Доступність посилання

ТОП новини

Клюєв: Україна готова до компромісу, але й ЄС має виявити гнучкість


Україна готова шукати компроміс для того, щоб вирішити проблемні питання до підготовки угоди щодо створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом уже до літа цього року, але ЄС також повинен виявляти гнучкість, уникаючи ультимативних підходів, заявив у суботу в Брюсселі перший віце-прем’єр-міністр, міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв.

Про це, серед інших тем, ішлося на його зустрічі з комісаром ЄС із питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Філе, повідомила прес-служба першого віце-прем’єра.

Сторони обговорили підготовку до наступного раунду переговорів для створення поглибленої та всеохопної зони вільної торгівлі, який має відбутися 4–8 квітня цього року в Брюсселі, та підтвердили спільне прагнення завершити переговори протягом цього року, мовиться в повідомленні.

Про необхідність досягти компромісу Андрій Клюєв говорив у суботу в Брюсселі і з комісаром ЄС із питань фінансового планування та бюджету Янушем Левандовським, повідомила прес-служба.

У контексті обговорення перспектив створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС Клюєв, зокрема, відзначив недостатність коштів, які надаються на Україну в рамках Європейської політики сусідства, оскільки, за його словами, поточні економічні процеси в Україні, економічна криза та короткострокові наслідки створення ЗВТ не враховуються в рамках цієї політики Євросоюзу.

Організаційна та фінансова допомога з боку ЄС для підтримки структурних реформ в Україні, відкриття доступу до пільгового кредитування та інших фінансових інструментів Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції і розвитку можуть значно полегшити перехідний етап для української промисловості, вважає Клюєв.

Перший віце-прем’єр-міністр, міністр економічного розвитку і торгівлі України перебував у Брюсселі для зустрічей із урядовцями Євросоюзу та для участі в щорічному міжнародному Брюссельському форумі, який цього року присвячений Європейській політиці сусідства.
XS
SM
MD
LG