Доступність посилання

ТОП новини

Криворіжсталь виконує зобов’язання попри тиск?


Київ – Власник «Криворіжсталі», найбільшого металургійного підприємства в Україні, компанія «АрселорМіттал» упродовж 5 років повністю виконує інвестиційні зобов’язання і є прикладом для всієї галузі. Із такою спільною заявою виступили в понеділок представники Фонду держмайна, парламентської більшості та керівники підприємства. Утім експерти та деякі депутати говорять про наміри реприватизації та тиск на «Криворіжсталь» з боку попередніх власників.

Металургійний комбінат «АлселорМіттал Кривий Ріг», більше відомий як «Криворіжсталь», перевірили Фонд держмайна (ФДМ) та спеціальна депутатська комісія. Результати перевірок оприлюднив у понеділок директор департаменту ФДМ Юрій Нікітін.

«Попередні підсумки: умови договору – виконуються. За п’ять років у модернізацію інвестовано 540 мільйонів доларів. Триває реконструкція коксових батарей, запущено систему обігу води – це дає змогу зменшити викиди та стоки. Для виконання соціальних зобов’язань останні 5 років ми активно працюємо і з профспілками», – зазначив Юрій Нікітін.

Представник ФДМ констатує, що «Криворіжсталь» залишається одним із найбільших забруднювачів повітря у Кривому Розі, однак якщо підприємство виконає своє зобов’язання із заміни мартенівського виробництва на більш сучасні технології, то його викиди зменшаться уп’ятеро.

300 безкоштовних квартир і … неповернений ПДВ

«Криворіжсталь» – єдине із металургійних підприємств України, яке будує безкоштовне житло для своїх працівників, заявив директор департаменту компанії із соціальних та загальних питань Олександр Зозуля. Однак, за його словами, комбінат працює в умовах безперервних перевірок та неповернення ПДВ.

«Ми – загартовані перевірками: за останні 5 років Фонд держмайна перевіряв нас 21 раз, інші контролюючі органи – близько 500 разів. Утім на сьогодні ми змогли виконати всі зобов’язання, – зауважує Олександр Зозуля. – Збудували для працівників 308 квартир, будуємо ще 285, виділяємо на соціальний розвиток більше, аніж піввідсотка від вартості реалізованої продукції. У 2011 році плануємо вкласти в соціальну сферу загалом 303 мільйони гривень».

Підтверджує це і учасник перевірки «Криворіжсталі», депутат від КПУ Євген Мармазов. Утім, за його словами, не виключено, що на підприємство тиснуть ті, кому вигідна його реприватизація та невигідне запровадження високих соціальних стандартів у галузі.

«Податкова вимиває обігові кошти: держава заборгувала «Криворіжсталі» 2,3 мільярда гривень. А це 45 відсотків від загального обсягу неповернення ПДВ у країні. Перевірки із заводу не виходять. Як працювати заводу, коли на нього приїжджають 60 осіб перевіряльників? Не виключено, що думають про реприватизацію підприємства. Адже Криворіжсталь – біла ворона, і треба пояснювати робітникам інших підприємств галузі, чому там краще, а в них – гірше», – підсумував депутат.

Реприватизація Криворіжсталі: бути чи не бути?

Найближчим часом повторна приватизація «Криворіжсталі» малоймовірна, але на підприємство продовжуватимуть тиснути, впевнений екс-голова фонду Держмайна, заступник голови парламентської комісії з питань приватизації Олександр Бондар.

«Спроби реприватизувати «Криворіжсталь» робитимуться увесь час, поки перебуватимуть при владі люди, які 5 років тому її втратили. Це матиме украй негативні наслідки для міжнародного іміджу держави, для залучення іноземних інвестицій. А те, що всі інвестиційні зобов’язання там виконуються краще, аніж на всіх підприємствах галузі – це факт, доведений неодноразовими перевірками спеціальної парламентської комісії», – говорить Олександр Бондар.

Він прогнозує, що неповернення підприємству ПДВ та рекордна кількість перевірок «Криворіжсталі» матимуть місце і надалі.

Тиск, який відчуває підприємство не пов’язаний із намірами його реприватизувати, вважає економіст Олександр Пасхавер.

«Перше, що спадає на думку: тиск податкової інспекції на «Криворіжсталь», зокрема, неповернення ПДВ – поширюється не лише на неї, а на всіх «не наших» – тобто, на бізнес, чиї власники не наближені до чинної влади», – зазначає економіст .

Металургійний комбінат «Криворіжсталь» був приватизований у 2004 році, його власниками стали консорціум «Інвестиційно-металургійний союз», який пов’язують із Рінатом Ахметовим, та корпорації «Інтерпайп» Віктора Пінчука. У 2005 році суд визнав приватизацію незаконною, держава повернула собі підприємство і повторно продала його за 24,2 мільярда гривень компанії «Арселор Міттал Стіл», яка нині вважається найбільшою металургійною корпорацією світу.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG