Доступність посилання

ТОП новини

Затулити Затуліна


Костянтин Затулін
Костянтин Затулін
«Великого друга» незалежної України, палкого поборника прав «русскоязычного населения», невтомного проголошувача ідей «русского мира», безжального критика «пещерных националистов» та великого захисника Дмитра Табачника – директора Інституту країн СНД Костянтина Затуліна звільнили з посади першого заступника голови Комітету у справах СНД, залишивши його рядовим членом комітету.

За таке рішення проголосувало 354 депутати Держдуми РФ, «затуливши Затуліна» депутатом від фракції «Єдина Росія» Олександром Козловським, який раніше обіймав посаду заступника голови Комітету у міжнародних справах. Причому спікер Держдуми Борис Гризлов проігнорував прохання комуністів пояснити, чим викликані такі кадрові зміни. Він просто оголосив розгляд наступного питання.

Однак, як пишуть «Ведомости», усунення Затуліна очікували давно, «ще з листопада єдинороси намагалися зняти Затуліна через його надмірну активність у міжнародних справах. А тепер знайшовся привід – особлива думка Затуліна щодо Лівії».

Сам Затулін, випереджаючи події, за день до свого зміщення з посади, поспішив запевнити усіх, що його статус понижують зовсім не через надмірне втручання в українські справи.

«Так, я нещодавно критикував свого колегу по фракції за його нестримані промови в Україні і припущення, що надання держстатусу російській мові нашкодить незалежності й суверенітету України. Мені, й не тільки мені, довелося тиждень заперечувати цю точку зору. Але це не має жодного ПРЯМОГО стосунку до моєї відставки», – заявив Затулін.

«Нестримані промови» проголосив голова думського Комітету з міжнародних справ Костянтин Косачов. І якщо в Україні до них поставилися як до незвичного для східного сусіда зовнішнього прояву плюралізму думок, то у Затуліна заява його колеги викликала напад люті.

Втім, ідейний соратник Затуліна депутат Держдуми Сергій Марков, вважає, що причиною всьому є особистий конфлікт Затуліна з Косачовим.

Так чи інакше, але Затуліна посунули і це явно понизить його статус в боротьбі з «українською» Україною. Однак, це не означає, що Росія змінить свій стратегічний курс на просування «русского мира» до кордонів ЄС. Просто місце Затуліна посядуть інші люди, які, можливо, вдаватимуться до інших, не таких викличних методів.

До того ж, в Росії як і в усьому світі, якщо якесь владне крісло змінює свого господаря, то одразу починають хитатися, а той вибиватися стільчики під його друзями/соратниками/подільниками. Так і про відставку Затуліна почали шепотітися ще тоді, коли упала «кєпка Лужкова».

Росія переформатовується «під двоголового орла», два центри впливу шикують лави своїх прихильників. Затулін вибрав Путіна. Хтось робить ставку на Медвєдєва. Але для України це мало що змінює. Нас, із Затуліним чи без, однак форматуватимуть «под русский мир». І український бізнес має зрозуміти, що ідеологія тут лише прикриває бажання сусідів зміцнити свої позиції за рахунок українських ресурсів.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG