Доступність посилання

ТОП новини

Птахи з російської тундри селяться на Дніпрогесі


Турпан
Турпан

Київ – У пониззі Дніпра з’явилися рідкісні види полярних птахів. Таке несподіване відкриття зробили нещодавно українські екологи. Науковці підтверджують унікальність знахідки і не виключають, що зміна маршрутів водоплавних птахів викликана господарською діяльністю людини.

Турпан – рідкісний вид нирків родини качиних, із чорним забарвленням пір’я з вишуканими білими півколами під очима та посередині крила. Він найбільше зустрічається на озерах Норвегії та Сибіру, полюбляє ловити рибу у крижаній воді, а коли водойми замерзають – відлітає на зимівлю до Криму та Каспійського моря.

Однак цієї зими представники Запорізького міського товариства охорони птахів вперше побачили турпана нижче від Дніпрогесу, на ділянці, де Дніпро ніколи не замерзає.

«За останні 4 роки ми спостерігали біля Хортиці 69 видів водних птахів. Остання несподівана знахідка – турпан, мешканець тундри. Турбіни Дніпрогесу виносять на поверхню теплішу воду і мешканців річкового дна, тому для птахів тут цікава кормова база. Але цей вид зупиняється в нас уперше», – повідомив автор знахідки, працівник Національного заповідника «Хортиця» Сергій Козодавов.

Вікові маршрути перельотів змістилися – дослідники

Південь України – унікальне місце за пташиним різноманіттям, оскільки одні птахи тут проводять літо, а інші – прилітають на зиму, стверджує експерт Азово-Чорноморської орнітологічної станції Раїса Чернічко.

«Птахи, які живуть у російській тундрі, традиційно зимують у нас. Але це не стосується турпана, який є дуже рідкісним видом. Те, що його бачили, – вагома знахідка. Загалом у птахів генетично закладені терміни та маршрути перельотів. Але зараз вони змінюються. Наприклад, ми вже бачимо журавлів та інших птахів, які традиційно прилітають навесні. Але цього року їхні прильоти загальмовані, а тому менш помітні», – каже фахівець.

Дослідниця припускає, що маршрути та місця зупинок птахів зміщуються не лише через зміни клімату. Вона говорить про те, що місця зливу теплих вод біля гребель та великих міст приваблюють нетипові для цих місць пернатих гостей.

Запорізькі дослідники прогнозують, що завдяки цьому в нинішньому році вони знайдуть іще декілька незвичних для Півдня України видів птахів.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG