Доступність посилання

ТОП новини

Вчені: нафти залишається менше ніж на 50 років. І це серйозно (світова преса про науку і технології)


Прага – Світові експерти на підставі даних наукових досліджень останніх років попереджають, що швидке скорочення світових запасів нафти вже викликає ціновий бум і все більші глобальні потрясіння. Аналітики попереджають, що у найближчі роки нафтова залежність світу обернеться ще більшою напруженістю, безладами у багатьох районах світу. При цьому вони наводять приклад Лівії як перше маленьке попередження. Деякі відомі вчені заспокоюють людей, які бояться сонця, яке нібито викликає ракові захворювання. Ці науковці кажуть, що, навпаки, сонце захищає від раку. НАСА хвалиться першими фотографіями, які шле американський космічний апарат «Мессенджер» із Меркурія. Американські вчені кажуть, що Меркурій – планета контрастів. У США розробили генератор, що перетворює на електроенергію коливання людського тіла.

Американська «Нью-Йорк Таймз» попереджає, посилаючись на експертів британського банку HSBC, що за нинішніх нормх споживання світових запасів нафти їх залишається для людства менше ніж на 50 років. Аналітики попереджають, що вимоги нафтових країн щодо підвищення світових цін на це паливо можуть створити великі проблеми, перш ніж спроби віднайти нові замінники у вигляді біопалива увінчаються успіхом.

Головний економіст банку HSBC Карен Ворд заявила: «Ми впевнені, що нафти залишилося менше ніж на півстоліття». Банк попереджає, що при зростанні споживання нафти зі зростанням таких потуг, як Китай, ситуація з запасами нафти може бути ще гіршою. «Наростає величезна потреба в нафті», – попередила Ворд. Представники HSBC попереджають, що нерівномірний розподіл енергетичних ресурсів, імовірно, змінить глобальну картину економічного розвитку у найближчі десятиріччя. Найбільше постраждає при цьому Європа, де дефіцит енергії негативно відіб’ється на економічних показниках.

Австрійська «Дер Штандард» оприлюднила рецензію на книгу засновника німецького Фонду попередження хвороб Йорґа Шпітца, котрий переконаний, що «ракові клітини не люблять сонця». Шпітц вимагає переглянути ставлення до вітаміну D, який утворюється в організмі людини під впливом сонячних променів.

«Сонце не викликає рак, – стверджує Шпітц,– а, навпаки – захищає від нього». Шпітц прямо заявляє: «Сонячне світло є профілактикою і навіть засобом проти раку. Ракові клітини можуть утворюватися і розмножуватися, лише коли в організмі не функціонують контрольні механізми». Вітамін D найкращим чином підтримує антиракові процеси, наголошує німецький фахівець. Він закликає уникати «демонізації сонця», однак серйозно радить не зловживати впливом прямих сонячних променів.

В фокусах лінз NASA, як пише та ж «Нью-Йорк Таймз», нині перебуває найближча до Сонця планета – Меркурій. Американський космічний апарат «Мессенджер» досягнув орбіти планети контрастів 17 березня і вислав вже купу цікавих фото планети. В NASA кажуть, що «ця планета зачаровувала уяву та увагу астрономів упродовж тисячоліть».

Найменша з восьми класичних планет Сонячної системи розпікається на сонячній стороні майже до 800 градусів за Фаренгейтом (майже 430 за Цельсієм), а нічна сторона Меркурія охолоджується до мінус 300 градусів (більш як мінус 180 за Цельсієм). До четверга 31 березня в NASA отримали від «Мессенджера» вже понад півтори тисячі унікальних знімків. Вчені кажуть, що вивчення тектоніки Меркурія за допомогою «Мессенджера» допоможе краще зрозуміти виникнення руху земної кори.

Вчені з Технологічного інституту штату Джорджія розробили мініатюрний генератор. Він перетворює коливання людського тіла (серця) на електроенергію. Про це повідомляє російське інтернет-видання СОТОВИК.ру. Вчені з США стверджують, що новому пристроєві достатньо найлегших вібрацій, щоб перетворювати їх на електричний струм, придатний для підтримки у робочому стані невеликих мобільних пристроїв. Наприклад, зарядка мобільного буде відбуватися від ритму серця, від кроків людини чи слабкого подуву вітру. В пригоді буде навіть проїзд поруч автомобілів і гучний регіт п’яної компанії в барі. Не за горами впровадження вченими з Джорджії «мікросуперконденсаторів», котрі будуть, наприклад, вмонтовані в одяг і матимуть ще більші можливості генерувати електроенергію. Цим інститутом США вже розроблені наногенератори: вони настільки малі, що 500 таких вміщуються на зрізі людської волосини.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG