Доступність посилання

ТОП новини

Справа Кучми – новий стратегічний план проти України (світова преса)


Прага – Справа з викраденням на території України палестинського інженера Абу-Сісі, який врешті опинився в ізраїльському ув’язненні, набирає чимдалі скандальнішого звучання. Деякі з правозахисних організацій та палестинські дипломати називають цей факт актом міжнародного тероризму і вимагають покарання для винуватців. Впливові європейські видання не виключають, що саме українські спецслужби викрали Дірара Абу-Сісі з поїзда на території України і передали його ізраїльській спецслужбі, «Моссадові». Чимало експертів не виключають на сторінках газет, що за відкриттям Генпрокуратурою у Києві кримінального провадження проти екс-Президента Леоніда Кучми стоять серйозні «консультанти зі стратегічного планування, яких у світі одиниці», і що ця справа може «вдарити», насамперед, по Президенту Віктору Януковичу, а також по української політичній еліті, котра «вийшла з-під шинелі Кучми».

Американська «Вашингтон Пост» інформує, що ізраїльська влада висуне офіційне звинувачення палестинському інженерові Дірару Абу-Сісі наступного тижня. Якщо в Ізраїлі вже відкрито говорять про те, що захоплений на території України Абу-Сісі є членом «Хамасу» і нібито вже дав слідству цінні свідчення, то захист інженера, його родина, палестинські дипломати заперечують будь-який зв’язок свого підопічного з рухом «Хамас» та звинувачують Ізраїль у викраденні Абу-Сісі з території України. Дружина інженера, українська громадянка, заявила, що її чоловік був викрадений з території України, куди прибув для отримання українського громадянства. Представники палестинського Центру з прав людини у Смузі Газа, які надали Абу-Сісі адвоката, стверджують, що інженер був привезений в автомобілі на летовище (ймовірно – в Києві), звідки його в наручниках ізраїльські агенти завели до літака, що відлітав до Ізраїлю. У четвер, як інформує «Вашингтон Пост», палестинський посол у Києві Мохаммед Аль-Асад назвав дії Ізраїлю щодо Абу-Сісі міжнародним тероризмом, зауваживши, що цей «міжнародний злочин» потребує покарання. Цей дипломат також сказав, що палестинський уряд все ще очікує пояснень від української влади, яким чином Дірар Абу-Сісі потрапив із України до ізраїльської в’язниці. «Вашингтон Пост» також зауважує, що українська влада заперечує свою участь в операції з палестинським інженером і, у свою чергу, очікувала офіційних пояснень з боку Ізраїлю.

Польська «Жечпосполіта» звертає увагу на твердження адвокатів палестинця Дірара Абу-Сісі, що «акція «Моссаду» не могла стати успішною без участі Служби безпеки України». Газета також цитує дружину Абу-Сісі, українку Вероніку, котра розповідає про приїзд чоловіка до Києва з метою отримати українське громадянство та про те, як його таємно захопили у поїзді Київ – Харків. Адвокати інженера заявляють про сильний психологічний тиск на їхнього підзахисного з боку ізраїльського слідства, коли той втратив у в’язниці в Ізраїлі 15 кілограмів своєї ваги. Захисники також кажуть, що затримання Абу-Сісі як нібито члена руху «Хамас» є «помилкою і фарсом».

Московська «Нєзавісімая газета» не виключає, разом із експертами, що «справа Кучми може зіграти злий жарт із діючим Президентом України» Віктором Януковичем, котрого цього разу нібито «підвели консультанти». Причому одні експерти стверджують російському виданню, що версію «маленької переможної війни» зі справою Кучми запропонували команді Януковича його американські консультанти, інші ж – не виключають тут розробки «таких складних і багатоходових комбінацій», якими обернеться ця справа для дуже багатьох у Києві, саме «консультантами зі стратегічного планування, котрих у світі одиниці». Також не виключають, що «сценарій розроблявся за межами України і в потрібний момент був підкинутий Києву як антикризовий хід». А насправді від реалізації цього сценарію, на думку аналітиків, можуть постраждати («мати зв’язані руки») українські політики, «більшість із яких сформувалися як такі за часів правління Кучми».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG