Доступність посилання

ТОП новини

Дні України у латвійській Єлгаві


Рига – Дні України відбулися у латвійському місті Єлгава. Українську культуру, традиції, науку та освіту презентували гості з Івано-Франківська, який є містом-побратимом Єлгави, та місцеві українці з товариства «Джерело». Жителі Єлгави взяли участь у майстер-класі майбутніх українських кулінарів, побували на фотовиставці, присвяченій 100-річчю української діаспори в Латвії, а також насолодилися чудовими українськими мелодіями у виконанні Івано-Франківського оркестру народних інструментів «Рапсодія».

У рамках Днів України богослужіння українською мовою у Єлгавському римо-католицькому соборі Непорочного зачаття Діви Марії провів монах Василіанського чину Української греко-католицької церкви, отець Павло Яхимець.

За його словами, будь-яку справу слід починати молитвою, не говорячи вже про таку важливу, як презентація України в Латвії.

«Як священик я духовно зміцнююся, якщо бачу, що у людей є потреба у молитві. І я відгукуюся, якщо люди просять помолитися разом. У сьогоднішній службі Божій я власне жертвував за всіх, хто проживає в Латвії та всіх українців, щоб Бог благословив їх та їхні сім’ї, дав духовне і фізичне здоров’я. Тим більше, що це мій святий обов’язок», – зауважив Радіо Свобода отець Павло.

«Єлгава та Івано-Франківськ схожі за духом»

До Єлгави прибула численна делегація, до складу якої входили представники Івано-Франківської міської адміністрації, педагоги та учні міста.

Гостей приймав заступник мера Єлгави Айґарс Рубліс, який, зокрема, зауважив, що співпраця Єлгави з Україною на рівні Івано-Франківського міського самоврядування триває вже декілька років. Підписано низку угод про співпрацю, відбувається постійний обмін делегаціями.

Його колега, заступник голови міської ради Івано-Франківська Михайло Верес, вважає, що міста-побратими дуже схожі за духом. «У нас є багато спільного не тільки в історії, але й у культурі та освіті. Ми залучаємо до співпраці молодь та культуру, бо краще, ніж музика та пісня, ніхто не скаже – вона об’єднує людей», – сказав Радіо Свобода Михайло Верес.

У рамках Днів України було укладено угоду про співпрацю між Єлгавською середньою школою ремесел та Івано-Франківським училищем готельного сервісу та туризму №18.

Практичним закріпленням документа стала демонстрація латвійською та українською молоддю навичків роботи у перебігу майстер-класів. Єлгавці вчили готувати латиський крендель та напої, а івано-франківці презентували традиційну гуцульську кухню, зокрема, банош.

«Ми приїхали з дружньою метою – поділитися досвідом та набратися певного досвіду. Нам було дуже цікаво тут перебувати, дуже цікаві екскурсії, привітні люди. Програма насичена, ми дізналися дуже багато, оволоділи новими знаннями. Будучи навіть не офіціантами, ми робили коктейлі разом із латвійцями, хлопцями та дівчатами, які вчаться на барменів і які допомагали нам у всьому», – розповіла про перебування в Єлгаві Надія Андреєва.

Які ж Дні України без місцевих українців?

Важливою складовою Днів України в Єлгаві були заходи, які знайомили з життям місцевої української діаспори. Фотовиставка «Українці Латвії» стала своєрідним літописом життя місцевих українців за останнє десятиріччя. Натомість вистава дитячого українського театру «Коза-дереза» засвідчила, що українські традиції в Єлгаві є кому передавати.

Івано-франківці були приємно вражені активністю місцевої української громади.

«Слід сказати їм велике спасибі за те, що вони дбають про українські корені і створюють атмосферу українства за межами України», – сказав заступник мера Івано-Франківська Михайло Верес

На завершення Днів України український муніципальний оркестр народних інструментів «Рапсодія» дав концерт «Мости дружби» в Єлгавському міському будинку культури.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG