Доступність посилання

ТОП новини

Мінсоцполітики ініціює запровадження гарантованих зарплат


Міністерство соціальної політики України пропонує запровадити поняття «гарантованих зарплат». Про це сьогодні в Києві заявив віце-прем’єр, міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко, презентуючи законопроекти щодо легалізації заробітних плат.

«Ми вводимо поняття, якого до сьогодні не було в Україні, гарантованої заробітної платні. Що це таке? Це вісім категорій, які починаються з мінімальної, а далі ми працюємо по збільшенню кваліфікації. Найпростіші професії – це мінімальна зарплата, після цього – малокваліфіковані працівники, для яких буде відповідний коефіцієнт, кваліфіковані працівники – ще більший коефіцієнт, потім висококваліфіковані працівники, технічні службовці, фахівці, професіонали і керівники підприємств», – сказав Сергій Тігіпко.

За словами віце-прем’єра, «ці 8 категорій будуть поширюватися на приватний сектор, не охоплений галузевими угодами». «Оскільки в галузевих угодах ми як держава виступаємо третьою стороною, і ми можемо, в принципі, впливати на ситуацію, то тут ми говоримо про те, що Кабінет Міністрів визначатиме, які будуть коефіцієнти», – додав він.

Віце-прем’єр зауважив, що вважає запровадження гарантованої зарплати в Україні ключовою нормою законопроектів, спрямованих на легалізації зарплатні.

Сергій Тігіпко також розповів, що у законопроектах змінена методологія визначення поняття «мінімальна заробітна плата». «Ми привели її до міжнародних стандартів. Туди не включатимуться доплати і надбавки компенсаційного характеру, шкідливі, важкі умови праці, нічний час. Всі інші надбавки – премії, доплати – включаються», – зазначив віце-прем’єр.

В цілому Мiнiстерство соціальної політики розробило три головних законопроекти щодо легалізації зарплат. За словами Сергія Тігіпка, потрібен ще щонайменше місяць для їх доопрацювання та узгодження з роботодавцями та профспілками. Потім законопроекти запропонують на розгляд у Верховну Раду.
XS
SM
MD
LG