Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Японії: помилки у визначенні рівня радіації неприйнятні


Уряд Японії різко розкритикував компанію Tokyo Electric Power Co за помилки, пов’язані з даними щодо аварійної АЕС «Фукусіма-1».

«Зважаючи на факт, що спостереження за рівнем радіоактивності – це основна умова для гарантування безпеки, помилки такого роду абсолютно неприйнятні», – заявив генеральний секретар Кабінету міністрів Японії Юкіо Едано.

Напередодні компанія опублікувала дані, згідно з якими рівень радіації в районі аварійних блоків АЕС «Фукусіма-1» у 10 мільйонів разів перевищує норму. Пізніше інформацію скоригували – до рівня в 100 тисяч разів.

Представник оператора АЕС Такасі Куріта вже вибачився за помилку.

Роботи зі стабілізації ситуації на АЕС призупинилися через поширення радіації в повітря і Тихий океан. Крім того, забруднення виявили в продуктах і питній воді. Водночас влада заявляє, що рівень радіації недостатньо високий, щоб становити загрозу для жителів регіону.

Тим часом, ще один землетрус магнітудою 6,5 стався сьогодні на узбережжі північно-східної Японії – в тому ж регіоні, що постраждав від руйнівного землетрусу і цунамі 11 березня. Про значні руйнування не повідомляють.

Водночас, за офіційними даними, кількість жертв землетрусу і цунамі 11 березня складає 10,6 тисячі людей, близько 16,5 тисячі людей вважають зниклими безвісти.
XS
SM
MD
LG