Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус у Верховній Раді: де і як лікується Шахов та інші хворі депутати?


Народні депутати теж хворіють на COVID-19, хоча не так давно дехто з них заявляв, що «коронавірусу ніякого немає». За яких умов інфікувалися ці парламентарі? Де і як лікуються? І чи користуються привілеями депутатського мандату?

Розповсюдження хвороби у Верховній Раді могло розпочатись ще на початку березня з фракції ОПЗЖ. Саме її депутат 27 лютого зустрічався з французьким політиком, у якого згодом виявили коронавірус.

Після повернення з Франції Олег Волошин одразу пішов до парламенту.

Протягом 4 днів він брав участь у пленарних засіданнях, активно спілкувався з колегами і, зрештою, за наполяганням спікера, прямо з сесійної зали поїхав до лікарні.

«Я поїхав одразу в Олександрівську лікарню, оперативно здав тест. Довелося дійсно втручатися і секретарю РНБО Данілову, і міністру охорони здоров'я новому, щоб цю процедуру не затягували. Зараз 8 березня і як мені одразу сказали: «Аж 10-го результат буде». Ну вже результат був вчора (7 березня –​ ред.)»,розповідав Волошин в одному з інтерв`ю.

До отримання результатів Волошина відправили на домашній карантин Дорогою додому він навіть встиг поспілкуватися з журналістами. Без маски та будь-яких інших засобів захисту.

У розмові зі знімальною групою «1+1» біля Олександрівської клінічної лікарні Волошин сказав: «Я зараз буду в масці, так, вибачте. Там же вважається, ніби 2 метри... Тримаємо дистанцію», – і показав висновок лікаря, в якому було зазначено, що «на момент огляду ознак респіраторного вірусного захворювання не виявлено».

І поки депутат очікував результати тесту, а соцмережі жартували з нього....

...частина колег (особливо в ОПЗЖ) напружилась і змогла видихнути лише тоді, коли коронавірус у Волошина не підтвердився.

Щоправда, розслабитись довелось не на довго. Вже 18 березня народний депутат групи «Довіра» Сергій Шахов опублікував відео, в якому заявив: «Підтверджується коронавірус. Одразу хочу зазначити: це не так страшно, як його малюють».

Відео Шахова з'явилося після того, як низка ЗМІ та Telegram-каналів із посиланням на власні джерела повідомила: у нього – коронавірус.

За тиждень до цього – 10 березня – Шахов повернувся з Європи після триденного перебування в Швейцарії та продовжив активне життя: працював із колегами в комітетах, ходив на ефіри.

Загалом він встиг сконтактувати з майже 80 особами. Усім довелося робити тест і самоізолюватися на два тижні.

Одним із цих людей виявився член фракції «Голос» Ярослав Юрчишин. Під час вимушеного домашнього карантину він не тільки працював, але і розважав своїх виборців:

Сам Шахов, тим часом запевняв: «Невже цей вірус може так мутувати за три дні, що спочатку говорять 14 днів інкубаційний період, а тепер типу за три дні все вирішилось? Тому, звісно ж це не так. Заразився я в Україні», – і радив всім вживати «настойки на грушевый ветках».

Пізніше додавав, що: «Коронавірус – це зімітована багатіями хвороба, які сьогодні обрушили фінансові ринки і просто скуповують акції. Це негідники, які за все дадуть відповідь. Я вважаю, що тут замішана Велика сімка».

До речі, незадовго до хвороби Шахов відзначився заявами про те, що:

Лікували Шахова у київській Олександрівській міській клінічній лікарні – одному з тих закладів, де, згідно з наказом департаменту охорони здоров`я КМДА від 25 березня, мали створити «особливі умови» для «особливих пацієнтів».

Після оприлюднення цієї інформації у ЗМІ Шахов показав свою палату, запевняючи: це не так:

Перевіряти палату депутата приходив і мер Києва Віталій Кличко.

Окремо Кличко тоді зазначав: у київських лікарнях справді передбачались персональні палати для людей із держохороною, але після резонансу в ЗМІ він мав розмову з Володимиром Зеленським.

«Він готовий і налаштований скасувати накази, про які йдеться і які ми зобов'язані виконувати. Сподіваюсь, це відбудеться і ми будемо за це вдячні», – повідомив Кличко.

Наразі Сергія Шахова уже виписали з Олександрівської клінічної лікарні і він повернувся додому. Але він був не єдиним високопосадовим пацієнтом тут.

Із підозрою на коронавірус сюди приїжджав і ще один член групи «Довіра» – Сергій Вельможний із сином.

«Ми чекали в приймальному відділенні 30 хвилин, поки приймуть пацієнта. Потім обробляли автомобіль, ми чекали півгодини. Нас приймали півгодини. І потім повідомили (я почув з розмови лікарів), що в черзі вже стоїть 4 швидких», розповів Вельможний в одному з інтерв'ю.

У цю ж лікарню приїхав і член фракції ОПЗЖ Олександр Лукашев, у якого, на відміну від Вельможного, коронавірус після кількох тестів все ж таки підтвердився.

Ось так виглядало його харчування:

За словами Лукашева, це «було настільки смачно, наскільки може бути смачним дієтичний стіл».

Ще один коронавірусний пацієнт Олександрівської лікарні – «слуга народу» Руслан Горбенко.

До слова, ще 6 березня голова фракції Давид Арахамія прогнозував, що монобільшості коронавірус не торкнеться: «Ви ж бачили статистику. І якщо її накласти на нашу Верховну Раду, то в «Слузі народу все буде гарно».

Внаслідок вірусу Горбенко отримав лівостороннє запаленням легень. Пізніше його помічниця розповіла ЗМІ: стан депутата стабільний, він п’є пігулки і дихає киснем по 15 хвилин на годину.

3 квітня депутат повідомив, що одужав:

Ще один «слуга» з коронавірусом Володимир Ватрас лікується в Хмельницькій інфекційній лікарні. Вірус теж спровокував у нього пневмонію.

Вже колишня представниця монобільшості, а нині позафракційна Анна Скороход теж інфікувалась.

У своєму телеграм-каналі вона розповіла, що ПЛР-тест на коронавірус зробила з великими труднощами, адже в Олександрівській лікарні їй відмовили у ньому: «Щоб зробити тест, мені знадобилось 2 дні, депутатське посвідчення (А як бути тим, хто його не має? До речі, досі соромно за використання) і 4100 гривень за виклик «Добробуту» (А що робити тим, у кого їх немає?)»

Ще в одного позафракційного депутата Сергія Рудика теж коронавірус, однак про те, як саме він лікується, наразі невідомо. Щоправда, за кілька днів до того, як тест підтвердив наявність у нього вірусу, Рудик опублікував відео та зазначив, що «коронавірус не вибирає: депутат ти, чи не депутат... »

Загалом більшість інфікованих парламентарів та їхніх здорових колег називають дві причини зараження.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG