Доступність посилання

ТОП новини

Смітсонівський фольклорний фестиваль мандрує Україною


Смітсонівський інститут, головний адміністративний будинок у Вашингтоні
Смітсонівський інститут, головний адміністративний будинок у Вашингтоні

Київ – У ці дні Україною мандрує виставка «Смітсонівський фольклорний фестиваль». Українці мають змогу побачити унікальні аудіо- та відеозаписи, зроблені у різні роки на фестивалях, а також побачити кілька десятків найцікавіших фестивальних афіш і програм. Першими виставку зустріли кияни у Музеї Івана Гончара.

Куратор проекту представлення Смітсонівського фестивалю Ігор Пошивайло назвав експозицію «знайомством українців з традиційними культурами народів світу».

«Мета виставки – популяризація Смітсонівського фестивалю в українському суспільстві. Цей проект за характером міждержавний, міжурядовий. А отже, щоб «запустити» цю ініціативу з низів (бо дуже багато людей у різних містах України підтримують виставку), потрібні добро, підтримка і «зелене світло» від української влади», – сказав він.

Пошивайло також згадує: людина, котра хоча б раз у житті потрапила на Смітсонівський фольклорний фестиваль, навряд чи забуде його події та атмосферу. Адже проходить виставка щороку упродовж 10 днів у Вашингтоні, поруч із комплексом національних музеїв Смітсонівського інституту: кілька сотень людей у національному вбранні з різних країн світу демонструють свою майстерність у національних ремеслах, музиці, танцях. Найцікавіші, найбільш масштабні акції у рамках Смітсоніани традиційно відбуваються 4 липня, у день Незалежності США.

Відчути атмосферу фестивалю українцям допоміг міжнародний проект «Інтерпретація культурної спадщини: досвід США для України».

Україну запрошено в 2014-му


«Смітсонівський етно-фестиваль різниться від багатьох подібних заходів. Філософія його засновників була – винести музей із тісних засклених вітрин на широкі терени реального життя, продемонструвати палітру національних традицій різних народів світу», – сказав посол США в Україні Джон Теффт. Він також повідомив, що Україна офіційно запрошена на Смітсонівський фестиваль у 2014 році, з нагоди 200-річчя від дня народження великого українця Тараса Шевченка.

Влада – Адміністрація Президента та Міністерство культури України – підтвердили готовність підтримати участь України у Смітсонівському фестивалі.

Смітсонівський фестиваль культур народів світу започатковано 1967 року, на хвилі популярності етнографічних досліджень та вивчення традицій та культур народів США. За останнє десятиліття фестиваль висвітлював культури Румунії, Південної Африки, Шотландії, Ірландії, країн Шовкового шляху.

У найближчі два роки до виходу на фестивальне поле готуються Колумбія, Бахрейн та Росія, повідомив Джон Теффт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG