Доступність посилання

ТОП новини

Карантин «суворого режиму» (огляд преси)


Працівники поліції під час патрулювання в Києві
Працівники поліції під час патрулювання в Києві

Українська держава продовжує спілкуватися з громадянами в тональності репресивного органу: «Заборонено! Суворо заборонено! Штраф!». Шостого квітня, як пише газета «День», заборони і обмеження були введені в дію масово і повсюдно, а от свою частину роботи держава провалила. Це стосується профілактичних, медичних та інших заходів, котрі мали б потужну дію з попередження епідемії, а головне – антикризовий пакет для економіки.

І хоча український уряд вже ухвалив низку заходів з підтримки економіки на час карантину, вони не рятують. Бюджет недоотримує мільярди гривень.

Натомість президент Володимир Зеленський у кращих традиціях авторитарної влади вимагає (!) від Кабінету міністрів «створити мільйони робочих місць». На що прем’єр реагує, запевнивши, що це буде зроблено за декілька тижнів (!). «Зокрема, нам потрібні люди для ремонту доріг, мощення тротуарів, прибирання територій. Багато різних вакансій», – зазначив прем’єр.

Тим часом Україна продовжує жити і витрачати так, як планувала у 2019-му, коли навіть не знала про коронавірус. Видання нагадує, що українці досі не мають оновленого державного бюджету на 2020 рік. Стаття називається «Карантин «суворого режиму».

У Міністерстві енергетики та захисту довкілля проаналізували стан атмосферного повітря в Україні. І дійшли висновку, що загалом карантин та заборона користуватися громадським транспортом збільшила попит на приватний автотранспорт. Відповідно – кількість шкідливих викидів зростає, інформує газета «День».

Як поінформували газетярів у Мінекоенерго, крім автомобільного транспорту та промисловості, зараз додається ще одне джерело забруднення – це несанкціоноване спалювання стерні на полях, листя та навіть побутового сміття. Приміром, на Київщині вже зафіксували 124 випадки спалювання сухої трави. На вихідних через паліїв сухої трави на три години був зупинений рух біля Рівного по трасі Київ-Чоп.

Рятувальники ще раз нагадують, що категорично заборонено палити смітники та відходи, кидати недопалки та непогашені сірники у лісі, спалювати стерню та рослинні залишки на сільськогосподарських полях тощо. Зараз штраф за це порушення сягає від 170 до 340 гривень. Певно, порівняти це із завданими довкіллю збитками практично неможливо, наголошують газетярі.

І з року в рік картина повторюється. Минулої весни соціальні мережі були переповнені світлинами обгорілих птахів, польових гризунів та зайченят. Здавалося б, уже час зробити висновки та зрозуміти, що спалити суху траву – це не просто прибрати сміття з городу чи поля, а знищити усе живе, наголошує видання в матеріалі «Дим підриває авторитет, або Україні потрібна екологічна поліція».

Влада України переглянула свої макроекономічні прогнози на 2020 рік: песимізм урядовців, як зазначає газета «Україна молода», посилився навіть у порівнянні з їхніми ж підрахунками на початку пандемії.

Так, за новими підрахунками, рівень інфляції зросте до 11,6%, хоча нещодавно влада очікувала 8,7%.

При базовому сценарії, що карантин триватиме два місяці, втрати економіки України сягнуть сотень мільярдів гривень. Експерти називають різні цифри: від 100 до 900 мільярдів гривень.

Найоптимістичніший сценарій – за умови продовження карантину до 24 квітня, що разом становить майже 6 тижнів, українці «з’їдять» все прогнозоване економічне зростання нинішнього року.

Утім, видання наголошує, що Україні треба мати не лише оптимістичні сподівання, а й сценарії на різні можливості розвитку подій. У тому числі і на такий, що карантин не вдасться припинити до кінця червня. І навіть у цьому випадку якось спробувати «запустити» економіку. Причому не очікуючи повного колапсу.

Неурядові аналітики радять владі зробити кілька головних кроків. Перший із них – спробувати запустити, де це можливо, економіку дистанційно.

Серед інших кроків – секвестр бюджету, звільнення бізнесу від податків на період карантину, заборонити виведення коштів з бізнесу, адже зараз не час для прибутків і дивідендів у будь-якій формі. Також необхідно провести податкову реформу, відновити кредитування, у тому числі для бізнесу та споживачів.

Необхідно також надавати підтримку не лише великому бізнесу, а й середньому, дрібному, ухвалити пакет законів на підтримку медицини, забезпечити щомісячні виплати для всіх, хто втратив роботу. Завдання для влади – переглянути систему позик і реструктуризувати деякі наші міжнародні зобов’язання та ухвалити систему для підтримки незахищених верств населення, особливо літніх людей. Стаття називається «Кожен день карантину руйнує економіку України: які галузі постраждають найбільше».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG