Доступність посилання

ТОП новини

Україна все більше нагадує Росію часів президента Путіна – Северинсен


Київ – Колишня співдоповідачка моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи, а нині президент міжнародної громадської організації «Європейська медіа платформа» Ганне Северинсен укотре відвідує Київ. На зустрічі з журналістами та читачами у книгарні «Є», колишній політик розповіла про свій погляд на головні проблеми української правової та виборчої системи. Також Северинсен не оминула увагою і останні події у справі Гонгадзе.

Ситуація в Україні за останній рік дуже нагадує Росію 2000 року, коли до влади прийшов Володимир Путін, зауважує Ганне Северинсен. За її словами, головні завдання, які виконав новий український Президент, – зробив абсолютно підконтрольними собі уряд та парламент.

«Ми бачимо, що парламент майже перетворився на машину, яка механічно натискає кнопки за заздалегідь ухваленими рішеннями. Потрібно було всього декілька хвилин, щоб одностайно змінити долю України», – наголосила колишня співдоповідачка моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи.

На думку Ганне Северинсен, нині український парламент не є репрезентативним. Для України дуже важливим було б мати інший шлях обрання парламенту. З системою, що Україна має сьогодні, зазначає Северинсен, звичайні виборці не мають ніякого впливу на те, хто має сидіти у парламенті.

«У Данії спочатку людина має бути обрана як кандидат у своєму окрузі. Кандидат повинен мати достатньо голосів у першу чергу в себе на окрузі. Адже з його ж партії може бути людина, яка набере більшу кількість голосів, ніж він. Отже, дуже велике значення набуває авторитет кандидата саме на локальному рівні, – розповідає Ганне Северинсен. – Якщо ж обранець погано працюватиме чи перейде до іншої партії, то до політики він уже не зможе повернутись. А в українській політиці упродовж усіх цих років я постійно зустрічаю багато одних і тих же облич. Але я вже не йму віри, яку на цей раз вони партію представляють».

Колишня співдоповідачка моніторингового комітету ПАРЕ вважає, що вибори мають організовуватись з локального рівня, щоб, дивлячись на роботу парламентаря, громадянин міг сказати: «Так, це мій кандидат».

Найбільше справ у Страсбурзькому суді саме стосовно України

Ганне Северинсен звернула увагу і на проблему з українським судочинством. На її думку, нині українські судді не є незалежними, а українське законодавство не адаптоване на виконання рішень Європейського суду з прав людини.

«На жаль, Україна – одна з країн серед членів Ради Європи, яка має найбільше справ, що перебувають на розгляді в Європейському суді з прав людини, – зауважує Северинсен. – Також шкода, якщо громадянин і виграє справу в цьому суді, все одно не завжди знаходить правду. Бо в Україні існують проблеми з виконанням рішень Європейського суду».

Северинсен називає, кого, можливо, хочуть налякати справою Гонгадзе

Колишній політик не оминула увагою і нові події навколо розслідування справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

«Я дуже сумніваюся, що це справді тільки спроба українського уряду показати світу, що переслідують не лише Юлію Тимошенко та колишніх міністрів з опозиції, – зазначає колишній політик. – Це також може бути лише нове затягування справи. Не виключено, що це попередження і для інших можновладців, наприклад, для Голови Верховної Ради. Або попередження, що бути в опозиції ризиковано, може бути і такий сигнал від влади».

Ганне Северинсен наголосила, що дуже сумнівається у здатності української влади все-таки довести до кінця справу про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG