Доступність посилання

ТОП новини

НАТО погоджується перебрати операцію в Лівії


Союз НАТО погодився в неділю перебрати на себе повне командування всіма воєнними операціями в Лівії від коаліції під керівництвом США.

Як повідомив після наради в Брюсселі генеральний секретар Північноатлантичного союзу Андерс Фоґ Расмуссен, цей крок дасть НАТО контроль за всіма санкціонованими Радою безпеки ООН операціями в Лівії.

За його словами, метою союзу є захистити цивільне населення і міста й села від загрози нападу сил режиму лівійського лідера Муаммара аль-Каддафі. «НАТО втілить усі аспекти резолюції – не більше й не менше», – заявив Расмуссен.

За словами представників Північноатлантичного союзу, для втілення цього рішення треба 72 години.

Попередніми днями союз НАТО як організація почав військово-морське патрулювання в Середземному морі, щоб запровадити передбачене резолюцією ембарго на постачання зброї, але військово-повітряна операція для запровадження зони заборони польотів лівійської військової авіації і для зупинення воєнних ударів по мирному населенню залишалася в руках більш як десяти окремих держав-членів новоствореної коаліції й під командуванням США.

Міністр оборони Сполучених Штатів Америки Роберт Ґейтс напередодні повторив позицію своєї країни, що США переважно досягли визначених міжнародною спільнотою цілей у Лівії і найближчим часом передадуть свою командну роль.

Нинішнє рішення НАТО поклало край майже тижневим переговорам навколо того, хто має керувати лівійською операцією.

Тим часом у Лівії в неділю тривали повітряні удари коаліційної авіації. За повідомленнями, цілями їх були об’єкти в регіоні столиці країни Тріполі і міста Сирта, звідки родом Каддафі. Також повідомляли про нові бої сил, лояльних до Каддафі, з повстанцями в місті Місраті.

Раніше в неділю надійшли повідомлення, що повстанці перебрали контроль за містами Рас-Лануфом і Бреґою з їхніми портами і великими нафтовими терміналами після того, як у суботу вони повернули контроль над стратегічно важливим містом Адждабією.
XS
SM
MD
LG