Доступність посилання

ТОП новини

Польські псевдовболівальники догралися. Їх судитимуть експрес-методом


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Варшава – У Польщі загострюють покарання для псевдовболівальників, які хуліганять під час футбольних матчів. Терпець польської влади урвався після того, як минулої п’ятниці вболівальники з Польщі влаштували справжнє побоїще у литовському Каунасі. Щоб запобігти аналогічним подіям під час Євро-2012, Варшава готує зміни в законодавстві.

Краплею, яка переповнила чашу терпіння польської влади, стали події, що супроводжували футбольний матч національних збірних Польщі та Литви. Каунаський стадіон, де під час товариського матчу зустрілися дві команди, нагадував місце воєнних дій.

Польські вболівальники, які приїхали підтримати свою збірну, влаштували численні бійки. Ще до початку матчу вони спровокували справжню битву з литовськими правоохоронцями. У хід пішли бетонні фрагменти трибун стадіону, крісла, димові шашки та петарди.

Під стадіоном зчинилася неабияка катавасія, бо ще й почали чубитися між собою вболівальники ворогуючих польських футбольних клубів.

Сутички не припинилися й під час матчу, який ледве вдалося довести до кінця. Після футбольного поєдинку, що закінчився з рахунком 2:0 на користь Литви, литовська поліція затримала 60 поляків.

Хуліганів приборкають до Євро-2012?

Услід за цими неприємними подіями закипіли пристрасті політичні. Польські політики вважають, що псевдовболівальники псують імідж Польщі.

Екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський заявив: «Це поразка для іміджу Польщі. З цим потрібно боротися. Тим, хто хуліганить, потрібно забороняти вхід на стадіон, притягувати їх до відповідальності. Але це слід робити через виховання, потрібно розмовляти з цими вболівальниками й говорити їм, наскільки безглуздо вони поводяться».

Польський прем’єр-міністр Дональд Туск ввважає, що вплинути на псевдовболівальників можна суворими покараннями. Оцінюючи події в Каунасі, він був дуже категоричним. «Я звертатимуся до генерального прокурора, щоб і поліція, і прокуратура з усією відповідальністю ставилися до вже існуючих приписів. Хочу наголосити, що нема жодних причин для того, щоб до бандита, який б’є поліцейського, ставитися якось інакше тільки тому, що на ньому є відзнаки футбольного клубу або ж національні барви», – заявив Дональд Туск.

Якщо не приборкати псевдовболівальників, побоюються у Польщі, то прикрі несподіваники можуть трапитися під час Євро-2012. Щоб запобігти інциндентам, польська поліція почала збирати доказові матеріали на тих осіб, які хуліганили в Каунасі. Їм не продаватимуть квитків на футбольні матчі.

Крім того, Міністерство юстиції Польщі готує пакет важливих законодавчих змін, що дозволять карати правопорушників так званим ескпрес-методом. Розгляд справ затриманих на стадіонах хуліганів одночасно відбуватиметься відразу в двох місцях – у кімнаті поліції на стадіоні та в суді. Учасники таких експрес-засідань спілкуватимуться з допомогою відеоконференцій.

Тим часом польська Федерація футболу посилює програми дотримання безпеки на стадіонах. У рамках цих програм навчають спеціалістів, які намагатимуться впоратись зі стадіонними пристрастями. Під час футбольних матчів вони розмовлятимуть із псевдовболівальниками, щоб нейтралізувати їхню агресію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG