Доступність посилання

ТОП новини

Київ як столиця міжкультурного діалогу Європи


Собор Святої Алжбети (позаду), храм Святого Міхала /попереду праворуч), Кошице, Словаччина
Собор Святої Алжбети (позаду), храм Святого Міхала /попереду праворуч), Кошице, Словаччина

Київ – Євросоюз визнав провал своєї міжетнічної політики. Як відзначають в ЄС, час по-новому подивитись на діалог культур, присутніх нині в Європі. Сучасну стратегію міжетнічного співробітництва пропонує програма Ради Європи «Багатокультурні міста», мета якої – пов’язати народи і культури на рівні міських громад: від шкільного класу та бібліотеки до місцевого музею або театру. Нині у Києві відбулося засідання учасників програми, які підписали Меморандум про створення мережі багатокультурних міст.

Україна стане «перехрестям» у спілкуванні культур, від Балтійського моря та Атлантичного океану до Каспію, домовились учасники програми. Згідно з Меморандумом, громади Мелітополя, Ніжина та Вінниці співпрацюватимуть з багатонаціональними містами в Італії, Словаччині, Франції, Росії.

Перші проекти за підтримки Ради Європи вже розпочинаються. Так, у Мелітополі французькі дизайнери опрацьовують проект оновлення парку, який стане «Центром ста культур» (стільки народів представлені у мелітопольській громаді). В італійському місті Реджо-Емілія працюватиме український культурний центр. Словацьке місто Кошице поповниться бібліотекою, що її збирають письменники з України.

Ніжинські греки влітку відвідають історичну Батьківщину – місто Патмас, де відкриють постійну фотовиставку «Грецькі куточки Ніжина». А Вінниця пропонує європейським митцям взяти участь у цікавих мистецьких фестивалях та конкурсах.
Єврейський дім, Ніжин

«Один з наших проектів – «Мистецькі вихідні» – покликаний створити конкурентоспроможне мистецьке середовище. Географічних обмежень у даному проекті немає! Ми пропонуємо усім, хто хоче реалізувати себе, написати якийсь цікавий творчий проект, і виграти грант до 5 тисяч гривень на здійснення даного проекту», – розповіла Радіо Свобода координатор Світлана Пихтіна.

«Країна багатьох культур» – бренд України

Найкращі ініціативи будуть представлені на порталі «Інтеркультурні міста», який створюється за підтримки Ради Європи, пообіцяли координатори програми українець Олександр Буценко та британець Террі Санделл.
Грецькі торгові ряди, 18-е століття, Ніжин

Створення віртуально простору для спілкування Буценко оцінює як «перший крок, який зробить українські міста, що беруть участь у програмі, публічними». «Про них піде інформація, і міста вже будуть присутніми на мапі різних європейських культурних програм», – зазначає він.

«Український досвід співжиття представників різних народів навіть у маленьких містечках, мирний розвиток національних культур – зразок для багатьох країн ЄС», – переконаний Террі Санделл.
Собор Святого Андрія, збудований греками, Ніжин

Україна повинна поширити свій досвід міжкультурного діалогу на європейський рівень, вважає директор Міжкультурного центру в Реджо-Емілії Аділь Маруахі.

«Подивімось на Європу, там досі немає порозуміння поміж різними народами. А Україна має у цій царині унікальний досвід: на вашій території мешкають десятки народів, які кілька століть тому назвали Україну своєю Вітчизною, і сучасна українська культура є багатонаціональною», – зазначив Маруахі.

На думку європейських експертів, образ «країни багатьох народів, традицій та культур» має стати міжнародним брендом України та прикладом для багатьох держав ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG