Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз створить для країн-сусідів систему «малих пряників»


Брюссель – Через післявиборчі репресії в Білорусі та революції у державах Північної Африки Євросоюз взявся за переосмислення своєї політики сусідства. Зокрема, об’єднана Європа шукає відповідь на питання, яким чином ефективніше залучати економіки та політично наближувати до себе східних сусідів із колишнього Радянського Союзу. У євроустановах та основних столицях співдружності схиляються до принципу «більше реформ у цих країнах – більше грошей та підтримки з боку ЄС».

Переосмислений варіант політичної стратегії Євросоюзу щодо своїх сусідів мають оприлюднити у травні. Комісар з питань розширення та сусідства Штефан Філе, так би мовити, «підіймаючи завісу» з цього документа, зауважив, що умови для надання допомоги цим державам будуть суворіші.

«У результаті цього перегляду ми й надалі матимемо одну політику сусідства для обох напрямків – сходу та півдня, – пояснює єврокомісар. – Але у нас буде значно диференційованіший підхід. Не лише між півднем та сходом, але й щодо самих південних та східних сусідів із мінімумом (загальних) критеріїв, але з індивідуальними програмами для кожного з наших партнерів».

Штефан Філе додав, що створену нещодавно нову дипломатичну службу Євросоюзу ширше залучатимуть до впровадження нової політики щодо сусідів. Також буде оновлена та зміцнена низка посольств у окремих країнах на сході та півдні.

«Більше реформ – більше грошової подтримки»

Тим часом переглянуту стратегію ЄС щодо таких держав, як Україна, Молдова, Азербайджан чи Грузія, можна вмістити у фразу, яку часто використовують європейські чиновники: «більше – за більше». Її сенс у тому, що на кожен крок цих країн у бік демократії та реформ Європа відповідатиме рівноцінною «винагородою» у формі фінансової чи іншої підтримки.

«Реформована Європейська політика сусідства повинна винагороджувати реальний прогрес, – каже міністр закордонних справ Польщі Радек Сікорський. – Ми хочемо допомагати (за принципом) «більше – за більше». Чим швидше йдуть реформи та чим більше відкритості щодо європейських процесів у зазначених державах, – тим швидше ЄС повинен реагувати».

Водночас представник Польщі, яка розпочне головування в ЄС у червні цього року, наголошує на тому, що методи євроінтеграції, які колись використовувалися при підготовці до членства таких країн, як Чехія, Польща, Словенія та інших, – більше не відповідають вимогам часу. За його словами, замість «великого пряника», тобто обіцянки членства, якої Європа не може дати східним сусідам, слід розробити систему «менших пряників» – заохочень, які будуть підштовхувати ці держави до впровадження реформ.

«Метод батога» і вибір для Лукашенка

Такий підхід слід розуміти й у зворотному напрямку, тобто «менше реформ – менше європейських грошей». А на антидемократичні дії Євросоюз застосовуватиме метод «батога», тобто й надалі відповідатиме санкціями. Наприклад, забороною на видачу віз білоруському авторитарному лідерові Олександрові Лукашенку та його прибічникам. І хоча Білорусь не викреслена зі списку країн «Східного партнерства», її президент не братиме участі у вересневому саміті, присвяченому цій програмі.

Радек Сікорський також зазначає, що Олександр Лукашенко нині має вибір: або наслідувати колишнього комуністичного лідера Польщі Войцеха Ярузельського, що погодився на переговори при переході країни до демократії, або президента Лукашенка може спіткати доля лідерів Єгипту й Тунісу, що були силою позбавлені влади.

«У президента Лукашенка все ще є вибір, або, образно кажучи, стати Генералом Ярузельським, який гнітив свій народ, проте згодом розпочав перехід (Польщі) до демократії. Або ж він хоче звершити (кар’єру), як пани з нашого південного сусідства», – зауважив голова польського зовнішньополітичного відомства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG