Доступність посилання

ТОП новини

Об’єднана Європа попросить і сусідів перевірити свої АЕС


Брюссель – Європейский Союз не лише проводитиме стрес-тести своїх атомних станцій, а й проситиме зробити те ж саме у сусідніх країнах. Про це заявили у п’ятницю на саміті ЄС, що завершився у Брюсселі. Протягом зустрічі лідери країн співдружності також вирішили впровадити нові санкції щодо лівійського диктатора Муаммара Каддафі. Віднині будь-які прибутки від продажу нафти й газу не потраплятимуть «до кишені» лівійського режиму. Нарешті, об’єднана Європа встановила нові вимоги до фінансової дисципліни, щоб вберегти євровалюту від нових криз.

Лідери Європейського Союзу на нинішньому саміті зосередилися на проблемах, що останнім часом спіткали Японію. Зокрема, йшлося про наслідки руйнівного землетрусу, що призвів до серйозної ядерної загрози. З огляду на це до кінця року кожен атомний реактор співдружності перевірять на витривалість.

Не залишать без уваги й АЕС сусідніх держав, адже, як каже голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, «ядерна небезпека не зупиняється на кордонах, тому ми звернемося до сусідніх держав із проханням здійснити такі ж тести й вимоги на їхніх станціях – існуючих і тих, що тільки плануються».

Для прикладу Баррозу навів Україну. «Наступного місяця я поїду до Києва, де будуть відзначати (25-у – ред.) річницю Чорнобильської катастрофи, – каже голова Єврокомісії. – Там також відбудеться міжнародна донорська конференція, де Європейський Союз теж братиме участь. Я вважаю, що це наша спільна відповідальність, щоб атомні станції відповідали якнайвищим стандартам безпеки».

Нафту й газ у Каддафі не купуватимуть

Наступні рішення лідерів держав європейського блоку торкалися лівійської кризи та повстань у низці арабських держав. Виглядає на те, що всередині Євросоюзу нарешті спромоглися дещо зблизити свої позиції щодо військового втручання у Лівії. Навіть Німеччина, яка не погоджувалася з воєнними діями Заходу у цій державі, на нинішньому саміті заявила, що така реакція виправдана, бо допомагає зберегти життя тисяч мирних жителів.

Щоб спричинити ще більший тиск на диктаторський режим Муаммара Каддафі, будуть впроваджені додаткові санкції.

«Конкретні рішення цієї Європейської ради щодо Лівії дуже суттєві, – зазначив голова Європейської ради Герман Ван Ромпей. – Це – поглиблення санкцій, спрямованих проти режиму. Ми хочемо припинити надходження прибутків від продажу нафти та газу. Як буде потреба, надамо більше гуманітарної підтримки, бо ситуація залишається тривожною. Ми підтвердили наші політичні наміри: Каддафі мусить піти, і слід створити можливість політичної перебудови під проводом лівійського народу».

Борги візьмуть від суворий контроль

Врешті, саміт був також присвячений проблемам зони єдиної європейської валюти. Упродовж дводенного саміту, у четвер та п’ятницю, десятки тисяч європейських громадян протестували проти проектів суворих заощаджень, до яких закликає низка багатих країн Євросоюзу, зокрема, Німеччина та Франція. Проте боргова криза, яку переживають такі держави єврозони, як Греція, Ірландія, а нині й Португалія, примушує вживати додаткові й доволі непопулярні заходи, щоб, так би мовити, «посилити імунітет» європейської фінансової системи.

Серед нових рішень такі: дисципліна витрат із держбюджетів, впровадження санкцій проти країн-порушників цих правил. Цікаво, що тепер більше уваги приділятимуть контролю за рівнем державних боргів, а не лише за величиною бюджетних дефіцитів, як це було досі.

Нарешті, після 2013 року в об’єднаній Європі буде створений 700-мільярдний фонд, з якого братимуть кошти для порятунку країн, що виявляться неспроможними самотужки впоратися зі своїми боргами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG