Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську виселяють лікарню, щоб віддати будівлю УПЦ (МП)


Міська лікарня №10, колишня Успенська церква, Дніпропетровськ
Міська лікарня №10, колишня Успенська церква, Дніпропетровськ

Дніпропетровськ – У Дніпропетровську закривають лікувальний заклад у центрі міста з тим, щоб передати будівлю Української православної церкви (Московського патріархату). За останній рік це буде третій соціальний об’єкт, який віддають цій конфесії. Влада зазначає: закриття лікарні назріло, бо вона малофункціональна і погано оснащена.

Міська лікарня №10 – у самому серці Дніпропетровська. Вона обслуговує мешканців центрального Жовтневого району. У Департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської міськради нагальне закриття закладу пояснюють оптимізацією в медичній галузі.

Лікарню ліквідують разом зі стаціонаром на сто терапевтичних ліжок, натомість при поліклініці відкриють сто місць для денного перебування хворих. Лікуватись стаціонарно мешканці району будуть в іншій лікарні, 16-й, сказала в інтерв’ю Радіо Свобода заступник начальника відомства Олена Лугова. Та лікарня віддалена від центру міста.

«Ті цілодобові ліжка, які були в складі 10-ї лікарні, місту утримувати нераціонально. Адже заклад маленький, малопотужний, слабко оснащений – і якість медичних послуг для населення дуже низька», – зазначила посадовець.

Назрівають тривалі дебати – депутат

Поліклініка лікарні №10, куди переведуть частину персоналу
У комісіях міськради, де наразі обговорюється проект остаточного рішення щодо лікарні, в ефективності такого кроку сумніваються. За останній рік це буде третій соціальний об’єкт, який влада передає церкві, каже депутат міськради Сергій Воробйов.

«Лікарня в центрі міста. Її історія, мабуть, найбільш суперечлива. Колись у приміщенні був собор. Будівлю передадуть церкві, але депутати це сприймають неоднозначно. Будуть ще тривалі дебати», – зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода депутат міськради.

Споруду кардинально перебудували за радянських часів – історик
Вид на Успенську церкву, Катеринослав, 30-ті роки ХIХ ст. (малюнок з книги М. Шатрова «Місто на трьох пагарбах»)

У Дніпропетровській єпархії УПЦ (МП) питання щодо будівлі наразі не коментують. Поки, кажуть, на руках не мають ніяких офіційних документів. Проте не приховують: Успенська церква була візитівкою імперського Катеринослава, і священики конфесії давно виношують плани з реконструкції.

Дніпропетровські історики не беруться аналізувати правомірність планів священиків, однак зазначають: на місці лікарні свого часу й справді був храм. Зараз про це нагадують тільки паперть та бічні вікна. Споруду кардинально перебудували за радянських часів, зауважує кандидат історичних наук Максим Кавун.

«Успенська церква – це четвертий кам’яний храм Катеринослава, – каже він. – Він був закладений в 1839 році, проіснував до 1936 року. Тоді було ухвалене рішення ліквідувати дзвіницю, маківки і будівля була пристосована під суспільні потреби».

Остаточне рішення щодо лікарні мають ухвалити депутати Дніпропетровської міськради. В останні півроку УПЦ (МП) у Дніпропетровську зі скандалами вже стала власником двох суспільно важливих будівель: інтернату для дітей із особливими потребами та органного залу.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG