашу допомогу з кимось, бо допомога є допомогою. Її не варто вимірювати. Вона надається тоді, коли вона потрібна.

Олівер Варгеї (ліворуч) слухає президента Сербії Александра Вучича під час пресконференції у Белграді. 6 лютого 2020 року
Олівер Варгеї (ліворуч) слухає президента Сербії Александра Вучича під час пресконференції у Белграді. 6 лютого 2020 року

Радіо Свобода: Чи може так статися, якщо забігти наперед, що ЄС надасть іще більше коштів на допомогу Західним Балканам і «Східному партнерству»?

Наразі ми допомагаємо тим, чим можемо

Олівер Варгеї: На цьому етапі ми надаємо стільки, скільки можемо. Як ви знаєте, ми не маємо MFF (довготривалого бюджету ЄС) на наступні сім років. Звичайно, було б набагато легше надавати допомогу, якби був цей довготривалий бюджет. Наразі ми допомагаємо тим, чим можемо. І, звичайно, на місцях ми будемо використовувати ці кошти в найефективніший спосіб, надаючи допомогу, яка конче потрібна.

Олівер Варгеї під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським. Киіїв, 12 лютого 2020 року
Олівер Варгеї під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським. Киіїв, 12 лютого 2020 року

Радіо Свобода: Ви сказали, що ЄС трохи відстав із плануванням допомоги для країн «Східного партнерства». Але коли ми побачимо, що медичне обладнання з ЄС або зроблене в ЄС поїде до України, Молдови чи Грузії?

Олівер Варгеї: Я сподіваюсь, що це буде доставлено досить швидко – ми відстаємо десь на тиждень із доставками країнам «Східного партнерства» порівняно з постачанням Західним Балканам. Було важче скласти список потреб через технічну відмінність у плані фінансових можливостей у країнах «Східного партнерства». Але ми наближаємось до реалізації наших поставок – і ви побачите, що наша допомога прибуде швидко.

Радіо Свобода: А що це буде за допомога?

Олівер Варгеї: Це насамперед буде медичне обладнання.

Радіо Свобода: Одна з речей, які ЄС планує зробити, – це збільшити сезонні дозволи на роботу всередині ЄС. Я говорю насамперед про сезонних робітників із Польщі й Румунії, які зможуть поїхати до Західної Європи для сезонних сільськогосподарських робіт. Чи може така схема бути розширена, особливо на країни «Східного партнерства», які також мають багато сезонних робітників, яких потребують європейські працедавці?

Олівер Варгеї: Наразі ми не маємо торговельних угод, які б це дозволяли, але маємо двосторонні угоди з країнами-членами ЄС. Я думаю, що відповідні країни ЄС, які залучають сезонних робітників, вже розглядають можливості збільшення їхньої кількості.

Зараз пріоритет – побороти епідемію

Але зараз пріоритет – побороти епідемію. Ми все маємо зробити, щоби вирівняти криву захворювань. Це зараз пріоритет.

Радіо Свобода: Ви не стурбовані, що коронавірус може повільно поширюватись на схід і південний схід, де системи охорони здоров’я перебувають у гіршому стані, аніж в країнах ЄС?

Олівер Варгеї: Звичайно, я стурбований. Ось чому я справді швидко вдався до організації допомоги і звернувся до тих країн, щоб вони сказали, чим ми можемо допомогти, щоб уникнути широкої пандемії.

  • Зображення 16x9

    Рікард Юзвяк

    Редактор Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода з питань Європи​. Раніше працював кореспондентом РВЄ/РС у Брюсселі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG