Доступність посилання

ТОП новини

Війна палаців у Росії


Головне слідче управління Слідчого комітету Росії по Московській області повідомило, що викличе на допит – поки що як свідка – сина генерального прокурора Росії Юрія Чайки Артема Чайку. Допитати бізнесмена збираються в рамках двох кримінальних справ: про шахрайство, пов’язане з незаконним гральним бізнесом, який, за версією слідства, «кришували» прокурори, а також у справі про спробу вимагання грошей у глави Серпуховського району Московської області Олександра Шестуновa.

Генеральна прокуратура Росії зажадала, щоб Слідчий комітет Російської Федерації провів перевірку стосовно голови слідчого управління Московської області Андрія Маркова. За повідомленнями ЗМІ, Генеральна прокуратура ще кілька місяців тому запідозрила, що Марков мав стосунок до злочину керівника відділу нагляду за слідством головного управління Генпрокуратури по Південному федеральному округу Сергія Абросимова.

Справа Абросимова було пов’язана з навмисним банкрутством серпуховского муніципального підприємства «Енергосервіс», в якому підозрювали все того ж главу Серпуховського району Олександра Шестуновa. Було встановлено, що Абросимов погодився за гроші припинити переслідування глави району. Причому згодом керівник відділу прокуратури стверджував, що повинен був передати гроші, отримані від Шестуновa, слідчому Андрієві Маркову. Однак у підсумку засуджений на вісім років був тільки Абросимов.

«Шукаючи зрадників у чужих лавах, Слідчий комітет чомусь впритул не хоче бачити своїх власних», – заявила офіційний представник Генеральної прокуратури Марина Гриднєва.

Конфлікт між Генеральною прокуратурою і Слідчим комітетом був визначений самою логікою політичної боротьби у Росії. Спочатку Слідчий комітет був створений у складі самої Генеральної прокуратури ще у 2007 році. Його очолив однокурсник Володимира Путіна з юридичного факультету Санкт-Петербурзького університету Олександр Бастрикін.

Сімейний клан соратників Єльцина підтримує Медведєва

Відносини Бастрикіна з генеральним прокурором Юрієм Чайкою не склалися. Чайка почав працювати в Генеральній прокуратурі ще при президенті Борисі Єльцині, потім став міністром юстиції. Вважається, що він близький до «старого» сімейному клану соратників першого президента Росії. А Бастрикін – людина Путіна.

Саме створення Слідчого комітету припускало, що генеральний прокурор буде перебувати під наглядом «государева ока». Цей «нагляд» повинен був тільки підсилитися з наданням Слідчому комітету відомчої самостійності. За іронією історії, воно збіглося із загостренням відносин у верхах.

У боротьбі за російське президентство-2012 сімейний клан підтримує чинного главу держави Дмитра Медведєва. А Бастрикін і інші «путінські» виступають за повернення в Кремль людини, якій вони зобов’язані кар’єрою і можливостями.

Тому Слідчий комітет почав рішучий наступ на Генеральну прокуратуру. Та відповідає на атаки власними звинуваченнями.

Ще кілька тижнів – і росіяни переконаються, наскільки глибокі зв’язки чиновників і бізнесменів, наскільки серйозна їхня змичка з криміналом. І наскільки мають рацію російські опозиціонери, коли говорять про тотальну корумпованість правоохоронної системи та чиновницького класу країни. Біда тільки, що поява цієї інформації – не результат бажання подолати корупцію і позбутися від нечистих на руку чиновників та правоохоронців, а наслідок нової палацової війни.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG