Доступність посилання

ТОП новини

У Великій Британії відбувся загальнонаціональний страйк викладачів


Лондон – Викладачі близько п’ятисот британських університетів та коледжів провели перший за п’ять років загальнонаціональний страйк на знак протесту проти погіршення умов оплати праці та пенсій. Ця акція зірвала лекції студентів у час, коли закінчується навчальний рік.

Десятки тисяч викладачів вишикували пікети біля входу до університетських приміщень, зокрема, у таких великих містах, як Лондон, Манчестер, Лідс, Ліверпуль, Кардіфф, Ґлазґо та Оксфорд.

Це лише одна із цілої низки акцій протесту проти зміни умов виходу на пенсію, організованих профспілкою викладачів університетів і коледжів.

Раніше страйки вже відбулися у старих англійських університетах, а також у вишах Шотландії, Вельсу та Північної Ірландії. У своїх діях профспілка викладачів одержала підтримку Національної спілки студентів.

Викладач Ессекського університету Ранді Банкс, що взяв участь у страйку, заявив: «Ми намагаємося зупинити роботу університету, щоб поінформувати людей, які не є членами профспілки, про ті зміни, які працедавці намагаються впровадити до нашої пенсійної схеми».

Конфлікт пов’язаний із намаганням збільшити пенсійний вік викладачів, збільшити їхній внесок до пенсійного фонду більш як на відсоток до семи з половиною відсотків від заробітків та відмовитися від принципу, за яким розмір пенсії залежить від розміру останньої заробітної платні перед виходом на пенсію. Замість цього розмір пенсії буде прив’язаний до середнього розміру зарплати за все трудове життя. Тож викладачі невдоволені, що їм пропонують робити значно більший внесок до пенсійного фонду в обмін за набагато нижчу пенсію.

Одначе працедавці розчаровані акцією викладачів. Вони вважають пенсійну реформу необхідною і пояснюють це тим, що люди у наш час живуть дедалі довше, і цей процес стосується і викладачів. Тож пенсійний фонд потребує більших внесків, щоб мати змогу платити пенсії майбутнім поколінням пенсіонерів.

Зміни – надмірні?


Але й учасники страйку розуміють потребу реформи, однак вважають її надто радикальною, як пояснює викладач Стів Санґвін: «Певні зміни потрібні, але те, що пропонують працедавці, є надмірним. Це значно більше, ніж, як кажуть радники із профспілок, є необхідним протягом наступного десятиріччя».

Працедавці ж звинувачують викладачів у тому, що вони ігнорують результати трирічних переговорів щодо пенсійної реформи. Також вони кажуть, що пропоновані викладачам умови є кращими, ніж зміни, які впроваджуються у пенсійних схемах у інших секторах.

Крім страйку, у центрах багатьох британських міст також відбулися демонстрації викладачів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG