Доступність посилання

ТОП новини

Уряд планує домовитися з НПЗ про стабілізацію цін на бензин


Кабінет Міністрів має намір сьогодні домовитися з українськими виробниками нафтопродуктів про стабілізацію цін на внутрішньому ринку. Про це заявив прем’єр Микола Азаров, відкриваючи засідання уряду.

Зокрема, за його словами, Кабмін у середу на засіданні повинен розглянути і схвалити проект меморандуму між урядом і українськими виробниками нафтопродуктів для захисту державних інтересів і українських споживачів на ринку палива, а також з метою вживання заходів економічного характеру для стабілізації ситуації на ринку нафтопродуктів.

За інформацією прес-служби уряду, планується, що керівники НПЗ підпишуть цей меморандум орієнтовно о 14:00.

Азаров наголосив, що, незважаючи на заходи, які уряд уживає останнім часом для стабілізації цін на внутрішньому ринку, низка нафтотрейдерів не хоче співпрацювати з урядом, вийшовши за межі цінового коридору, що був рекомендований експертно-аналітичною групою при Міністерстві енергетики й вугільної промисловості.

При цьому нафтотрейдери мотивують це тим, що ціновий коридор був розрахований для українського бензину, який, за їхніми словами, вони не можуть купити і змушені закуповувати імпортний.

Прем’єр назвав це «відвертою неправдою», зазначивши, що минулого тижня (24 березня) дочірнє підприємство «Нафтогазу України» «Укргазвидобування» провело аукціон з реалізації світлих нафтопродуктів із цінами, значно нижчими від встановленого коридору й, за даними прем’єра, жодна компанія, що закуповує імпортний бензин, не взяла участі в цьому аукціоні.

Азаров також вказав на тенденцію до збільшення імпортних нафтопродуктів на українському ринку, незважаючи на те, що в лютому зафіксоване збільшення виробництва бензину на 20% українськими заводами.

Експертно-аналітична група з питань функціонування ринку нафти й нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної галузі на засіданні 13 березня зберегла граничні рекомендовані ціни на бензин А-95 на рівні 9,5 гривні/літр, на дизельне паливо – 9 гривень/літр.
XS
SM
MD
LG