Доступність посилання

ТОП новини

«Газета по-київськи» заявляє про політичну цензуру і тиск


Київ – Редакція «Газети по-київськи» заявляє про політичну цензуру і тиск на головного редактора, якого попросили піти з посади. Власник видання бізнесмен Ігор Коломойський заявив у середу, що газета поновить роботу з новим редактором після проведення чергових зборів акціонерів, які призначені на 14 квітня.

«Газета по-київськи» не друкується майже 3 тижні (з 11 березня). Рахунки – заблоковані, працівники кілька місяців не отримують зарплату і гроші на оренду приміщення теж закінчилися, повідомив головний редактор Сергій Тихий. Він запевняє, що нині на редакцію чинять політичний тиск.

Поки що, як заявив Сергій Тихий, вони ще сподіваються на вирішення ситуації. Тим паче, Президент України Віктор Янукович заявив про неприйнятність втручання в редакційну політику і закликав власника й колектив «Газети по-київськи» зробити все для вирішення конфліктної ситуації.

Наразі головний редактор Сергій Тихий просить одного: зустрітися й обговорити усі невирішені питання з власником. За словами Сергія Тихого, він постійно телефонує й пише смс-повідомлення, але Ігор Коломойський його ігнорує.

«Повинні бути проведені переговори між колективом і власниками підприємства. Де ці переговори? Чому мене повинні відсторонити від цих переговорів? На жаль, засоби масової інформації в Україні із засобів тиску на владу перетворилися у засіб тиску на власника», – сказав Сергій Тихий.

«Ми знайдемо іншого керівника «Газети по-київськи», який влаштує акціонерів»

Тим часом Ігор Коломойський пояснив журналістам, що основною причиною зміни головного редактора «Газети по-київськи» є економічні питання.

«Я точно знаю, чому так сталося. Він (Сергій Тихий – ред.) не здав річний бюджет. У нього не прийняли бюджет на 2011 рік. Він там написав дефіцит у 30 мільйонів гривень. Йому сказали, що про це не може бути й мови. Але він став у позу. Йому порадили піти у відставку. А ми знайдемо іншого керівника, що зможе здавати бюджет, який влаштує акціонерів», – зазначив Ігор Коломойський.

Сергій Тихий категорично заперечує цю заяву Ігоря Коломойського. При цьому головний редактор цитує слова власника. «Не здав бюджет річний – я їх 9 варіантів здав. Не прийняли бюджет на 2011 рік – брехня, представниками банку він був підписаний. Він там написав дефіцит в 30 мільйонів гривень – брехня, кожне слово – брехня. Йому сказали, що про це не може бути й мови, але він став у позу – зухвала брехня. Звідки ці цифри? То 30 мільйонів, то 17 мільйонів – це тобі кажуть з розвитком чи без розвитку. Оці 17,5 мільйонів – це квота наша без всякого розвитку», – пояснив Сергій Тихий.

За його словами, один із варіантів бюджету і справді був на суму в 56 мільйонів. Він передбачав запуск нової ФМ-станції у Києві – міського репортажного радіо, і була частота, про яку можна було домовитись. «А ми, в рамках мультимедійної редакції, могли б це запустити. І, крім того, «Газету по-запорізьки», – пояснює головний редактор. – Це був бюджет розвитку з частковим ребрендінгом, потужними маркетинговими заходами, щоб покращити свої соціологічні показники. А тепер мені це висувають як звинувачення».

Сергія Тихого попросили піти у відпустку до засідання акціонерів. І при цьому пообіцяли розблокування рахунків для видання. Ігор Коломойський зазначив, що доки буде цей головний редактор – доти нічого не зміниться. Тим часом Сергій Тихий запевнив, що не тримається за посаду, просто хоче піти з гідністю, поставивши крапку.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

XS
SM
MD
LG