Доступність посилання

ТОП новини

«Живий журнал» швидше мертвий, аніж живий


Generic -- Livejournal logo
Generic -- Livejournal logo
У Росії вчинено найбільш масштабний за останнє десятиліття напад на свободу слова. Вже кілька днів для авторів та читачів залишається практично недоступним інтернет-сервіс блогів «Живий журнал» (ЖЖ). Першу DDoS-атаку власники російської блогерської платформи зафіксували ще 30 березня. За їхніми словами, їм швидко вдалося впоратися із її наслідками. Однак 5 квітня атака відновилася і популярні на ЖЖ блоги знову стали недоступними.

Як стверджує російське інтернет-видання «Газете.Ru», поінформоване джерело в ЖЖ вважає, що головне вістря хакерської атаки скероване проти першої п’ятірки блогерів LiveJournal. Мова іде про відомих у російській блогосфері авторів під псевдонімами teh_nomad, ibigdan, drugoi (фотограф Рустем Адагамов), Навальний (міноритарій російських держкомпаній Олексій Навальний) і zyalt (фотограф Ілля Варламов). Однак адміністрація «Живого журналу» не підтверджує таких тверджень. Крім того, там не мають наміру просити захисту та розслідування фактів DDoS-атак у російської влади. Така позиція видається незрозумілою лише на перший погляд. Бо на переконання багатьох авторів «Живого журналу», атаку на їхні блоги організовано саме за вказівкою російської влади.

Скажімо, блогер Олексій Навальний пише: «Я не сумніваюся, що за атакою стоять підрозділи кремлівської адміністрації, що курують внутрішню політику. Зрозумівши, що всі їхні стратегії з розвитку «путінської лінії» в інтернеті зазнали краху, незважаючи на величезні грошові вкладення, вони вирішили боротися з найбільшими проблемними для них майданчиками більше простим (і, як їм здається, ефективним) способом».

Що ж, звертатися по захист до тих, хто дав вказівку «замочити» свободу слова в «рунеті» за таких обставин немає сенсу.

«Живий журнал» останніми роками і справді завдавав чимало клопотів Кремлю. Саме тут блискавично друкували фото- та відеозвіти із акцій протесту російської опозиції. Блогери також проводили власні розслідування щодо діяльності юних путінців – так званих «нашистів», викривали протиправні дії російських чиновників. Вплив окремих авторів ЖЖ набув таких масштабів, що принаймні двох із їх числа, за непідтвердженою інформацію, «взяли на утримання» президент РФ Медвєдєв та прем’єр Путін. Але, мабуть, влада зрозуміла, що усіх блогерів купити не вдасться. Тому й було вирішено вивести ЖЖ із ладу хоч на якийсь час, щоб самі блогери розбіглися по інших сервісах, а читачі забули про пошук «гарячих» новин та оцінок подій на «Живому журналі». До того ж, адміністрації сервісу дали зрозуміти, що та має провадити більш провладну політику…

Цікаво, що жертвами хакерської атаки стали і чимало українських власників блогів на ЖЖ. Потрапили, як мовиться, під гарячу руку. І тут їм можна лише поспівчувати. А ще – помріяти про те, що із часом з’явиться популярна українська платформа для вітчизняних блогерів. Правда, для цього потрібна потужна фінансова інвестиція і багато років важкої праці для її просування у мережі.
XS
SM
MD
LG